ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ

«Η Ελασσόνα αποτελεί βαρόμετρο της εγχώριας κτηνοτροφίας και δικαίως θεωρείται το κτηνοτροφικό κέντρο της χώρας. Η πανελλήνια Γιορτή Φέτας, που επέστρεψε φέτος δριμύτερη, συγκεντρώνει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον σύσσωμης της κτηνοτροφικής παραγωγικής δραστηριότητας και της γαλακτοβιομηχανίας. Για τούτο, αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές, αλλά κυρίως σε όσους υπηρετούν το προϊόν, στους κτηνοτρόφους, τους παραγωγούς και τους μεταποιητές».

Αυτά δήλωσε, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, από την Ελασσόνα, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Γιορτής “Φέτα και Γαστρονομία Ελασσόνα 2022”, καλωσορίζοντας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά.
Εθνική νίκη η κατοχύρωση της ονομασίας

Ο Λαρισαίος πολιτικός, χαρακτήρισε τη ΦΕΤΑ ΠΟΠ ως τον “λευκό χρυσό” της ελληνικής κτηνοτροφίας, “κληροδότημα” της παραδοσιακής ποιμενικής αιγοπροβατοτροφίας, ενώ σχολιάζοντας την πρόσφατη δικαστική απόφαση στη διαμάχη της χώρας μας με τη Δανία, για τη χρήση του όρου φέτα, τόνισε:

«Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία απαγορεύεται στη Δανία η χρήση του όρου φέτα για τυριά που εξάγει, αποτελεί δικαίωση για την πατρίδα και τους παραγωγούς μας. Η απόφαση, βέβαια, μόνο τυχαία δεν ήρθε, καθώς προηγήθηκε άρτια προετοιμασία από το Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Υπ.ΑΑΤ, ενώ συστήθηκε εθνικό μέτωπο μεταξύ Πολιτείας – Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, την συγκρότηση της οποίας, στηρίξαμε ενεργά, από την πρώτη στιγμή, καταδεικνύοντας πως όταν λειτουργούμε ενωτικά και με συνέργειες, επιτυγχάνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Στη συνέχεια, ο κ. Κέλλας, αναφερόμενος σε σειρά ενισχυτικών μέτρων, που έλαβε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, επεσήμανε:
«Την τετραετία 2015 – 2019 η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος ήταν “εξευτελιστική”, οι παράνομες εισαγωγές ήταν ο κανόνας, οι αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό έμειναν απλές υποσχέσεις και καταργήθηκε το αγροτικό πετρέλαιο.

Από τον Ιούλιο του 2019 και παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, που αντιμετωπίσαμε, έχουμε εκπληρώσει τις προεκλογικές μας υποσχέσεις, υπηρετώντας την εθνική στρατηγική.
Η τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα αυξήθηκε κατακόρυφα, απόρροια και των εντατικών ελέγχων στις εισαγωγές, επιβλήθηκαν αυστηρές ποινές στους εγχώριους παραβάτες, καταβλήθηκαν οι “ξεχασμένες” αποζημιώσεις για το καταρροϊκό πυρετό, επέστρεψε το αγροτικό πετρέλαιο, ενώ με τη γενικότερη μείωση στη φορολογία, ενισχύεται και το κτηνοτροφικό εισόδημα».

Συγχαρητήρια σε αιγοπροβατοτρόφους, τυροκόμους, συνεταιρισμούς

Ακολούθως, ο Χρήστος Κέλλας επεσήμανε πως η κορυφαία θέση, που καταλαμβάνει η χώρα μας στην ποιότητα της φέτας, οφείλεται στο μεράκι, την αγάπη και την τεχνογνωσία των αιγοπροβατοτρόφων και των τυροκόμων, τους οποίους και συνεχάρη, ενώ ειδική αναφορά έκανε “στους υγιείς και δραστήριους”, όπως τους χαρακτήρισε, “συνεταιρισμούς, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, με σημαντική συμβολή στη τοπική αλλά και εθνική οικονομία”.

Τέλος, σχετικά με τα προβλήματα, που έχει επιφέρει στον κλάδο, η εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, υπογράμμισε:
«Γνωρίζουμε καλά, πως η ενεργειακή κρίση “θαμπώνει” την θετική εικόνα, που τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους και η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνησή μας δρομολογεί μια σειρά παρεμβάσεων, με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και ευελπιστώ ότι ενωμένοι, θα ξεπεράσουμε και αυτόν τον σκόπελο.
Προσωπικά, θα συνεχίσω να βρίσκομαι με κάθε τρόπο, δίπλα στον κτηνοτροφικό και αγροτικό κόσμο».

Ο Χρήστος Κέλλας, με κλιμάκιο της ΝΔ υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, επισκέφθηκαν τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, την κτηνοτροφική μονάδα αδερφών Ζιάκου στην Τσαριτσάνη, ενώ ακολούθησαν συσκέψεις με την Τοπική Οργάνωση της ΝΔ Ελασσόνας στα νέα γραφεία της και την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο Δημαρχείο Ελασσόνας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ