Η ΙΒΗΡΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ

Γραφεί ο Γιάννης Παπαϊωάννου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας ως πρωταρχικό στόχο να προστατέψει τα συμφέροντα των εταιριών παράγωγης ενέργειας από φυσικό αέριο, τα κέρδη των χρηματιστηρίων, των χώρων παραγωγής ενέργειας αλλά και των αγορών, αδυνατεί επί μήνες να πάρει μια απόφαση προς το συμφέρον των ευρωπαίων καταναλωτών και των οικονομιών της!

Μια απόφαση τόσο απλή όσο το να βάλει ένα πλαφόν στα κέρδη όλου αυτού το εσμού και να προχωρήσει σε κοινές παραγγελίες χρησιμοποιώντας την κολοσσιαία αγοραστική δύναμη της.

Ως αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις έχουν γονατίσει καθώς πληρώνουν όλα αυτά τα υπερκέρδη του συγκεκριμένου καρτέλ, που ως καπιταλιστική μηχανή βρήκε στην Ρωσική εισβολή την ευκαιρία να θησαυρίσει στην πλάτη μας. Την δια στιγμή οι προϋπολογισμοί των χωρών γονατίζουν και η ΕΕ κινείται προς την ύφεση
Εθνικοποίηση

Να υπενθυμίσω εδώ ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία υιοθετώντας εθνικές πολιτικές, μπόρεσαν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της τιμής του φυσικού αερίου στη παραγωγική διαδικασία τιμολογώντας την χονδρική αγορά! Πρόκειται για εθνικοποίηση της πολιτικής τιμών στην ενέργεια και ονομάστηκε “ιβηρική εξαίρεση” από την Ευρωπαϊκή πολιτική τιμών.

Ειδικότερα στις 15 Μαΐου του 2022 η Ισπανία και Πορτογαλία, με διάταγμα από κοινού, καθόρισαν την τιμή εισόδου στο σύστημα του φυσικού αέριου για παραγωγή ενέργειας στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν στην ελεύθερη αγορά οι τιμές έφτασαν τα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα (τέλη Αυγούστου) ενώ σήμερα είναι στα 115,7 ευρώ.

Σήμερα η τιμή ρεύματος σήμερα στην Ιβηρική χερσόνησο είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ στα 105,09 ευρώ/MWH όταν στην Ελλάδα που ακολουθεί κατά πόδας την ευρωπαϊκή πολιτική τιμων είναι η ακριβότερη στην ΕΕ στα 214, 39 ευρω. Τα στοιχεία είναι σημερινά από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Προκύπτει αβάστακτα το συμπέρασμα ότι η εθνικοποίηση της πολιτικής τιμών στην παραγωγή ενέργειας θα μπορούσε να είναι η βέλτιστη λύση και για την Ελλάδα εως ότου ωριμάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα που πληρώνει την ενέργεια της ακριβότερα ακόμη κι από τις πλούσιες χώρες του πυρήνα της ΕΕ.
Ας λάβουμε υπόψη ακόμη ότι στην χώρα μας η παραγωγή δωρεάν ενέργειας από ΑΠΕ το περασμένο καλοκαίρι έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Όμως σκανδαλωδώς όμως αυτή η ενέργεια πληρώθηκε από τους Έλληνες καταναλωτές με βάση την ευρωπαϊκή πολιτική τιμών στα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σαν να πρόκειται για ενέργεια από φυσικό αέριο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ