ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ ,

Απευθυνόμαστε σε εσάς με την παρούσα επιστολή μας, για να σας καταθέσουμε την αγωνία μας για το μέλλον των παιδιών μας, μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου, στην Λάρισα, την σημερινή μέρα μάλιστα, που τελείται η εξόδιος ακολουθία της αείμνηστης ιδρύτριας των Εκπαιδευτηρίων και σπουδαίας παιδαγωγού, όχι μόνο της πόλης μας αλλά της χώρας, Μαίρης Ράπτου.

Ίσως ήδη γνωρίζετε ότι έχει γίνει ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Δημοτικού και του Λυκείου με απόφαση της αρμόδιας Υφυπουργού κυρίας Μακρή και εκκρεμεί η εξέταση χορήγησης προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης των ως άνω Υπουργικών Αποφάσεων, κατόπιν έκδοσης δύο αντιφατικών αποφάσεων, μίας θετικής και μίας απορριπτικής επί των αιτήσεων αναστολής που κατέθεσε η Διοίκηση των Εκπαιδευτηρίων ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Επειδή κατά την ταπεινή μας άποψη το ζήτημα, δεν είναι μόνο δικαστικό αλλά πολιτικό και κυρίως κοινωνικό. Τα παιδιά μας, κατόπιν δικαστικής απόφασης ξεκίνησαν κανονικά την σχολική τους χρονιά και διήνυσαν ήδη τους δύο πρώτους μήνες αυτής. Το επαχθέστατο μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος, διαρκούσης της σχολικής χρονιάς, το οποίο θα τους επιβληθεί άνευ υπαιτιότητάς τους, είναι αντιπαιδαγωγικό και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επιφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις στην εκπαιδευτική πορεία και την ψυχολογία των παιδιών μας, το μέγεθος των οποίων δεν είναι σήμερα δυνατόν να προβλεφθεί.

Λαμβάνουμε το θάρρος να απευθυνθούμε σε Εσάς, όχι ζητώντας την εξαίρεσή μας από νόμους και κανόνες, αλλά με την βεβαιότητα ότι το ζήτημα είναι καθαρά γραφειοκρατικό και όχι ουσιαστικό. Την βεβαιότητά μας αυτή την στηρίζουμε στο γεγονός ότι η Διοίκηση των Εκπαιδευτηρίων κατέθεσε στο αρμόδιο όργανο, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν, λόγω του ότι ο ΕΟΠΠΕΠ ζήτησε περισσότερο χρόνο για εξετάσει τα στοιχεία αυτά, μελέτη και βεβαίωση στατικής επάρκειας.

Επίσης στο σκεπτικό των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών της 9/9/2022, σύμφωνα με τις οποίες α) οι υπουργικές αποφάσεις ανάκλησης της άδειας των σχολικών μονάδων δεν εκδόθηκαν κατ’ επίκληση κινδύνου της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών και των εργαζομένων λόγω στατικής ανεπάρκειας του κτηρίου των σχολικών μονάδων, και β) στον φάκελο της υπόθεσης δεν υφίστανται στοιχεία ή ενδείξεις για την ύπαρξη παρόμοιου και, μάλιστα, άμεσου κινδύνου. Επίσης στο πραγματικό και αντικειμενικό γεγονός ότι μετά τους σεισμούς του Μαρτίου του έτους 2021 στην Λάρισα (6,3 & 6,1 Ρίχτερ), δεν υπήρξαν ζημίες στο κτίριο, όπως πιστοποιήθηκε και από Πρωτοβάθμια Μετασεισμική Αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από εντεταλμένο κλιμάκιο μηχανικών, με την παρουσία του αρμόδιου τότε Αντιδημάρχου Λαρισαίων κ. Κωνσταντίνο Διαμάντο, ο οποίος και πρόσφατα διαβεβαίωσε με δημόσιες δηλώσεις του ότι το κτίριο συνολικά κατατάχθηκε ως «ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΣΗ», σε αντίθεση με άλλα κτίρια, στα οποία αν εφαρμοστούν οι υπουργικές αποφάσεις θα κληθούμε να μετεγγραφούμε, στα οποία υπήρξαν σοβαρότατες ζημιές.

Επίσης από το γεγονός ότι με πρωτοβουλία της Διοίκησης των εκπαιδευτηρίων διενεργήθηκε μελέτη «ταχείας εκτίμησης σεισμικής συμπεριφοράς» της «UNQUAKE», όπου αναφέρεται ότι, σε περίπτωση επανάληψης νέου όμοιου σεισμού, η πιθανότητα να εμφανιστούν εκτεταμένες ή ολοκληρωτικές βλάβες σε αυτό είναι 0%. Τέλος στις δημόσιες εκκλήσεις φορέων , ιδίως του Τ.Ε.Ε. Θεσσαλίας, που συντάσσονται στο αίτημά μας για συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων, τουλάχιστον έως το τέλος της τρέχουσας εκπαιδευτικής χρονιάς.

Με το θάρρος που μας παρέχουν τα στοιχεία αυτά, απευθυνόμαστε στα πατρικά σας αισθήματα και στην ύψιστη πολιτική ευθύνη που σας διακατέχει και σας ζητούμε, αναγνωρίζοντας το μείζον κοινωνικό και παιδαγωγικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούμαστε, να αναλάβετε πολιτική πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης με γνώμονα την εξασφάλιση της εξακολούθησης της ομαλής εκπαιδευτικής λειτουργίας , τουλάχιστον κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι πρώτοι εμείς επιθυμούμε και αξιώνουμε τα παιδιά μας, αλλά και όλοι οι μαθητές, να βρίσκονται σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον και όχι μόνο κατανοούμε αλλά και υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια της Πολιτείας που αποσκοπεί σε αυτό και θα συνδράμουμε στις ενέργειες της Διοίκησης, ζητώντας όμως οι σχετικές ενέργειες να πραγματοποιηθούν χωρίς την διατάραξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας, εν μέσω σχολικής χρονιάς.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, αν ισχύει ότι η πραγματική πατρίδα μας είναι η παιδική μας ηλικία, ας συμβάλλουμε όλοι και πρώτος Εσείς, με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αποφευχθεί ένας βίαιος ξεριζωμός των παιδιών μας, από το σχολείο – «την πατρίδα τους».

Μετά τιμής
Εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ