ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΝΟΕΜΒΡΗΣ

Δήλωση του Άκη Νασιώκα, Δικηγόρου και Δημοτικού Συμβούλου Λάρισας, για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

«Στις 17 Νοέμβρη του 1973 έλαβε χώρα η σημαντικότερη αντιδικτατορική εκδήλωση της περιόδου 1967-1974. Η βραδιά του Πολυτεχνείου ουσιαστικά οδήγησε σε κατάρρευση τη χουντική κυβέρνηση Παπαδόπουλου-Μαρκεζίνη, της δήθεν φιλελευθεροποίησης, και συνέβαλε καταλυτικά στην πτώση της δικτατορίας, αφυπνίζοντας τη δημοκρατική συνείδηση των ελλήνων.

Στα χρόνια που ακολούθησαν του γεγονότος πολλοί θέλησαν να το καπηλευτούν, και άλλοι να αμφισβητήσουν τη σημαντικότητά του. Και οι δύο αυτές πλευρές δεν κατάφεραν όμως να πετύχουν το στόχο τους και σήμερα, σχεδόν μισό αιώνα μετά, η εξέγερση του Νοέμβρη, υπάρχει ολοζώντανη στη μνήμη και την καρδιά των δημοκρατικών ανθρώπων.

Οι εποχές μπορεί να άλλαξαν, αλλά το σύνθημα ψωμί-παιδεία –ελευθερία έχει και σήμερα την ουσιαστική αξία του. Οι ανάγκη για δουλειά, ίσες ευκαιρίες και εργασιακά δικαιώματα, η ανάγκη για βελτίωση της παρεχόμενης παιδείας και η προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, πρέπει να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τις προηγμένες δημοκρατίας και φυσικά για την πατρίδα μας.

Το Πολυτεχνείο δεν έχει λοιπόν μόνο ιστορική αξία, αλλά μας δίνει και σήμερα αφορμές για αγώνα με σκοπό την κοινωνική προκοπή και τη βελτίωση της δημοκρατίας μας.

Στο ερώτημα που ανήκει το Πολυτεχνείο η απάντηση είναι η εξής: Πρώτον ανήκει σε αυτούς που οργάνωσαν και συμμετείχαν στην κατάληψη, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους.

Δεύτερον ανήκει σε όλους όσους αντιστάθηκαν στη χούντα των Συνταγματαρχών. Και τρίτον ανήκει στη συλλογική μνήμη της Ελληνικής Δημοκρατίας και των ελλήνων πολιτών.

Το Πολυτεχνείο είναι και σήμερα επίκαιρο για όλους όσους επιθυμούν μια καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας , μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές και εγχώριο περιβάλλον.

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ