6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2022: 14 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΑΚΟΜΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Ανακοίνωση του ΚΚΕ – ΜΛ με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Το ξέσπασμα του Δεκέμβρη του 2008, με αφορμή την δολοφονία του 15χρονου Γρηγορόπουλου, αποτέλεσε την έκφραση μιας νεολαίας η οποία έβλεπε την κατάρρευση της προοπτικής της σε ένα σύστημα που βυθιζόταν στην κρίση του. Σε ένα σύστημα που δεν είχε κανένα αφήγημα για καλύτερη ζωή να της προσφέρει.
14 χρόνια μετά και το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα βυθίζεται ακόμα περισσότερο στην κρίση του, προσφέροντας στους λαούς φτώχεια, πόλεμο και δυστυχία.

Οι χώρες του «ανεπτυγμένου» δυτικού κόσμου υπόσχονται έναν δύσκολο χειμώνα, όπου οι λαοί πρέπει να… «προσαρμοστούν για να ζήσουν». Μπροστά στο κύμα της τεράστιας ακρίβειας, το σύστημα μας συμβουλεύει να κλείνουμε τα φώτα, να φοράμε διπλά πουλόβερ, να αποφεύγουμε τις ενεργοβόρες συσκευές και… να ψωνίζουμε από τα φθηνά (!)

Την ίδια στιγμή που κάνουν καθημερινότητα στον δημόσιο λόγο τα ενδεχόμενα ενός πυρηνικού ή γενικευμένου πολέμου. Σε τέτοια επίπεδα έχει φτάσει ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας. Στην ίδια γραμμή κινείται και η ντόπια άρχουσα τάξη παραδίνοντας τη χώρα και τον λαό στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές.

Αλήθεια, πόση αισιοδοξία μπορεί να προσφέρει αυτό το σύστημα σε έναν νέο άνθρωπο; Που από νωρίς (από το σχολείο) θέλει να του μάθει να σκύβει το κεφάλι στο αφεντικό, να ανέχεται την εκμετάλλευση και την αδικία, να σωπαίνει απέναντι στην καταπίεση. Που πρέπει να είναι ευχαριστημένος με τα πενιχρά μεροκάματα και τα εξαντλητικά ωράρια. Κανένα απολύτως! Γιατί η επίθεση του συστήματος στο σύνολο των δικαιωμάτων του λαού είναι στον πυρήνα της κανονικής λειτουργίας του.

Τέτοια επίθεση συνοδεύεται πάντα από την φασιστικοποίηση. Το σύστημα ξέρει ότι δεν μπορεί να πείσει, γνωρίζει ότι μόνο με το ξύλο και την τρομοκρατία μπορεί να επιβάλλει το «δίκιο» του. Για αυτό κυνηγούσε την νεολαία στις πλατείες. Βάζει την αστυνομία στα πανεπιστήμια. Τρομοκρατεί τους μαθητές. Για αυτό χτυπάει τα σωματεία, τις διαδηλώσεις και τις απεργίες. Στοχοποιεί και διώκει πρωτοπόρους αγωνιστές. Γιατί έχει την εντύπωση, ότι αυτά θα αναγκάσουν τη νεολαία και το λαό να «κάτσουν καλά».

Αλλά διαψεύδεται συνεχώς! Γιατί, είτε στις κινητοποιήσεις στην Ν. Σμύρνη πέρσι είτε στις διαδηλώσεις της απεργίας 9 Νοέμβρη και του Πολυτεχνείου φέτος, λαός και νεολαία έδειξαν ότι θέλουν και μπορούν να έχουν φωνή!

14 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και ο δολοφόνος του κυκλοφορεί πλέον ελεύθερος. Γιατί το σύστημα και η δικαιοσύνη του πάντα φροντίζουν τα παιδιά τους, ακόμα και αν αναγκαστούν κάποια στιγμή να τους τιμωρήσουν.

14 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και το σύστημα και οι πολιτικές του συνεχίζουν να οπλίζουν τα χέρια των επίδοξων δολοφόνων. Για 20€ βρέθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι σε κρίσιμη κατάσταση 16χρονος Ρομά μετά από καταδίωξη της ομάδας ΔΙΑΣ! Για να προχωρά η πολιτική της ιδιωτικοποίησης, άφησε την τελευταία του πνοή ένα 11χρονο παιδί μέσα στο σχολείο!

14 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και η νεολαία εξακολουθεί να αναζητά διέξοδο από τη μαυρίλα που εμφανίζεται συνεχώς μπροστά της. ΔΕΝ θα την βρει στις κάλπες και στους επίδοξους «σωτήρες»!

Θα την σφυρηλατήσει μαζί με τον λαό στους μαζικούς αγώνες, διεκδικώντας μια ζωή με δικαιώματα, οικοδομώντας μια πραγματική προοπτική έξω από αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ