ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ούτε τα προσχήματα κρατά πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τα διάφορα pass εξαπάτησης, τη δήθεν φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών και την οικειοποίηση της αύξησης για τους συνταξιούχους που είχε προβλεφθεί με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε τώρα να μεταθέσει την αύξηση του κατώτατου μισθού για τον Απρίλιο, μήνα που ο ίδιος διαρρέει πως θα γίνουν οι εκλογές!

Έχουν καταλάβει, ωστόσο, και οι πιο φανατικοί οπαδοί του ότι όχι μόνο ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τη μισή Ελλάδα, αλλά κι ότι δουλεύει ψιλό γαζί τους πολίτες που υποφέρουν για να βγάλουν το μήνα. Όχι μόνο, δηλαδή, δεν είναι μεταρρυθμιστής, αλλά αποδεικνύεται πολιτικάντης της παλιάς σχολής, του Μαυρογυαλούρου…

Αν ήθελε ο Μητσοτάκης…

Αν ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στην αισχροκέρδεια θα είχε κάνει πολύ περισσότερα και πολύ νωρίτερα. Οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα από το καλοκαίρι του 2021- πολύ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία-, οι διαφορές τους από το χωράφι στο ράφι είναι ιλιγγιώδεις σε βάρος των παραγωγών, τα υπερκέρδη έχουν μείνει ακόμα και σήμερα ουσιαστικώς απείραχτα, είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης στη χονδρική τιμή του ρεύματος, από τους πρώτους ακόμα και ύστερα από τις επιδοτήσεις με τις οποίες επιστρέφεται στους καταναλωτές μέρος μόνο από τα υπερέσοδα κράτους κι εταιρειών κι ο πληθωρισμός ιδίως στα είδη πρώτης ανάγκης σπάει ρεκόρ.

Η κυβέρνηση δεν καταθέτει καν στη Βουλή τα στοιχεία για τον υπολογισμό των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Οκτωβρίου 2021– Ιουνίου 2022, τα οποία και της έχει διαβιβάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Αυτή είναι, συνεπώς, η ακρίβεια Μητσοτάκη για την οποία κάνουμε λόγο εδώ και πολύ καιρό, σε κυβερνητικά ώτα ωστόσο μη ακουόντων…

Οι ρεαλιστικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη καταθέσει από το Σεπτέμβριο και τη ΔΕΘ στο δημόσιο διάλογο τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ενίσχυση του εισοδήματος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Στο δρόμο προς τις εκλογές, μάλιστα, αυτές οι προτάσεις μας θα επικαιροποιηθούν.
Ανάμεσα σε άλλα, προτείνουμε:

– Αύξηση κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ.

– Θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

– Επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις.

– Επαναφορά 13ης σύνταξης του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ, ποσοστιαία για ανώτερα κλιμάκια.

– Αύξηση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

– Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

– Διαγραφή μέρους βασικής οφειλής χρεών που δημιουργήθηκαν στην υγειονομική κρίση και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

– Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός.

– Νέος πτωχευτικός κώδικας– ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

Οι λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ρεαλιστικές, κστολογημένες, άμεσα υλοποιήσιμες κι έχουν στο επίκεντρο την επιβίωση κι ευημερία της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αντιθέτως, οι πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ αφορούν λίγους κι αντιμετωπίζουν τους πολλούς με όρους ελεημοσύνης. Το 2023, όμως, έφτασε και σε λίγο φτάνει και η ώρα της πολιτικής αλλαγής που θα φέρει τη δικαιοσύνη παντού. Ο ελληνικός λαός την αξίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα την κάνει πράξη!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ