ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ! Ο ΛΑΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ!

Ανακοίνωση του ΚΚΕ Μ-Λ

Οι τραγικές ελλείψεις που παρουσιάζονται σε βασικά φάρμακα το τελευταίο διάστημα δεν έπεσαν απ’ τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος σε όλο το κόσμο. Βασίζεται στην άκρατη εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της υγείας και την ιδιωτικοποίηση κάθε ανάλογης λειτουργίας. Ε

δράζεται στη λεηλασία των πρώτων υλών και στη μεταφορά της παραγωγής σε χώρες με ανεξάντλητο εργατικό δυναμικό, που γίνεται αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης (Κίνα, Ινδία κλπ). Αποτελεί προδιαγεγραμμέμη εξέλιξη της ακόρεστης δίψας των μονοπωλίων του φαρμάκου, που λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο το μέγιστο δυνατό κέρδος. Η αισχροκέρδεια έπεται…

Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση της ΝΔ να παρουσιάσει την «εισαγόμενη» πλευρά αυτής της κατάστασης ως τη μοναδική -πράγμα που κάνει σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από ένα σάπιο και αντιλαικό σύστημα- δεν μπορεί να κρύψει, ότι την διογκώνει με τη πολιτική της. Ότι αυτό το σύστημα είναι ο «θεός» της. Ότι πίνει νερό στο όνομα της «αγοράς», ότι διαχειρίζεται μια οικονομία-παράρτημα των ευρωπαϊκών και αμερικάνικων μονοπωλίων. Ότι αυτή, σε συνεργασία με τις εγχώριες φαρμακευτικές εταιρείες, διαμορφώνει τις τιμές καθώς και τη λίστα των συνταγογραφούμενων και μη σκευασμάτων. Ότι εξαναγκάζει το λαό να τα πληρώνει από την τσέπη του εξ ολοκλήρου ή μέσω της συμμετοχής. Ότι τον υποχρεώνει να προκαταβάλει ποσά μέσω των κρατήσεων και εισφορών για υγειονομική περίθαλψη, ενώ, τη στιγμή που χρειάζεται ιατρική, υγειονομική και φαρμακευτική κάλυψη, του λέει κυνικά «κόψε το λαιμό σου».

Το νέο «κόλπο» που εφηύρε με την υποχρεωτική συνταγογράφηση ακόμη και των πιο φτηνών φαρμάκων ευρείας χρήσης, στην ουσία αποτελεί έναν ακόμη ταξικό φραγμό, αφού χρειάζεται ο ασθενής να ψάχνει για γιατρό να του το γράψει σε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανύπαρκτο. Με τον τρόπο αυτό, τον ωθεί να καταβάλει το «εξέταστρο» σε κάποιον ιδιώτη γιατρό για να μπορέσει να πάρει το φάρμακό του, μεγεθύνοντας το κόστος. Ταυτόχρονα, βρήκε την ευκαιρία να αυξήσει τις τιμές σε όλα σχεδόν τα φάρμακα, επιδοτώντας για κάποιους μήνες τις εγχώριες φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν φασόν γενόσημα φάρμακα. Τί θα γίνει μετά τις εκλογές, όμως, που θα σταματήσει η επιδότηση; Οι τιμές θα έχουν εκτοξευθεί και θα τις επωμιστούν και πάλι οι άρρωστοι.

Τα κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων της αντιπολίτευσης δεν αποτελούν παρά φτηνές πιρουέτες ψηφοθηρίας. Η κυβερνητική του θητεία έχει να επιδείξει την ίδια ακριβώς πολιτική, ενάντια στο δικαίωμα του λαού στην ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ. Όχι μόνο διατήρησε κάθε αντιλαικό κι αντεργατικό μέτρο σε όλο το φάσμα της υγείας και της περίθαλψης (ένα ευρώ για κάθε συνταγή, για παράδειγμα), αλλά και το πήγε ακόμη παραπέρα (όπως με το σύστημα μόνιμης λιτότητας που επιχείρησε να επιβάλει και το ονόμαζε «οικογενειακό γιατρό»). Κατηγορούν τη ΝΔ ότι είναι προσκολλημένη στην «αυτορρύθμιση της αγοράς». Την ώρα που έκαναν τα ίδια.

Ακόμη ηχούν στ’ αυτιά μας οι φτηνές «δικαιολογίες» τους, που επιχειρούσαν να καθαγιάσουν σαν κάτι το αναπόφευκτο τα μνημόνια και όλο το πλαίσιο επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό.

Δεν γνωρίζουμε αν και σε πόσο χρόνο θα «εξομαλυνθεί η αγορά». Το βέβαιο είναι ότι, είτε με «ανωμαλία» είτε με «ομαλότητα», το μάρμαρο θα συνεχίσουν να το πληρώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Αυτά που χρειάζεται να πάρουν την τύχη κυριολεκτικά της ζωής τους στα χέρια τους. Να αγωνιστούν για δωρεάν και πλήρη φαρμακευτική, ιατρική και υγειονομική περίθαλψη. Να αντισταθούν στην υποβάθμιση της ζωής τους. Να διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη ζωή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ