Η ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ ΜΕ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΔΕΨΕΙ ΠΑΙΔΙΟΘΕΝ

«Οφείλουμε να σφυρηλατούμε την εθνική ενότητα και το φρόνημα»  υποστήριξε ο Μ. Χαρακόπουλος στην εκδήλωση των Κύπριων Λάρισας

Στη βιωματική σχέση του με την Κύπρο από τα παιδικά του χρόνια, στα γενναία εξοπλιστικά προγράμματα, τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ελλάδος και στην ενότητα του ελληνισμού ως προϋπόθεση αποτροπής της τουρκικής προκλητικότητας, αναφέρθηκε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον σύντομο χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει από τον πρόεδρο κ. Ντίνο Αυγουστή στην εκδήλωση κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Κύπριων Λάρισας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, βλέποντας τον ματωμένο χάρτη της Κύπρου με το «Δεν ξεχνώ» στην βασιλόπιτα, «εξομολογήθηκε» πόσο έντονα τον έχει σημαδέψει το κυπριακό πρόβλημα παιδιόθεν. Όπως είπε «όταν έγινε η εισβολή ήμουν έξι ετών. Για χρόνια κοιμόμουν σε ένα μαξιλάρι με κεντημένο το “Δεν ξεχνώ” και τον χάρτη με τον Αττίλα που είχαν στείλει ως αντίδωρο στην οικογένεια του Μικρασιάτη παππού μου πρόσφυγες του 1974.

Ήθελαν έτσι να τον ευχαριστήσουν για τη μικρή βοήθεια που είχε στείλει μαζί με πολλούς άλλους από την μητέρα πατρίδα μαζί με ένα παρηγορητικό γράμμα με το οποίο τους έλεγε πως ήξερε από προσφυγιά. Κάθε βράδυ είχα στην προσευχή μου και την Κύπρο μας».

Προμαχώνας ελληνισμού

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η Κύπρος ήταν πάντοτε προμαχώνας του ελληνισμού και της ορθοδοξίας στην καθ’ ημάς Ανατολή. Μάλιστα, η εκκλησία της Κύπρου είναι από τις πρώτες αυτοκέφαλες με απόφαση Οικουμενικής Συνόδου. Οι Κύπριοι ήταν πάντοτε παρόντες τους μεγάλους εθνικούς αγώνες. Στην επανάσταση του 1821, όπου ο κατακτητής απαγχόνισε τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, και τρεις Επισκόπους. Στους βαλκανικούς πολέμους και στο έπος του 1940, πολυάριθμοι Κύπριοι εθελοντές πολέμησαν στον ελληνικό στρατό.

Ο πόθος της Ένωσης με την μητέρα πατρίδα έφερε τον μεγαλειώδη αγώνα της ΕΟΚΑ κατά της αποικιοκρατίας. Δυστυχώς, μια σειρά δικών μας λαθών, επέτρεψαν την εισβολή του τουρκικού στρατού το 1974 και την παράνομη έκτοτε κατοχή του 37% της νήσου. Σήμερα, σχεδόν μισό αιώνα μετά από την αποφράδα εκείνη χρονιά, η κατοχή συνεχίζεται, και η Τουρκία, παρά το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστη μέλος της ΕΕ, συνεχίζει τις απειλές κατά του κυπριακού ελληνισμού, ενώ προχωρά σε παράνομες κινήσεις, όπως ο εποικισμός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Απέναντι σε αυτήν την τουρκική επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας, που υψώνεται εναντίον του συνόλου του ελληνισμού, οφείλουμε να σφυρηλατούμε την ενότητα και το εθνικό φρόνημα. Ήδη έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια, που ανατρέπουν τις εις βάρος μας ισορροπίες την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Στρατιωτικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα και διπλωματικά με τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου. Και έτσι πρέπει να συνεχίσει ο ελληνισμός με ενότητα και αυτοπεποίθηση.

Είθε να αξιωθούμε μια μέρα να δούμε και πάλι ενωμένη και ελεύθερη την μαρτυρική μεγαλόνησο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ