ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ, Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α.,πολ. επιστήμες Παντείου-μετ. στις ΗΠΑ σε θέματα ”Διαχείρισης κρίσεων”

Πρόσφατα βιώνουμε όλοι και όλες τις συνέπειες των τραγικών σεισμών στη Ν.Α. Τουρκία , με συνέπεια να έχουν χαθεί και δυστυχώς να εξακολουθούν να χάνονται χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας, μέσα στα χαλάσματα των κατοικιών τους , κατά δραματικό τρόπο, ενώ πολλές άλλες χιλιάδες πολιτών να είναι τραυματισμένοι και να νοσηλεύονται, ενώ οι τεράστιες υλικές ζημιές είναι ανεπανόρθωτες.

Εκφράζουμε ως Ελληνικός λαός την οδύνη μας , ενώ η αλληλεγγύη μας αναδείχθηκε περίτρανα και συνεχίζεται αμείωτα και ποικιλότροπα να προσφέρεται τόσο σε ανθρώπινο-διασωστικό επίπεδο , όσο και σε προσφορές ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας.

Η συνεισφορά μας αυτή αναγνωρίσθηκε και επαινέθηκε από τους πληγέντες , την κοινωνία της Τουρκίας και από κυβερνητικά στελέχη. Ασφαλώς είναι βέβαιο ότι η εν λόγω τρομακτική καταστροφή θα επηρεάσει σε εσωτερικό επίπεδο το Τουρκικό status της γειτονικής χώρας , τόσο σε ανθρώπινο βαθμό, όσο και οικονομικά σε πολύ μεγάλο βαθμό και σε βάθος χρόνου. Η πολιτική εξέλιξη των πραγμάτων είναι ακόμη άγνωστο πως θα διαμορφωθεί και ουδείς σήμερα μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη των πραγμάτων, η να κάνει τον …”μάγο” , εάν δηλαδή θα επηρεάσει θετικά η αρνητικά την κυβέρνηση Erdogan σε αποτίμηση στο εσωτερικό μέτωπο [ βλέπε εκλογές, η κοινωνική αναταραχή], όσο και στις διεθνείς σχέσεις.

Η προσωπική μου άποψη όσο αφορά τις διεθνείς σχέσεις εκτιμάται ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει ”ρότα” , είτε με Erdogan , είτε χωρίς αυτόν. Αυτό τούτο φάνηκε άμεσα με την εξακολουθητική άρνηση της Τουρκικής κυβέρνησης στο θέμα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ , εμμένοντας στα ίδια [ προ σεισμών]. Το ίδιο εκτιμώ ότι θα συμβεί και στα λοιπά εξωτερικά ζητήματα , με το ερώτημα. Θα αλλάξει ”πλεύση” ;

1. Στο αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας…. ;

2. Στην αμφισβήτηση των νησιών μας ;

3. Στο casus belli για τα 12 μίλια ;

4. Στην συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων ;

5. Στο Τουρκολιβυκό μνημόνιο ;

6. Στο θέμα των μεταναστών ;

Πιθανά για κάποιο χρονικό διάστημα να ”πέσουν οι τόνοι” σε φραστικό επίπεδο απειλών και ”κουτσαβακισμού” και σε θέματα παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας — λόγω του προκύψαντος ” Αρμαγεδώνα” και των τεράστιών λειτουργικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει –,αλλά σε απώτερο χρόνο εικάζω ότι πιθανότατα τα προβλήματα αυτά θα επανέλθουν στο προσκήνιο , είτε με το καθεστώς Erdogan , είτε με άλλο.

Το θετικό που προέκυψε μέσα από αυτή την τραγωδία είναι ότι ο Τουρκικός λαός αντιλήφθηκε ότι ο Ελληνικός λαός δεν είναι εχθρός του [ όπως τον παρουσίαζε ”με πλύση εγκεφάλου” το προσωποπαγές και αυταρχικό καθεστώς Erdogan –,] αλλά ότι έχουμε φιλικά αισθήματα μαζί τους , συμπάσχουμε με το δράμα τους και επιθυμούμε να ζήσουμε ειρηνικά και φιλικά στη γειτονιά μας.

Εύχομαι κουράγιο και δύναμη στους πληγέντες και στην κάθε κυβερνητική εξουσία της Τουρκίας , η οποία θα πρέπει να κατανοήσει ότι η προκοπή των δύο λαών είναι προτιμότερη , με ειρήνη ,φιλία και αντίληψη της πραγματικότητας.

Δυστυχώς η καταστροφή αυτή στην Τουρκία ανέδειξε την αξία της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο γειτονικών λαών , μέσα από την φιλική προσέγγιση των λαών και πέρα από χρώματα, ιδεολογίες και θρησκεία.

Ο απλός Τούρκος πολίτης πιστεύω ότι το έχει καταλάβει. Θέλω να ελπίζω ότι είναι χρήσιμο να καταλάβει και η Τουρκική ηγεσία , ότι μία φυσική καταστροφή ”έφερε τούμπα” αλαζονικές συμπεριφορές , μεγαλοϊδεατισμούς και όνειρα σουλτάνων του 21ου αιώνα.
”Ο καιρός γαρ εγγύς”…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ