Χ. ΚΕΛΛΑΣ ΣΕ ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟ: ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

«Αφορά εκατοντάδες ιδιοκτήτες στον Νομό Λάρισας, στις περιοχές Αλεξανδρινή, Καστρί – Λουτρό, Μεσάγγαλα, Κουλούρα, Σκλήθρα Στρίτζου, Αγιόκαμπο, Βελίκα και Σωτηρίτσα, και σας ζητώ να δώσετε εύλογο μεταβατικό διάστημα για την εφαρμογή του ν. 2386/1996 και να μην μπουν στο αρχείο εκατοντάδες εκκρεμείς αιτήσεις, που δεν έχουν διεκπεραιωθεί με αποκλειστική υπαιτιότητα του δημοσίου.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, ζητώντας βελτιωτικές ρυθμίσεις, κατά την ομιλία του, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για την εξαγορά διακατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, εκφράζοντας την αγωνία των ιδιοκτητών σε σχέση με χρονικές προϋποθέσεις, που αφορούν το δικαίωμα υποβολής αίτησης εξαγοράς, επισήμανε:
«Προβλέπεται αδιάλειπτη κατοχή ακινήτων επί 30 ή 40 έτη και, στην περίπτωση που εντός αυτών υφίστανται κτίσματα, ορίζεται ότι αυτά θα έχουν ανεγερθεί μέχρι τις 31/12/1991 ή και τις 31/12/1981, αντιστοίχως. Και εδώ τίθεται εύλογα το ερώτημα: αν τα κτίσματα ανεγέρθηκαν μετά τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, τι θα γίνει; Θα πρέπει να τα γκρεμίσουνε; 300 οικογένειες στα παράλια του Νομού Λάρισας έχουν μόνιμους τίτλους ιδιοκτησίας και δεν καλύπτονται απ’ το νομοσχέδιο λόγω προθεσμιών.

Είναι άδικο, γιατί εισάγονται περιοριστικές διατάξεις για τους ιδιοκτήτες κατοικιών. Στην πλειοψηφία τους, οι δικαιούχοι, επειδή γνωρίζω από πρώτο χέρι το θέμα, είναι ιδιοκτήτες κατοικιών και κάποιοι κινδυνεύουν να μείνουν και πάλι “μετέωροι”».

Ο Χρήστος Κέλλας σημείωσε, ακόμη, πως η διαδικασία εξαγοράς περιλαμβάνει πολλά γραφειοκρατικά στάδια, τα οποία, πιθανότατα, θα επιφέρουν καθυστερήσεις και θα προκαλέσουν ταλαιπωρία στους δικαιούχους, σημειώνοντας:

«Αρκετοί ενδιαφερόμενοι επέστησαν την προσοχή μας στα δικαιολογητικά και το χρονικό διάστημα εξαγοράς. 5 μήνες χρειάζεται η Κτηματική Υπηρεσία, για να εξετάσει τους φακέλους, 3 μήνες η ΕΤΑΔ για να δώσει τη σύμφωνη γνώμη της και 4 τουλάχιστον μήνες χρειάζεται η επιτροπή, για να κάνει αποδεκτή την αίτηση και να καθορίσει τα όρια των ιδιοκτησιών… Ζητούνται πάρα πολλά έγγραφα, για να αποδειχθούν τα αυτονόητα. Στην εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης, καλό θα ήταν, οι αιτούντες να απαλλαγούν από υπερβάλλον διοικητικό κόστος.

Λάβετε υπόψη σας και την περίπτωση των εξαιρέσεων της εξαγοράς ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αποφάσεων που κηρύσσουν αναγκαστική απαλλοτρίωση ή επιβάλλουν ρυμοτομική απαλλοτρίωση (αρ. 5, παρ. 2 α). Η πρόβλεψη αυτή αντίκειται σε διάταξη του ν. 4759/2020, που ορίζει ότι, μετά την πάροδο 15ετιας από την επιβολή, η απαλλοτρίωση αίρεται αυτοδίκαια, χωρίς να απαιτείται οιαδήποτε διαπιστωτική πράξη. Επομένως, πρέπει να υπάρξει ειδικότερη πρόβλεψη για ακίνητα ή τμήματα αυτών, για τα οποία έχει παρέλθει 15ετία από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου και δεν έχει κυρωθεί σχετική πράξη εφαρμογής ή πράξη αναλογισμού».

Ο Λαρισαίος βουλευτής, ακόμη, αναφέρθηκε στο θετικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, σε σχέση με τις ανταλλάξιμες περιουσίες, καταλήγοντας:

«Επιτέλους, οι περιουσίες αποδίδονται στους πραγματικούς κατόχους τους και η Πολιτεία εκπληρώνει το θεσμικό της χρέος απέναντι στους πρόσφυγες. Tο Δημόσιο απέχει από την άσκηση αγωγών για ακίνητα τα οποία κείνται σε εκτάσεις εντός σχεδίων πόλεως ή οικισμού. Τα παραδείγματα είναι πολλά, όμως ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό είναι αυτό του Πολυδαμείου Φαρσάλων, στο οποίο οι πολίτες βρίσκουν το δίκιο τους, έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ