40% ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΝΟΙΑΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΙΜΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΟΥΝ

Οι παράγοντες κινδύνου για νόσο Alzheimer διακρίνονται σε τροποποιήσιμους και μη τροποποιήσιμους. Μη τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου είναι οι γενετικοί παράγοντες, η ηλικία και το φύλο (μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες).

Στους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι μπορούν να προληφθούν, ανήκουν το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο στη νεαρή ηλικία, η βαρηκοΐα στη μέση ηλικία, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, η αρτηριακή υπέρταση, η κατάχρηση αλκοόλ, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατάθλιψη, η κοινωνική απομόνωση, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η μόλυνση του αέρα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη δημοσίευση στο Ιατρικό περιοδικό Lancet, ένα από τα πιο έγκυρα ιατρικά περιοδικά, προλαμβάνοντας τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου θα μπορούσαν να προληφθούν μέχρι και το 40% των περιστατικών άνοιας παγκοσμίως.

Ενημέρωση για την πρόληψη της άνοιας γίνεται καθημερινά, και μέχρι την Παρασκευή 28 Απριλίου, από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας Άνοιας Λάρισας- ΕΠΑΨΥ σε συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, στο ειδικό περίπτερο στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας στα πλαίσια της δράσης «Μαζί μια αγκαλιά» ενώ σήμερα το απόγευμα, στο ίδιο περίπτερο, θα γίνεται παράλληλα ενημέρωση για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων από την κα. Παππά Αλεξάνδρα, Νευρολόγο, Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ στο ΠΠΓΝΛ και την κα. Τσίκα Αντωνέλλα, ειδικευόμενη Νευρολόγο ΠΠΓΝΛ.

Το πρόγραμμα του περιπτέρου:

Ενημέρωση για πρόληψη και θεραπεία: Νόσο Αλτσχάιμερ (καθημερινά, Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας – ΕΠΑΨΥ)
Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (Δευτέρα – 18:00)
Πολλαπλή Σκλήρυνση (Τρίτη – 18:00)
Κεφαλαλγίες, Ημικρανία (Τετάρτη – 18:00)
Νόσο Πάρκινσον (Πέμπτη – 18:00)
Μυασθένεια, Νόσο κινητικού νευρώνα (Παρασκευή – 18:00)

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ