ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΓΚΑΦΑ: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ

Σε μια απίστευτη γκάφα υπέπεσαν οι υπεύθυνοι τμήματος του υπουργείου Παιδείας οι οποίοι δεχόμενοι πληροφορία για την πραγματοποίηση σεμιναρίου Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού από την Διακρατική Διεπιστημονική Κοινότητα ΣΥ.Ν.Θ.Ε.ΣΗ (ο κύκλος των χαμένων εκπαιδευτικών), χωρίς να προχωρήσει σε κάποιο έλεγχο του αντικειμένου του σεμιναρίου φρόντισε να προωθήσει το έγγραφο – πρόσκληση στις διευθύνσεις εκπαίδευσης οι οποίες με τη σειρά τους το προώθησαν στις σχολικές μονάδες ευθύνης τους.

Στο κείμενο της ΣΥ.Ν.Θ.Ε.ΣΗ υπάρχει πληροφορία πρώτα για ένα σεμινάριο που αφορά την Αξιολόγηση του/της Εκπαιδευτικού: Η Αρχή και οι Αρχές της με ενδεικτικά θέματα που έχουν επιλεγεί :
• Αξιολογώντας τους Αξιολογητές: Ποιος θα φυλάει τους φύλακες;
• Η αξιολόγηση ως μέρος της οργάνωσης/σκηνοθεσίας της διδασκαλίας ως ερευνητικό πρόγραμμα Ενεργού Έρευνας: Σχεδιασμός, Πράξη, Παρατήρηση, Κριτική Ανάλυση.
• Αυτοαξιολόγηση ως βασικό στοιχείο μιας πορείας Αυτογνωσίας.
• Ο φόβος της Αξιολόγησης: Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου ή της ταυτότητας;
• Το Επαγγελματικό προφίλ του/της Εκπαιδευτικού ως Επαγγελματία: Υπάρχει στην ελληνική πραγματικότητα από το Υπουργείο Παιδείας

και το δεύτερο είναι σε μινάριο Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού που θεωρείται μία ψευδεπιστημονική μέθοδος.

Δείτε τί αναφέρει για τον νευρογλωσσικό προγραμματισμό η wikipedia:

«Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός (NLP) είναι μια ψευδοεπιστημονική προσέγγιση στην επικοινωνία, την προσωπική ανάπτυξη και την ψυχοθεραπεία, που δημιουργήθηκε από τους Ρίτσαρντ Μπάντλερ και Τζον Γκρίντερ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970. Οι δημιουργοί του νευρογλωσσικού προγραμματισμού ισχυρίζονται ότι υπάρχει μία σύνδεση ανάμεσα στις νευρολογικές διαδικασίες (νευρο-), τη γλώσσα (γλωσσικός) και μοτίβα συμπεριφορά που διδάσκονται μέσω της εμπειρίας (προγραμματισμός) και ότι αυτά μπορούν να αλλάξουν για να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι στη ζωή.

Οι Μπάντλερ και Γκρίντερ επίσης ισχυρίζονται ότι η μεθοδολογία του νευρογλωσσικού προγραμματισμού μπορεί να μετατρέψει σε πρότυπα τις δεξιότητες εξαιρετικά ικανών ανθρώπων, επιτρέποντας στον οποιοδήποτε να αποκτήσει τις δεξιότητες αυτές.

Ισχυρίζονται επίσης ότι συχνά σε μία μόνο συνεδρία ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός μπορεί να θεραπεύσει προβλήματα όπως οι φοβίες, η κατάθλιψη, τα τικ, οι ψυχοσωματικές ασθένειες, η μυωπία η αλλεργία, το κρυολόγημα, και Μαθησιακές δυσκολίες.

Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός έχει υιοθετηθεί από κάποιους υπνοθεραπευτές και επίσης από εταιρείες που πραγματοποιούν σε επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες σεμινάρια που διαφημίζονται ως κατάρτιση διευθυντικών στελεχών.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς που προβάλλουν οι υποστηρικτές του νευρογλωσσικού προγραμματισμού, ο οποίος έχει απαξιωθεί ως ψευδοεπιστήμη.

Επιστημονικές επισκοπήσεις δηλώνουν ότι ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός βασίζεται σε ξεπερασμένες μεταφορές για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου που δεν είναι συμβατές με την ισχύουσα νευρολογική θεωρία και περιέχουν πλήθος πραγματολογικών σφαλμάτων.

Επισκοπήσεις έχουν επίσης βρει ότι εξ ολοκλήρου[αμφίβολο – συζήτηση] η έρευνα που υποστηρίζει το νευρογλωσσικό προγραμματισμό περιέχει σημαντικά μεθοδολογικά σφάλματα και ότι υπήρχαν τρεις φορές περισσότερες μελέτες πολύ υψηλότερης ποιότητας που δεν αναπαρήγαγαν τους “εξαιρετικούς ισχυρισμούς” που διατυπώνονταν από τους Bandler, Grinder, και άλλους εφαρμοστές του νευρογλωσσικού προγραμματισμού».

Μετά από αυτό δεν μένει παρά να δούμε αν στην δημόσια εκπαίδευση των άριστων η συμμετοχή στο εν λόγω σεμινάριο θα δώσει και μόρια στους συμμετέχοντες εκαπιδευτικούς για μελλοντικές κρίσεις ή προσλήψεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ