Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΠΡΟΤΥΠΗ ΔΟΜΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Τη Δημόσια Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) Λάρισας επισκέφθηκε η τ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υπ. Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Αφού συνάντησε τη Διευθύντρια, κα Όλγα Τσιούρβα, συνομίλησε αναλυτικά με Υπαλλήλους, καθώς και εξυπηρετούμενους πολίτες, η υπ. Λαρισαία Βουλευτής υπογράμμισε τα εξής:

«Τα στοιχεία της Ελληνιστικής Στατιστικής Αρχής για τον Μάρτιο 2023, που δημοσιεύθηκαν την 3η Μαΐου, αναδεικνύουν ότι η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει σκαρφαλωμένη άνω του 10 %, συγκεκριμένα στο 10,9 % . Στις γυναίκες το ποσοστό είναι διπλάσιο από ό,τι στους άντρες (14,5 % έναντι 7,8 %).

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 508.744 πολίτες. Επιπλέον, οι πολίτες κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό (“άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού”), δηλαδή όσοι δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.133.019.

Ειδικά η Θεσσαλία, καταγράφει πανελλαδικά μαύρο ρεκόρ, καθώς στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕλΣτατ για το Δ’ τρίμηνο 2022, που δημοσιεύθηκε την 16η Μαρτίου 2023, προκύπτει ότι στην Περιφέρειά μας το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 16,2 % , το υψηλότερο πανελλαδικά.

Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς κάτω των 400 ευρώ, λόγω μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, περισσότερες από τις μισές (το 55 %) αφορούν αυτές τις μορφές εργασίας. Με απλά λόγια, μια θέση μοιράζεται στα δύο.

Αυτή η ποιοτική επιδείνωση της εργασιακής πραγματικότητας, που πλήττει ιδίως τα νέα παιδιά, έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική τους επιβίωση και την αξιοπρέπεια της ζωής τους.

Στο Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ρητά αναγράφουμε πως οι σοσιαλδημοκράτες πιστεύουμε ότι η πραγματική κινητήριος δύναμη της οικονομικής και κοινωνικής προκοπής είναι ο κόσμος της εργασίας, η μικρή και μεσαία τάξη, και ότι για να κινηθεί και πάλι η μηχανή αυτή, πρέπει να επενδύσουμε σε τρία πράγματα: σε δουλειές και απασχόληση, σε εκπαίδευση και γνώσεις, σε ευκαιρίες. Να επικεντρώσουμε στις περιοχές αυτές, για να κάνουμε τη Χώρα μας έναν μαγνήτη για καλές δουλειές, να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας, οι νέοι και οι εργαζόμενοι έχουν τα προσόντα να δουλέψουν στις θέσεις αυτές, και να κατοχυρώσουμε ότι η παραγωγική δουλειά διασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή και την προοπτική ότι τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από εμάς.

Η δομή της ΔΥΠΑ στη Λάρισα λειτουργεί υποδειγματικά, είναι φιλική και προσβάσιμη στους πολίτες και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα λειτουργίας των μηχανών αλλά των ανθρώπων που υπηρετούν στη δομή, με καθοριστική την παρουσία της Διευθύντριας κ Ολγας Τσιούρβα και των εργαζομένων της.

Ειδικά για τον Τόπο μας, επαναλαμβάνω πως αποτελεί προσωπικό οραματικό μου στόχο η διεκδίκηση για το Νομό μας δημιουργίας μιας πρότυπης δομής υποστήριξης των νέων που αναζητούν εργασία, με διασύνδεση εργοδοτών – εργαζομένων, αναλυτικό γενικό μητρώο και ειδικό για τα άτομα με αναπηρία, με κυρίαρχο αναφορικό πεδίο όμως την εξειδίκευση ειδικών δεξιοτήτων και χαρακτηριστικών και σύνδεση της δομής με ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, ώστε να υπάρχει εξειδίκευση και ειδική κατάρτιση μέσω σεμιναρίων, καθώς και ένταξη στη δια βίου κατάρτιση».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ