Η ΖΩΗ ΑΚΡΙΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Ημέρα της Μητέρας και φέτος. Κάθε χρόνο γιορτάζεται με λουλούδια, γλυκά, κάρτες, πολλές ευχές. Αφορμή και για προβληματισμό για τους πολλαπλούς ρόλους των γυναικών αλλά κυρίως για την έννοια της μητρότητας. Τη σημασία της. Την ιερότητά της.

Και να θυμηθούμε -και φυσικά να προβληματιστούμε-για τον τρόπο με τον οποίο διαχρονικά οι πατριαρχικές κοινωνίες, και η ελληνική, αντιμετώπισαν τη μητρότητα. Η θηλυκή μήτρα υπήρξε η πηγή της ζωής για την ανθρωπότητα, αλλά και πηγή δεινών και διαχρονικών δεσμών για τις γυναίκες.

Η φυσικότητα της μητρότητας, η άρνηση του κοινωνικού της περιεχομένου, ο διαρκής έλεγχος από τους άνδρες, την κοινότητα, την εκκλησία, την πολιτεία, κράτησε για χιλιάδες χρόνια τις γυναίκες έξω από τις αποφάσεις που τις αφορούσαν, φυλακίζοντάς τες μέσα στο ίδιο τους το σώμα.

Η βιολογική ικανότητα της αναπαραγωγής, η γέννα, επιβλήθηκε ως ο μοναδικός γυναικείος προορισμός και κάθε άρνηση του σήμαινε πάντα κοινωνική απαξίωση ή απόρριψη, ακόμα και στην περίπτωση μη εκπλήρωσης του προορισμού για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση των γυναικών.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκατομμύρια γυναίκες μέσα στον χρόνο έγιναν μητέρες χωρίς τη δυνατότητα διαφορετικής επιλογής ενώ εκατομμύρια πέθαναν στην προσπάθεια εκπλήρωσης αυτού που τους παρουσιάζονταν ως μοναδικός φυσικός προορισμός ή ως πεπρωμένο. Ωστόσο, η μητρότητα πέρα από το βιολογικό της περιεχόμενο έχει βαθιά κοινωνικό και πολιτισμικό περιεχόμενο-σήμερα μιλάμε για κοινωνική μητρότητα, η οποία επιτελείται και από τους δύο γονείς.

Επιβάλλεται να είναι προϊόν επιλογής των ίδιων των γυναικών, οι οποίες έχουν επίσης το δικαίωμα να μην την επιλέγουν χωρίς να θεωρούνται τέρατα, απορρίπτοντας ταυτόχρονα αναχρονιστικές αντιλήψεις περί θηλυκής ολοκλήρωσης μόνο μέσω της απόκτησης και ανατροφής παιδιών. Σε μια εβδομάδα όλοι και όλες καλούμαστε να ψηφίσουμε και να επιλέξουμε κόμματα και πρόσωπα.

Εμείς οι γυναίκες καλούμαστε να επιλέξουμε εκείνα τα κόμματα που με την πολιτική τους και εκείνους τους ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, που με την προσωπική στάση τους υποστηρίζουν και θα υποστηρίξουν τη μητρότητα στην ολότητά της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ