ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 1ου ΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «Ο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΦΙΛΟΛΑΟΣ ΤΛΟΥΠΑΣ»

Την Πέμπτη, 11 Μαΐου, το 1ο ΣΔΕ Λάρισας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας. Εκεί εκτίθενται έργα του Λαρισαίου γλύπτη Φιλολάου Τλούπα, προκειμένου να τιμηθεί η συμπλήρωση 100 ετών από την γέννησή του. Στην επίσκεψη έλαβε μέρος σύσσωμη η σχολική μας κοινότητα.

Παρόντες ήταν, εκτός από τους εκπαιδευομένους, ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Μαργαρίτης Ντούμος, η Υποδιευθύντρια κ. Ναυσικά Τεγούση και οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Καλαντζής Χρήστος, Λειβαδίτου Ιωάννα, Μπανταβάνου Εύη, Μπουζούκης Βασίλειος και Κυριακού Νικόλαος. Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να γνωρίσουμε, βλέποντάς τα από κοντά, ποικίλα έργα του Φιλολάου και τις ιδιαίτερες πτυχές τους, με οδηγό την ξεχωριστή, όπως πάντα, ξενάγηση της κ. Βασιλικής Γώγου, θεολόγου και φιλολόγου, παλαιάς καθηγήτριας του 1ου ΣΔΕ Λάρισας.

Όπως μας είπε η κ. Γώγου, ο Φιλόλαος Τλούπας (1923-2010), αδελφός του φωτογράφου Τάκη Τλούπα, είναι διάσημος στην Γαλλία, όπου υπάρχουν πολλά έργα του σε δημόσιους χώρους. Η γνωριμία μας με τα σχέδιά του και κάποια γλυπτά του (κυρίως προτομές), έτσι, μάλιστα, όπως μεθοδικά και γλαφυρά μας τα παρουσίασε και τα ανέλυσε η κ. Γώγου, μας βοήθησε να αντιληφθούμε την ιδιοφυΐα του και να αναλογισθούμε το ιδιαίτερο ταλέντο του, εκδηλωμένο ήδη πολύ πρώιμα.

Όπως επεσήμανε η κ. Γώγου και αντιλήφθηκαν οι εκπαιδευόμενοί μας, οι προτομές που φιλοτέχνησε ο Φιλόλαος και εκτίθενται στο Χατζηγιάννειο είναι όλες έργα σχεδόν κλασικά, πλην ενός που παραπέμπει σε κυκλαδικό ειδώλιο και μοντέρνα γλυπτική. Αυτό τελευταίο,εκτίθεται, μάλιστα, δίπλα σε κλασικότροπη προτομή της ίδιας γυναίκας.

Αν ο αδελφός του καλλιτέχνη, ο Τάκης Τλούπας, είναι συνυφασμένος ως φωτογράφος με την ψυχή της Λάρισας και της Θεσσαλίας, ο Φιλόλαος είναι ένα πνεύμα ελεύθερο και ανένταχτο, που από νωρίς άνοιξε τα φτερά του στη Γαλλία, όπου υπάρχουν μεγάλων διαστάσεων γλυπτά του, όπως οι υδατόπυργοι στη Βαλάνς (κοντά στην Γκρενόμπλ), από ανοξείδωτο ατσάλι και τσιμέντο, που τα συνδύαζε με μια δική του τεχνική.

Στην Ελλάδα, γλυπτά του υπάρχουν στη Λάρισα, η προτομή του Γεωργάκη Ολυμπίου στην Τρίγωνη Πλατεία και το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στο πάρκο Αλκαζάρ, στον Βόλο, στη Θεσσαλονίκη και στον Άλιμο. Γεγονός, πάντως, είναι ότι η παρουσία των γλυπτών του στην πατρίδα του δεν είναι μεγάλη, ιδιαίτερα δε εάν την συγκρίνει κανείς με την διασπορά των μεγάλων γλυπτικών εγκαταστάσεών του στη Γαλλία (χάρη στην πολιτική υπέρ της τέχνης σε δημόσιους χώρους).

Πάντως, όπως μας πληροφόρησε η κ. Γώγου, ο Δήμος μας, θέλοντας να τιμήσει το διακεκριμένο αυτό τέκνο της πόλης και να καταστήσει ευρύτερα γνωστό το σπουδαίο έργο του, ετοιμάζει μεγάλο σχετικό αφιέρωμα στο τέλος του έτους, στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Κατσίγρα.

Το 1ο ΣΔΕ Λάρισας, λοιπόν, πιστό στην τακτική του για εξωστρέφεια και αναζήτηση ευκαιριών καλλιέργειας των εκπαιδευομένων του, ανανεώνει το ραντεβού του με το έργο του Φιλολάου στην Πινακοθήκη Κατσίγρα.

Ευχαριστούμε και δημοσίως την κ. Βάσω Γώγου για την εξαιρετική ξενάγησή της!

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ