Η Π.Ο.Π.Σ. ΒΛΑΧΩΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ Γ. ΛΑΖΑΡΟΥ

Σήμερα Τρίτη 13 Ιουνίου 2023 το πρωί, πλήρης ημερών και με άριστη πνευματική διαύγεια, έφυγε για το μεγάλο και τελευταίο ταξίδι της ζωής του ο ρωμανιστής-βαλκανολόγος Αχιλλέας Γ. Λαζάρου. Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας.

Το έργο που άφησε παρακαταθήκη για την Πατρίδα μας είναι μεγάλο και πολυδιάστατο.

-Διατράνωσε την έξωθεν αμφισβητούμενη ελληνικότητα των Βλάχων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια γενικά αποδεικνύοντας με αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία την αυτόχθονη καταγωγή τους.

-Κατέδειξε ότι οι βλαχόφωνοι Έλληνες έχουν μία και μόνη πατρίδα στην καρδιά τους, την Ελλάδα.

Για το έργο του τον τίμησαν εν ζωή πάρα πολλοί, αναγνωρίζοντας τους αγώνες του και την αξία του με αποκορύφωμα το 1998, ο αείμνηστος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος να του απονείμει, σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος για το έργο του συνολικά και την προσφορά του στην Πατρίδα μας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στο πλευρό της οποίας στάθηκε με όλες του τις δυνάμεις, τον τίμησε για το έργο του συνολικά σε μία μεγαλειώδη τελετή στην Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής όπου ο Πρόεδρός της κ. Μιχάλης Μαγειρίας του απένειμε τιμητική πλακέτα και μίλησε για την μεγάλη προσφορά του Αχιλλέα Γ. Λαζάρου στον βλαχόφωνο ελληνισμό.

Η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία, στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε τον ανακήρυξε Επίτιμο Πρόεδρο, αξίωμα το οποίο τίμησε με την συμπαράστασή του στο έργο της.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Π.Ο.Π.Σ.Β. και της Π.Β.Α. διά του Προέδρου τους κ. Μιχάλη Μαγειρία εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του για την απώλεια ενός μεγάλου βλαχόφωνου ΕΛΛΗΝΑ.

Ουάρα μπούνα Αχιλλέα….

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ