Γ. ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ: Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Δεν βρίσκονται εύκολα λόγια να εκφράσει κάποιος τα συναισθήματά του για τέτοιας έκτασης ανθρώπινη τραγωδία με εκατοντάδες θύματα. Οφείλουμε να συγχαρούμε όλους όσους έσπευσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση και αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης, τους εθελοντές και τους ανθρώπους των κρατικών υπηρεσιών, του λιμενικού, της πυροσβεστικής, των ενόπλων δυνάμεων και κυρίως των ανθρώπων του Ε.Σ.Υ. που απέδειξαν ότι υπάρχει ανθρωπιά και αλληλεγγύη στη κοινωνία μας.

Η μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη είναι ατελέσφορη. Δεν δίνει λύση στο πρόβλημα και μετατρέπει τις θάλασσες σε υδάτινους τάφους. Η αναθεώρηση του “ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ” είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Η νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία για την μετανάστευση πρέπει να διαμοιράζει την ευθύνη σε ΟΛΑ τα κράτη-μέλη, όχι μόνο στις χώρες υποδοχής και να έχει νόμιμες οδούς μετανάστευσης και όχι μόνο τείχη.

Είναι ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας η “αμοιβή” με το κεφάλι για να μην δεχτούν κάποιοι το βάρος της συνολικής απόφασης. Κανένας άνθρωπος που ξεριζώνεται για να σώσει τη ζωή του, δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να καταφεύγει σε θανάσιμα ταξίδια.

Αρμόζει πιστεύω να κλείσω το σημείωμά μου με την θέση που πήρε ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες:

“Μόνο θλίψη και θυμός, μετά από άλλη μία θανατηφόρα τραγωδία στη Μεσόγειο. Ας αναπαυθούν εν ειρήνη τα θύματα. Ας βρουν οι επιζώντες παρηγοριά και φροντίδα. Ας συνεργαστούν οι κυβερνήσεις για να αυξήσουν τις ασφαλείς διόδους και ας εργαστούν από κοινού για να δώσουν συλλογικές λύσεις, για να διαχειριστούν αυτές τις προσφυγικές ροές”.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει καταγράψει περισσότερους από 27.000 θανάτους στην Μεσόγειο από το 2014.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ