ΒΡΑΒΕΙΟ «SMART CITIES» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΩΝ «ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΤΙΡΙΑ»

Με το βραβείο «Smart Cities» διακρίθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην πρώτη Έκθεση «Smart Cities» στην Ελλάδα και των συνεδρίων που την πλαισιώνουν για την ανάδειξη της καθοριστικής σημασίας που έχει η ολιστική βιώσιμη προσέγγιση στην ανάπτυξη των ελληνικών περιφερειών και πόλεων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βραβεύτηκε για τα «Πράσινα Κτίρια» και το πρότυπο πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων, ένα από τα μεγαλύτερα που εξελίσσονται στη χώρα, για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και την απόδοση σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον δημόσιων κτιριακών υποδομών.

Με χρηματοδότηση 69 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναβαθμίζει ενεργειακά 83 κτίρια: σχολεία κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, κτίρια Επιμελητηρίων, Δικαστικά Μέγαρα, στρατιωτικά κτίρια (Στρατηγείο 1ης Στρατιάς Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας, Αεροδικείο – Στρατοδικείο, Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας) κ.α..

Επιπλέον με χρηματοδότηση 18,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αναβαθμίζονται 13 Κέντρα Υγείας στο σύνολο της Περιφέρειας και με χρηματοδότηση 21 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος τα Νοσοκομεία: Πανεπιστημιακό, Γ.Ν. Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας. Τα «πράσινα» κτίρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν διακριθεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση».

«Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε μια ομάδα που λειτουργεί στα όρια του …αδύνατου και πετυχαίνει πολλά, σταθερά δίπλα στην κοινωνία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός στην τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου. «Λειτουργούμε με σύμμαχο τη φύση και το περιβάλλον, με φιλοσοφία build back better ώστε να προλάβουμε τις αρνητικές επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από το μέλλον λόγω της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής.

Η Θεσσαλία είναι η πιο βιώσιμη Περιφέρεια στη χώρα, η πρώτη Περιφέρεια που έχει εκπληρώσει τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και επιλέχτηκε στις 100 κλιματικά ουδέτερες περιοχές της Ευρώπης. Το πρότυπο πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε αποδίδει σύγχρονα κτίρια με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και βελτιώνει τις συνθήκες λειτουργίας κρίσιμων υποδομών του δημόσιου τομέα» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ