ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ – ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ

Καθημερινά και μεγαλώνουν οι ελλείψεις σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης όπως τα αντιβιοτικά, τα αντιυπερτασικά, τα κυτταροστατικά κ.α. σε όλη τη χώρα και φυσικά στο νομό Λάρισας με αποτέλεσμα οι ασθενείς και οι συγγενείς τους που επιδίδονται σε καθημερινό αγώνα για την εξασφάλιση απαραίτητων φαρμάκων να βρίσκονται στα όριά τους και το χειρότερο χωρίς να γνωρίζουν πότε και αν θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Παρέμβαση στο θέμα έγινε στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Πανευρωπαϊκού Οργάνου των Φαρμακοποιών (P.G.E.U.). από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολο Βαλτά, ο οποίος στην τοποθέτησή του αφού υποστήριξε ότι δεν μπορεί να επιτελέσει το ρόλο του ως φαρμακοποιός λόγω των ελλείψεων ζήτησε την «αυστηροποίηση των μέτρων όπως η απαγόρευση των εξαγωγών για τις περιπτώσεις όπως η Ελλάδα, όπου οι ελλείψεις δεν παρουσιάζονται σε φάρμακα που έχουν πρόβλημα παραγωγής λόγω έλλειψης πρώτων υλών, αλλά στην αμετροεπή κερδοσκοπία, στο πλαίσιο του κακώς εννοούμενου «επιχειρείν», που αποβαίνει εις βάρος του Έλληνα ασθενή».

Τα αίτια των ελλείψεων

Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του Π.Φ.Σ. οι ελλείψεις οφείλονται κυρίως στα εξής αίτια:

1. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν φάρμακα στην Ελλάδα περιορίζουν τις ποσότητες τους, καθόσον οικονομικά δεν τους συμφέρει να διαθέτουν στη χώρα μας απεριόριστες ποσότητες αφού οι ευρωπαϊκές αγορές είναι ακριβότερες από την Ελλάδα.

2. Οι εγχώριες φαρμακαποθήκες που προμηθεύουν τα φαρμακεία προτιμούν, εφόσον το κέρδος που έχουν στα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι μόλις 4,7% όταν τα διαθέτουν στο ελληνικό φαρμακείο, να τα εξάγουν σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης οπού το κέρδος τους φτάνει έως 200%.

3. Βεβαίως η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες βρίσκουν σε φαρμακεία ξένων χωρών, τα φαρμακευτικά σκευάσματα που διέθεσαν στην ελληνική αγορά, και εξαιτίας της οικονομικής ζημίας που υφίστανται, να μειώνουν περαιτέρω τις ποσότητες στην ελληνική αγορά.

Δυστυχώς με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αλλά και τα γενικά αποδεκτά αίτια των ελλείψεων, το ελληνικό υπουργείο Υγείας και η ελληνική κυβέρνηση γενικότερα σφυρίζουν αδιάφορα και αφήνουν ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία φαρμακοβιομηχανιών και φαρμακαποθηκών, σε βάρος της υγείας των Ελλήνων πολιτών.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ