Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ

Ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη δολοφονία του 20χρονου από αστυνομικό στη Λάρισα

Μια ακόμα καταδίωξη από την αστυνομία καταλήγει με την δολοφονία ενός 20χρονού. Ύστερα από καταδίωξη οδηγού κλεμμένου αγροτικού αυτοκίνητου, που προσπαθούσε να διαφύγει πεζός, ένας από τους αστυνομικούς που τον καταδίωκαν τον πυροβόλησε και τον πέτυχε θανάσιμα, σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας της αστυνομίας.

Δε θα μπούμε ούτε στη θέση του ιατροδικαστή, ούτε θα σταθούμε στο παραβατικό προφίλ του θύματος όπως έσπευσε να κάνει μεγάλη μερίδα του έγκριτου τύπου σε μια προσπάθεια αποδόμησης του προφίλ του θύματος. Άλλωστε είναι αυτονόητη η προσπάθεια επιβολής του νόμου απέναντι σε παραβατικές συμπεριφορές αλλά με τα ενδεδειγμένα μέσα σε κάθε περίπτωση.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι υψίστης σημασίας χωρίς αστερίσκους και πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Δυστυχώς αυτό το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά λίστα δολοφονιών ανθρώπων από αστυνομικούς εν ώρα καταδίωξης (Κώστας Φραγκούλης, Νίκος Σαμπάνης), δολοφονιών που μετρούν αρκετά κοινά σημεία.

Αντίστοιχο περιστατικό ήταν και η δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό στη Γαλλία που έχει πυροδοτήσει μαζικές αντιδράσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των δολοφονιών είναι ότι τα θύματα ήταν άοπλοι, δεν υπήρξε ανταλλαγή πυρών ούτε άμεσος κίνδυνος των αστυνομικών ή άλλων πολιτών.

Είναι επομένως εξαιρετικά προβληματικό ότι κρατικοί λειτουργοί που έχουν δικαίωμα χρήσης όπλου επιλέγουν με τόση ευκολία τη χρήση του, λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης αλλά και με την ασφάλεια της «ατιμωρησίας» που τους παρέχεται.
Στο ζύγι της απώλειας μίας ανθρώπινης ζωής και στην πιθανή διαφυγή ενός δράστη επιλέγουν το πρώτο.

Για εμάς ασφάλεια και αστυνόμευση σημαίνει αποτελεσματική λειτουργία της αστυνομίας για καταπολέμηση της εγκληματικότητας με σεβασμό όμως στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη ζωή αλλά και ουσιαστική αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Όλα αυτά προϋποθέτουν την ουσιαστική αναμόρφωση της εκπαίδευσης των αστυνομικών τόσο στην αποτελεσματική και ασφαλή χρήση των όπλων όσο κυρίως στην ενίσχυση της κοινωνιολογικής εκπαίδευσης τους.

Σε μια περίοδο που στη χώρα μας ενισχύονται και πάλι μισανθρωπικές, αναχρονιστικές και σκοταδιστικές απόψεις δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την κανονικοποίηση της ρητορικής και πρακτικών μίσους που συμβαίνει έμμεσα ή άμεσα ή μερικές φορές ακόμα και με επιβράβευση της δολοφονίας (επίσκεψη υπουργού στους αστυνομικούς δολοφόνους του Σαμπάνη), ειδικά όταν το θύμα είναι «παραβατικός», μέλος μειονοτικής ομάδας (πχ. ρομά ή πρόσφυγας).

Να διερευνηθεί άμεσα το περιστατικό και να αποδοθούν οι ευθύνες. Να μην αφήσουμε την κοινωνία να βουλιάξει στη βαρβαρότητα. Να παραμείνουμε πέρα και πάνω απ’ όλα άνθρωποι!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ