Θ. ΜΑΜΑΚΟΣ: ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ – ΕΠΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!

Αύξηση θερμοκρασιών και λειψυδρία είναι δύο από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας. Πρόκειται για μεταβολές που ήδη μας επηρεάζουν και οφείλονται, κυρίως, στη ραγδαία αύξηση της τσιμεντοποίησης, και την περιορισμένη παρουσία πρασίνου.

Η πόλη μας ασθμαίνει. Σύμφωνα με προβλέψεις των ειδικών, τα επόμενα χρόνια, αν η Λάρισα δεν καταφέρει να εμποδίσει την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας, ενδεχομένως να βιώσει «νεκρές ώρες» σε επίπεδο μετακίνησης, κατά τις οποίες δεν θα μπορεί να κινείται κανείς, ακόμη κι αν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας τρέχουν.

Η κλιματική μετανάστευση αποτελεί, επίσης, μία πρόβλεψη των ειδικών. Κατά την περίοδο του θέρους και εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, πολλοί από τους κατοίκους πιθανώς να αναγκαστούν να γίνουν κλιματικοί μετανάστες για κάποιους μήνες και να εργάζονται εξ αποστάσεως από κάποια παραλία ή κάποιο ορεινό, δροσερό καταφύγιο, με την εξ’ αποστάσεως εργασία να κερδίζει έδαφος. Ωστόσο, ακόμη και αυτό που φαντάζει διέξοδος αφορά μόνο μια ευκατάστατη μερίδα του πληθυσμού.

Σε αντίθεση με την απερχόμενη δημοτική αρχή, η οποία δεν έχει ένα «περιβαλλοντικό όραμα» για την πόλη και αρκείται σε αποσπασματικά επιμέρους έργα, πρόχειρα και χωρίς τεκμηριωμένες μελέτες ειδικών, εμείς οφείλουμε να συγκροτήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης απέναντι στο μέλλον και να δουλέψουμε συγκροτημένα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το μέλλον δεν αργεί, ήδη στη Λάρισα βιώνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Απαιτείται σχεδιασμός και επαγρύπνηση τώρα!

Η Λάρισα ως μια εντατικά δομημένη πόλη έχει ανάγκη από αστικό και περιαστικό πράσινο, με κατάλληλη διασπορά και επαρκή έκταση. Αναδεικνύεται, επίσης, η ανάγκη αναβάθμισης των υπαρχόντων χώρων πρασίνου και του μικροκλίματος. Οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν μεγάλες ανάγκες συντήρησης και διατήρησης, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων εργασιών του πράσινου.

Η στρατηγική μας για το πράσινο στην πόλη και την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων συνίσταται στα εξής:

Αντιδημαρχία Κλιματικής Αλλαγής: φροντίδα παραγωγών.

Μέγιστη προτεραιότητα μας είναι η ανθεκτικότητα της πόλης απέναντι στις κλιματικές προκλήσεις που έρχονται. Καθιερώνουμε την “Αντιδημαρχία Κλιματικής Αλλαγής’’ με βασική αρμοδιότητα τη θωράκιση μας απέναντι στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Αντιδημαρχία θα μεριμνά για ζητήματα όπως το πρασίνισμα της πόλης, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων καθώς και η προσεκτική και εξατομικευμένη καθοδήγηση των παραγωγών μας σε θέματα όπως η εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση του νερού, δυνατότητες χρηματοδοτήσεων και γενικά σε οτιδήποτε αφορά στη δική τους φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή.

Αξιοποίηση Πηνειού (Πράσινος Δακτύλιος, Εσπλανάδα, Οικολογικό Πάρκο)

Η Λάρισα μπορεί και πρέπει να γίνει μια ευρωπαϊκή παραποτάμια πόλη. Ας αγκαλιάσουμε το ποτάμι και ας αξιοποιήσουμε τα οφέλη του. Ερχόμαστε με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα που συνίσταται στις εξής 3 επιμέρους προτάσεις για τον Πηνειό:

Δημιουργία πράσινου δακτυλίου

Προτείνουμε όλες οι παρόχθιες οδοί να γίνουν ένα με την κοίτη. Να αγκαλιάσουμε το ποτάμι μας, να το κάνουμε όπως αξίζει σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, όπως αξίζει σε όλους μας. Χωρίς μπαλώματα αλλά με μία ολιστική μελέτη ενσωμάτωσης του Πηνειού στην πόλη μας, με μια μελέτη ανάπλασης όλου του παρόχθιου μετώπου.Ο προτεινόμενος πράσινος δακτύλιος είναι αυτός που θα ενώνει την παλιά κοίτη του Πηνειού από την Σωκράτους, την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, το πάρκο Χατζηχαλάρ.

Εσπλανάδα στον Πηνειό

Από Αεροδρομίου μέχρι Καλλιθέας σχεδιάζεται μια συνολική ανάπλαση για την δημιουργία μιας παραποτάμιας εσπλανάδας που θα περιλαμβάνει χρήσεις αναψυχής και θα αποτελέσει το νέο κέντρο της πόλης. Με τον τρόπο αυτό η κάτω κοίτη μένει ανέπαφη με ήπιες διαμορφώσεις ενώ στο επίπεδο της πόλης λειτουργεί ένας μεγάλος παραποτάμιος περίπατος με εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις.

Οικολογικό Πάρκο

Ο Πηνειός αποτελεί πνεύμονα της Λάρισας και θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως μοχλός πράσινου Τουρισμού με τη σωστή αξιοποίηση.
Η παράταξη μας προτείνει την κατασκευή Οικολογικού Πάρκου.
Μουσεία, κέντρα και αίθουσες διαλέξεων, πάρκο νερού, με χώρους αναψυχής και στάθμευσης, αλλά και φορείς προστασίας και διαχείρισης του ποταμού περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην πρόταση. Προτείνονται, επίσης, πυρήνες υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων, προσαρμοσμένοι σε ηλικιακές ομάδες, ώστε να μπορούν όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να απολαμβάνουν τα οφέλη της άσκησης στο φυσικό περιβάλλον.

Πράσινη δόμηση

Η εστίαση στα πράσινα κτίρια είναι πλέον σημαντική τάση στον αστικό σχεδιασμό. Η κάλυψη μεγάλης επιφάνειας των κτιρίων με φυτά έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα. Από τη μία, η θερμοκρασία στο εσωτερικό ρυθμίζεται σε φυσιολογικά πλαίσια, ενώ το νερό της βροχής γίνεται εκμεταλλεύσιμο και το άλλοτε μπετονένιο κέλυφος αποκτά νέο ύφος.

Μέτρα προστασίας των χώρων πρασίνου

Επιβεβλημένες είναι και άλλες δυναμικές πράσινες παρεμβάσεις, όπως οι πράσινες πλατείες και η εκτεταμένη ενσωμάτωση πρασίνου στο οικιστικό ιστό. Για να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές προβλέψεις, ο δήμος χρειάζεται χώμα έναντι τσιμέντου σε πολλά σημεία της πόλης, ιδιαίτερα στις πλατείες. Κάθετα αγροκτήματα, θερμοκήπια βιομάζας και κτιριακές νησίδες πρασίνου προτείνεται να ενταχθούν στο σώμα της πόλης.
Η υλοποίηση όλων των παρακάτω μπορεί να διασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης (Next Generation EU) που προτεραιοποιεί και ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Αυτά μπορούμε να τα συνδυάσουμε με:

Πρασίνισμα σχολικών αυλών: π.χ φύτευση σε συνεργασία και με τους μαθητές. Έτσι, φροντίζουμε και για την περιβαλλοντική παιδεία των πολιτών του μέλλοντος.

Δημιουργία «πάρκων γειτονιάς»
Διεκδίκηση αδόμητων ακινήτων ή ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί σε φορείς, αλλά δεν έχουν ως τώρα αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Προγράμματα δενδροφύτευσης.

Πρασίνισμα ακάλυπτων χώρων πολυκατοικιών.

Αυτή είναι η Λάρισα που αξίζει στα παιδιά μας και γι’ αυτή την πόλη θα δουλέψουμε σκληρά. Μια πόλη θωρακισμένη απέναντι στην κλιματική αλλαγή, λειτουργική, με κέντρο τον άνθρωπο!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ