Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΟ AEL FC ARENA ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΕΛ: ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αντώνης Γραβάνης*

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τον θεσμικό αλλά και δημόσιο διάλογο για το ζήτημα της επανόδου της ΑΕΛ στο AEL FC Arena και της διακηρυγμένης από τον Δήμαρχο διασφάλισής της για τα επόμενα 34 χρόνια.

Πρόκειται για ένα θέμα που θίγει τις ευαίσθητες χορδές της λαρισαϊκής κοινωνίας και ιδιαίτερα των οπαδών της ΑΕΛ, οι οποίοι την περίοδο 2007-2010 έπεσαν θύματα μιας πρωτοφανούς πλάνης, πιστεύοντας ότι αγωνίζονται και πετυχαίνουν την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΛ, για να συνειδητοποιήσουν εκ των υστέρων ότι το γήπεδο ανήκει σε μια εταιρία αθηναϊκών συμφερόντων που κάθε χρόνο απαιτεί κυριολεκτικά «ό,τι της καπνίσει» για να επιτρέψει στην Ομάδα μας να αγωνίζεται στο γήπεδο που (φευ) φέρει το όνομά της.

Όλοι ανεξαιρέτως λοιπόν συμφωνούμε στην ανάγκη άρσης αυτής τις ιστορικής αδικίας που συντελέστηκε τότε εις βάρος της Ομάδος και του Λαού της.

Με δεδομένο ότι -δυστυχώς- από την εισηγήτρια δημοτική αρχή δεν προσκομίστηκαν έγγραφα, συμφωνητικά, προσύμφωνα, μνημόνια κατανόησης κλπ, έχουμε τα εξής δεδομένα:

– Η ΠΑΕ ΑΕΛ έχει ήδη συνάψει μονοετή σύμβαση μίσθωσης του γηπέδου έναντι του τιμήματος των 100.000 συν ΦΠΑ (σύνολο 124.000€).

– Όπως αποκάλυψε ο Δήμαρχος, στη σύμβαση ΠΑΕ και διαχειριστών του γηπέδου υπάρχει γραπτή πρόβλεψη ότι το εν λόγω ετήσιο αντάλλαγμα δεν θα καταβληθεί εφόσον μεσολαβήσει η σύμβαση Δήμου Λαρισαίων και Γήπεδο ΑΕ για την πολυετή μίσθωση χώρων γραφείου έναντι 55.000€ ετησίως.

– Την πολυετή μίσθωση γραφειακών χώρων του Arena εκ μέρους του Δήμου, «απαίτησε» η εισπρακτική εταιρία-fund Intrum.

– Η «παρουσία» του Δήμου στο Arena -σύμφωνα με τον Δήμαρχο και τον «ιθύνοντα νου» της συμφωνίας κ. Αδαμόπουλο- θα λειτουργήσει εγγυητικά προς όφελος και της ΑΕΛ, υπό την έννοια της μόνιμης χρήσης του γηπέδου, τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης χρήσης, δηλαδή ως το 2059.

Από τα ανωτέρω προκύπτει με βεβαιότητα, ότι κατόπιν της προχτεσινής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η ΠΑΕ ΑΕΛ δεν θα επιβαρυνθεί με ετήσιο αντάλλαγμα για τη χρήση του Arena κατά την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο 2023-2024, γεγονός καταρχήν θετικό για την ίδια και την ιδιοκτησία της, όχι όμως απαραιτήτως και για τον Δήμο που αναλαμβάνει υποχρεώσεις 34ετούς χρονικού ορίζοντα.

Το μείζον ζήτημα που γεννάται, είναι πως από τις προφορικές διαβεβαιώσεις και διακηρύξεις θα περάσουμε στην υλοποίηση της εγγυημένης χρήσης του AEL FC Arena από την Ομάδα για την οποία χρησιμοποιήθηκε, δίχως η χρήση αυτή να εναπόκειται στην εκάστοτε (καλή) διάθεση των αντισυμβαλλομένων της διαχειριστών του γηπέδου (σήμερα Γήπεδο Αθλητικές Εγκαταστάσεις Λάρισας ΑΕ και Intrum). Πάνω σε αυτό το καίριο ζήτημα, θα ήταν ευχής έργο να είχαμε ακούσει κάποιες διευκρινίσεις από τη Δημοτική Αρχή (αφού έγγραφα δεν δημοσιοποιήθηκαν λόγω «προσωπικών δεδομένων»!!!). Μέχρι σήμερα όμως, ουδεμία ουσιαστική διευκρίνιση ή εξήγηση δόθηκε.

Χαρακτηριστικά, σε σημερινή συνέντευξη του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Θ. Αδαμόπουλου με τίτλο «Η συμφωνία για το AEL FC ARENA με απλά ελληνικά», αναφέρονται μεταξύ άλλων (με την ορθογραφία του συντάκτη):

«Η πρόταση της Δημοτικής αρχής είναι απλή, ξεκάθαρη χωρίς ψιλά γράμματα. Πρόθεση για μίσθωση πέντε (5) γραφείων και την δυνατότητα εκμετάλλευσης χώρων, για την διενέργεια αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του Δήμου… Ο Δήμος θα καταβάλει 55.000,00€ ετησίως για 34 χρόνια.

Επειδή η νομοθεσία επιβάλει πως οι ΟΤΑ μπορούν να μισθώσουν έως 12 έτη, προτάθηκε από μεριάς του Δημάρχου να λάβει την εξουσιοδότηση για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ίδρυση Αναπτυξιακής εταιρίας που έχει σαν σκοπό την εκμετάλλευση του γηπέδου… Έτσι λοιπόν η πρόταση είναι απλή και ξεκάθαρη να καταβάλει ο Δήμος 55.000,00€ ετησίως για την χρήση γραφείων για τις ανάγκες των υπηρεσίων του, οι οποίες θα μεταφερθούν από άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις που μισθώνει ο Δήμος και συγχρόνως να χρησιμοποιεί τον χώρο για εκδηλώσεις…

Ποιος είναι ο σκοπός όμως αυτής της κίνησης; Η ΑΕΛ να παίζει στο AEL FC Arena για 34 χρόνια! Άρα ο Δήμος είναι ο εγγυητής ώστε η ομάδα μας να επιστρέψει στο σπίτι της!».

Δυστυχώς από τις ανωτέρω φράσεις και πάλι δεν προκύπτει ο ακριβής μηχανισμός, μέσω του οποίου διασφαλίζεται η χρήση του Arena από την ΠΑΕ ΑΕΛ και δη πέραν των δυνητικών απαιτήσεων των διαχειριστών του. Τα ερωτήματα παραμένουν:
Θα υπεκμισθώνει ο Δήμος το γήπεδο στην ΑΕΛ; Κάτι τέτοιο αν και ιδανικό σενάριο, φαντάζει απίθανο, δεδομένου ότι:

  1. ΟΥΔΕΙΣ το είπε ξεκάθαρα,
  2. Ο Δήμος θα μισθώσει γραφεία και όχι γήπεδο,
  3. Η φράση «ο Δήμος είναι ο εγγυητής» αλλού παραπέμπει.

Εξαλείφεται το μελλοντικό ενδεχόμενο οι νυν και μελλοντικοί κάτοχοι του Arena (Γήπεδο ΑΕ, τράπεζες κλπ) να προβάλλουν υπέρογκες απαιτήσεις έναντι της ΑΕΛ, πχ. επειδή ανέβηκε κατηγορία, επειδή βγήκε στην Ευρώπη ή επειδή απλώς έτσι επιθυμούν;;;

Ουδεμία σαφής απάντηση δόθηκε.

Επειδή όμως πλέον δεν μετράει η κριτική, αλλά οι προτεινόμενες σαφείς και ορισμένες λύσεις με αποκλειστικό σκοπό την οριστική επίλυση της ιστορικής εκκρεμότητας ως προς τη χρήση του Arena μόνιμα και ακώλυτα από την ΑΕΛ μέχρι το 2049, προτείνω και θέτω υπόψιν της Δημοτικής Αρχής, των δημοτικών παρατάξεων και των φίλων της ΑΕΛ την εξής απλή και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση:

Στην πολυετή σύμβαση μισθώσεως που θα συνάψει ο Δήμος Λαρισαίων να προβλεφθεί εγγυητική ρήτρα υπέρ της ΠΑΕ ΑΕΛ, υπό την εξής έννοια:

  1. Όπως ακριβώς η ΠΑΕ ΑΕΛ πέτυχε να μηδενίσει το φετινό μίσθωμα λόγω της δρομολογούμενης σύμβασης του Δήμου, αντίστοιχα στη σύμβαση του Δήμου να προβλέπεται ότι όσο διαρκεί η δική του μίσθωση γραφείων, η ΠΑΕ ΑΕΛ δεν θα βαρύνεται με κανένα αντάλλαγμα για τη χρήση των γηπεδικών εγκαταστάσεων, πλην (ίσως) των λειτουργικών εξόδων.
  2. Σε περίπτωση μη τήρησης της εν λόγω ρήτρας υπέρ της ΠΑΕ ΑΕΛ, ο Δήμος να διατηρεί το δικαίωμα έκτακτης καταγγελίας της μισθώσεως από σπουδαίο λόγο αζήμιας, με ρητή επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά (όπως ενδεικτικά για την είσπραξη της απαίτησης της ΔΕΥΑΛ που υπερβαίνει τις 400.000€).

Η ανωτέρω πρόταση στην ουσία της δεν περιέχει τίποτα περισσότερο από όσα με πάθος και σε όλους τους τόνους διακηρύττουν οι κ.κ. Καλογιάννης και Αδαμόπουλος. Κατά συνέπεια, η συμπερίληψη αυτής της εγγυητικής ρήτρας στη σύμβαση ή τις συμβάσεις που θα καταρτιστούν μεταξύ Δήμου και διαχειριστριών εταιριών του γηπέδου, αποτελεί μονόδρομο, με σκοπό πάντα την άρση της ιστορικής αδικίας και τη μόνιμη διασφάλιση της ΑΕΛ.

Πιστεύω δε ακράδαντα ότι μια τέτοια ρήτρα απηχεί τη βούληση τόσο των συμβούλων της πλειοψηφίας που υπερψήφισαν την εισήγηση του Δημάρχου, όσο και όσων την καταψήφισαν (μάλλον πλην του κ. Κρίκη), αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Λαρισαίων.

Την τελική νομική διατύπωση της εν λόγω ρήτρας μπορούν άνετα να φέρουν εις πέρας οι άξιοι συνάδελφοι δικηγόροι του Αυτοτελούς Νομικού Τμήματος του Δήμου Λαρισαίων. Ως εκ τούτου, αναμένω -ως απολύτως αυτονόητη- τη θετική ανταπόκριση της δημοτικής αρχής προς την κατεύθυνση που περιγράφεται παραπάνω. Διότι αν κάποτε συγχωρήσαμε τα ολισθήματα και τις παραλείψεις της περιόδου 2006-2008 λόγω απειρίας και γενικότερου κλίματος, δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες για «δις εξαμαρτείν».

Αντώνης Γραβάνης είναι δικηγόρος Λάρισας. Διετέλεσε πρόεδρος του ιδρυτικού σωματείου της ΑΕΛ, καθώς και γενικός γραμματέας και ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ