7 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ – ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΤΕΣ

Οι επικονιαστές παρέχουν περίπου μία στις τρεις μπουκιές τροφής που τρώμε. Σας αρέσει το μέλι; Τι θα λέγατε για τα αμύγδαλα; Σμέουρα; Ροδάκινα; Αβοκάντο; Κολοκύθες; Μπανάνες; Ευχαριστήστε έναν επικονιαστή! Μπορεί να μην πεινάσουμε χωρίς αυτούς, αλλά το φαγητό δεν θα ήταν εύγευστο.

  1. Σχεδόν το ένα τρίτο της τροφής μας εξαρτάται από την επικονίαση εντόμων, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας επιτυγχάνεται από τις μέλισσες. Μόνο οι μέλισσες υποστηρίζουν γεωργικές καλλιέργειες αξίας περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Και ενώ είναι αλήθεια ότι ορισμένα φυτά επικονιάζονται από τον άνεμο, πολλά φρούτα, ξηροί καρποί και λαχανικά βασίζονται σε επικονιαστές.
  2. Ορισμένα φυτά κρατούν τη γύρη τους αποθηκευμένη σε ένα μέρος του στήμονα που ονομάζεται ανθήρας. Ευτυχώς, οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές έχουν ένα κόλπο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό. Όταν μια μέλισσα προσγειώνεται σε ένα λουλούδι, αρχίζει να δονεί γρήγορα τους μύες του θώρακά της. Καθώς η μικρή μέλισσα βουίζει, η δύναμη της δόνησης διώχνει τη γύρη από τον ανθήρα. Η μέλισσα μπορεί στη συνέχεια να μαζέψει τη γύρη και να συνεχίσει στο επόμενο λουλούδι. Με αυτόν τον τρόπο επικονιάζονται 20.000 είδη φυτών, συμπεριλαμβανομένων των βατόμουρων, των κράνμπερι, των ντοματών και των πατατών!
  3. Περίπου το 70% των ανθοφόρων φυτών εξαρτώνται από επικονιαστές. Οι καρποί και οι σπόροι που προκύπτουν από την επικονίαση των εντόμων τρέφουν σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των πτηνών και των θηλαστικών. Αλλά οι επικονιαστές δεν είναι μόνο κρίσιμοι για την παραγωγή τροφίμων, είναι επίσης απαραίτητοι για τα περισσότερα χερσαία οικοσυστήματα.
  4. Οι μέλισσες δεν είναι οι μόνοι επικονιαστές. Ο κατάλογος των επικονιαστών είναι μακρύς και περιλαμβάνει κολίβρια, σκώρους, σφήκες, σκαθάρια, νυχτερίδες και πεταλούδες — για να αναφέρουμε μόνο μερικά! Οι πεταλούδες απλώνουν τη γύρη καθώς ταξιδεύουν από λουλούδι σε λουλούδι, τρέφονται με νέκταρ.
  5. Δεν ζουν όλες οι μέλισσες σε κυψέλες! Οι μέλισσες και οι βομβίνοι ζουν σε κοινωνικές αποικίες, αλλά οι περισσότερες μέλισσες είναι μοναχικές και φωλιάζουν στο έδαφος. Μόνο οι ΗΠΑ φιλοξενούν περίπου 4.000 γηγενή είδη μελισσών! Οι ερευνητές του Smithsonian διεξάγουν έρευνες βιοποικιλότητας για να εντοπίσουν πτηνά, φυτά και επικονιαστές στην περιοχή της κοιλάδας Shenandoah. Ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα τους ήταν το 2014 όταν ανακάλυψαν ένα είδος μέλισσας που δεν είχε εμφανιστεί στις ανατολικές ΗΠΑ για πέντε χρόνια!
  6. Οι επικονιαστές εξαφανίζονται γρήγορα. Γιατί οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές βρίσκονται σε παρακμή; Οι γηγενείς πληθυσμοί μελισσών κινδυνεύουν από την απώλεια και τον κατακερματισμό των οικοτόπων, την κλιματική αλλαγή, τα φυτοφάρμακα, τα παράσιτα και τις ασθένειες.
  7. Μπορείτε να βοηθήσετε τις μέλισσες (και άλλους επικονιαστές)! Δεν χρειάζεται να είστε μελισσοκόμος ή εντομολόγος για να βοηθήσετε στην προστασία των επικονιαστών. Φυτέψτε έναν κήπο με αυτοφυή λουλούδια που ανθίζουν σε διαφορετικές εποχές και προσφέρετε περιοχές φωλιάσματος για να βοηθήσετε τις μέλισσες να αυξηθούν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ