ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΙΤΝΑ: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ ΛΑΒΑΣ ΧΤΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (INGV) ανέφερε ότι η αυξήθηκε η δραστηριότητα του Νοτιοανατολικού  κρατήρα του ηφαιστείου Αίτνα στη Σικελία από χθες το βράδυ.

Η νέα έκρηξη είχε αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά από τις 10μμ περίπου, στη συνέχεια έγινε ισχυρότερη και συνεχής, με παλλόμενα επεισόδια εκτόξευσης λάβας από τον κρατήρα (που θα μπορούσαν να ταξινομηθούν ως παροξυσμός)  συνοδευόμενα από συνεχείς εκπομπές πυκνής τέφρας.

Η λάβα εκτοξευόταν σε τακτικά χρονικά διαστήματα στην άνω εξωτερική κλίση του κρατήρα και προκαλούσε μικρές πυρακτωμένες χιονοστιβάδες.

Πριν από την έκρηξη, το σεισμικό δίκτυο κατέγραψε μια απότομη κορύφωση στις εσωτερικές συνεχείς δονήσεις (το λεγόμενο τρέμουλο), τυπικό σημάδι επικείμενου παροξυσμού, υποδεικνύοντας ότι το μάγμα κινείται προς τα πάνω μέσω των ηφαιστειακών αγωγών. Η ηφαιστειακή δόνηση διήρκεσε περίπου 20 λεπτά πριν από την έναρξη της έκρηξης. Οι σεισμοί γίνονται σε υψόμετρο μεταξύ 2800 και 2900 μέτρων κάτω από τον Νοτιοανατολικό κρατήρα.

Με ύψος 3.324 μέτρα, η Αίτνα είναι το πιο ψηλό ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης. Έχει εκραγεί επανειλημμένα στη διάρκεια των 500.000 τελευταίων ετών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ