Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΜΑΚΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ; ΝΑΙ!

ΓΡΑΦΕΙ Ο Νίκος Ντόλας, Φιλόλογος, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Πολιτευτής ΝΔ

Ο Θανάσης Μαμάκος νέος δήμαρχος Λαρισαίων; Ναι, είναι η απάντηση. Ναι, γιατί η Λάρισα, η πόλη μας, χρειάζεται έναν καλύτερο δήμαρχο. Δεν χρειάζεται έναν καλύτερο δήμαρχο για να ικανοποιήσουμε κάποιο κομματικό γινάτι, αλλά γιατί το επιβάλλει η πολιτική πραγματικότητα. Η Λάρισα χρειάζεται ένα νέο και ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης, χρειάζεται επαναπροσδιορισμό της ταυτότητάς της. Στην πρόκληση αυτή η νυν δημοτική αρχή δεν κατάφερε να ανταποκριθεί.

Ολιστικό σχέδιο επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας της πόλης, από την απερχόμενη δημοτική αρχή, λοιπόν, δεν υπήρξε. Δεν υπήρξε γιατί δεν υπήρχε όραμα. Όραμα σημαίνει να βλέπω τις προκλήσεις που διανοίγονται και να κάνω την πόλη να συμβαδίζει με αυτές. Η Λάρισα σήμερα φαίνεται να μην συμβαδίζει με το μέλλον. Αρέσκεται στις κλισέ δάφνες του παρελθόντος της και στις ωραίες κουβέντες. Η πόλη είναι πολυεπίπεδα καθηλωμένη, με εμπεδωμένη μια κουλτούρα στασιμότητας. Της αποστερούνται έτσι οι ελπίδες να συμβαδίσει με το αύριο.

Το παρελθοντικό οικονομικό περιβάλλον που κρατούσε την Λάρισα «ψηλά» αρχίζει να εκλείπει. Και αυτό είναι ορατό. Η αγορά της πόλης είναι σε φθίνουσα πορεία, η δημόσιος χώρος δεν γίνεται σεβαστός, η αισθητική της πόλης υποβαθμίζεται, η κυκλοφοριακή αγωγή είναι ανύπαρκτη, οι όποιες παρεμβάσεις είναι πρόχειρες, απουσιάζει ο μακρόπνοος σχεδιασμός. Η Λάρισα, ως πόλη, δεν δίνει πια στους κατοίκους της επαρκείς αναπτυξιακές απαντήσεις για το αύριο. Και η κριτική αυτή δεν συνιστά σε καμία περίπτωση μηδενισμό. Η στασιμότητα όμως γίνεται επικίνδυνη όταν αποτελεί πολιτική συνταγή.

Η Λάρισα βέβαια, παραμένει να είναι η πόλη που αγαπάμε, η όμορφη πόλη του καφέ και των πεζοδρόμων, η πόλης της βόλτας και των μικρών αποστάσεων, η πόλης της έντονης ζωής. Αυτά όμως δεν αρκούν. Η κεκτημένη ταχύτητα ενός επισφαλούς «ευ ζην» δεν σε πάει πολύ μακριά. Και η Λάρισα πρέπει να πάει πιο μακριά. Δεν μπορεί να αρκεστεί στη ρητορεία της βολικής διαχείρισης και της κοντόφθαλμης προοπτικής.

Η Λάρισα πρέπει και μπορεί να γίνει πιο βιώσιμη, πιο φιλική πόλη στο κέντρο και στις συνοικίες της. Της λείπει όμως το νεωτεριστικό πνεύμα, ο τουριστικός παλμός, το ακαδημαϊκό περιβάλλον, η αξιοποίηση των μνημείων, του ποταμού της. Της λείπουν πολλά. Η Λάρισα δεν αναπτύσσει τις δυνατότητές της ανταγωνιστικά, κινείται χωρίς όραμα, συμβιβάστηκε πολιτικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν είναι και τόσο ευχάριστη. Η Λάρισα έχει μείνει πίσω σε πολλά. Η Λάρισα χρειάζεται επανεκκίνηση.

Προσπαθώντας, λοιπόν, να διαφυλάξουμε την πολιτική ουσία που θα καθορίσει την αυτοδιοικητική μας επιλογή σε επίπεδο δήμου, πρέπει να προσπεράσουμε τη διελκυστίνδα του παιχνιδιού των εντυπώσεων. Επιλέγουμε το πρόσωπο που θα προτάξει το όραμα για μια πόλη πιο φιλόδοξη για τον εαυτό της, πιο φιλική στο μέλλον. Η απερχόμενη δημοτική αρχή έχασε το στοίχημα αυτό, παρότι είχε στη διάθεσή της επαρκή χρόνο, χρόνο 9 ετών.

Ο Θανάσης Μαμάκος καλείται να κερδίσει το στοίχημα της Λάρισας που θέλουμε και μας αξίζει. Πρόκειται για στοίχημα που αποτελεί για τον ίδιο και για εμάς, πολιτικό μονόδρομο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ