ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Παρέμβαση του προεδρεύοντα της ΕΛΜΕ ν. Λάρισας Θ. Φούντα σχετικά με τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Για μια ακόμη φορά δυστυχώς ο τόπος μας δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται από μια τεράστια φυσική καταστροφή. Συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, περιουσίες και κόποι μιας ζωής βούλιαξαν μέσα στη λάσπη. Οι πόλεις της Θεσσαλίας και το περιβάλλον άλλαξαν για πάντα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και την συμπαράστασή μας σε όσες και όσους βίωσαν απώλειες με κάθε τρόπο.
Ταυτόχρονα ευτυχώς αναδείχτηκαν οι ανθρώπινες αξίες που χαρακτηρίζουν τον λαό μας. Φιλανθρωπία, ενσυναίσθηση, αλτρουισμός και νοιάξιμο για τον συνάνθρωπο.
Μεγάλες ευχαριστίες αξίζουν όσοι συνέβαλαν στον περιορισμό των επιπτώσεων της πρωτοφανούς για την Πατρίδα μας θεομηνίας και στάθηκαν δίπλα στους δοκιμαζόμενους πολίτες από την πρώτη στιγμή: Πυροσβεστική Υπηρεσία , ΕΜΑΚ, Στρατός, Αστυνομία και Εθελοντικό κίνημα.
Είναι ανεύθυνο να αποδίδουμε κατηγορίες και να βγάζουμε ασφαλή συμπεράσματα ή να δίνουμε τεχνικές οδηγίες χωρίς αρμοδιότητα και ειδική γνώση. Αρμόδια για την απόδοση των όποιων νομικών ευθυνών είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη κι ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα λειτουργήσει γρήγορα, αποτελεσματικά και στοχευμένα προς κάθε κατεύθυνση .
Ως πολίτες βέβαια που συμμετέχουμε στην καθημερινότητα της χώρας, μπορούμε σε γενικές γραμμές να πούμε ότι η γνωστή διαχρονική ανεπάρκεια και παθογένεια του κρατικού μηχανισμού, σε συνδυασμό με την έλλειψη οργάνωσης και σχεδιασμού, η αντικανονική και χωρίς έλεγχο τις περισσότερες φορές χρήση του δημόσιου χρήματος από κάποιους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, η γνωστή νιρβάνα και το έλλειμμα ηθικών αρχών που διακρίνει δυστυχώς σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας όπως και η ραγδαία επιδείνωση των παγκόσμιων κλιματολογικών συνθηκών εξαιτίας κυρίως του τρόπου της ανθρώπινης παρέμβασης, έφεραν το γνωστό τραγικό αποτέλεσμα.
Είναι καιρός να καταλάβουμε επιτέλους ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτή τη χώρα εάν ερμηνεύουμε τα πάντα με όρους πολιτικού «μουτζούρη». Να δικαιολογούμε δηλαδή ότι συμβαίνει, μόνο με όρους πολιτικής ευθύνης για να απαλλάξουμε τους εαυτούς μας και να κατηγορήσουμε τους άλλους . Να παρακαλάμε μην κάτσει «η στραβή στη βάρδια» μας για να την χρεωθεί ο επόμενος. Να δείχνουμε με το δάχτυλο ο ένας τον άλλο όταν στριμώχνουν τα πράγματα.
Πρέπει επιτέλους να ωριμάσουμε και να σοβαρευτούμε ως κοινωνία για να βρούμε τη μέση οδό μεταξύ της πραγματικής πολιτικής ευθύνης και των ραγδαία επιδεινούμενων κλιματολογικών δεδομένων παγκοσμίως, που απαιτούν άμεση προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα.
Χρειάζεται συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων με τους αρμόδιους επιστήμονες, σχεδιασμός , πρόβλεψη και αντίδραση πριν την εκδήλωση των φαινομένων, για να περιορίζονται οι απώλειες. Οι δικαιολογίες και ο πολιτικός σκυλοκαβγάς είναι ύβρις απέναντι σε όσους υποφέρουν.
Από την άλλη όσοι θαυμαστές του χάους, προσπαθούν εκμεταλλευόμενοι τα πρωτόγνωρα φυσικά φαινόμενα και τον πόνο των ανθρώπων να «κερδίσουν» πολιτικά και να επενδύσουν στο μπάχαλο και στη διάλυση, κάνοντας όνειρα για γενικευμένες εξεγέρσεις και κατάρρευση όπως λένε του συστήματος, για να έρθει ένα άλλο καλύτερο δήθεν δικό τους , είναι σίγουρο ότι για μια ακόμη φορά ο λαός με την αντίδρασή του θα τους απομονώσει και θα τους απογοητεύσει οικτρά. Η κοινωνία ούτε ασχολήθηκε μαζί τους στο παρελθόν , ούτε πρόκειται να το κάνει ποτέ, γνωρίζοντας την προσχηματική και υποκριτική στάση τους.
Πρέπει να απαιτήσουμε:
– Άμεση καταγραφή των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν.
– Γρήγορη αποζημίωση ,πλήρη και διαρκή αποκατάσταση των πληγέντων και του φυσικού περιβάλλοντος , τόσο από Εθνικά όσο και Ευρωπαϊκά κονδύλια.
– Απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών και κυρώσεων προς κάθε κατεύθυνση.
– Εξονυχιστικό έλεγχο και καθαρισμό των σχολικών μονάδων και των οδών πρόσβασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.
– Αποκατάσταση κτιριακών φθορών και σχολικού υλικού. Ειδική μέριμνα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, που εξαιτίας των καταστροφών δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουν άμεσα με φυσική παρουσία στις αίθουσες. Η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει με απόλυτη ασφάλεια για όλους.
– Επανασχεδιασμό της Εθνικής αντιπλημμυρικής πολιτικής σε σχέση με τα νέα κλιματολογικά δεδομένα και σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες, προκειμένου να εκλείψουν ή να περιοριστούν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον.
Ο Λαός μας έχει τεράστια ψυχικά αποθέματα. Θα χρειαστούν θυσίες, πόνος και κόπος αλλά θα νικήσουμε και πάλι. Είναι χρέος μας να παραδώσουμε καλύτερη Πατρίδα στις γενιές που έρχονται.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ