ΠΝΙΞΑΤΕ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΘΑ ΣΑΣ ΠΝΙΞΕΙ Η ΟΡΓΗ ΜΑΣ

Μεγάλη συγκεντρωση του Εργατικού Κέντρου σήμερα το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Λάρισας

«Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας», βροντοφώναξαν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και μαζικοί φορείς της πόλης.

Στη συγκέντρωση, που έγινε στην κεντρική πλατεία, συναντήθηκαν οι αγωνίες του λαού της πόλης αλλά και πολλών χωριών του νομού Λάρισας, που συνεχίζει να δίνει μόνος του, χωρίς την παραμικρή βοήθεια του κρατικού μηχανισμού, τη μάχη για την αποκατάστασή του.

Ήταν εκεί οι επιτροπές πληγέντων του Αγίου Θωμά, των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, της Νέας Σμύρνης και της περιοχής του ΑΤΑ, από την πόλη της Λάρισας.

Εργαζόμενοι, που ακόμα δεν έχουν ξελασπώσει τα σπίτια τους, είναι αντιμέτωποι και με την εργοδοτική ασυδοσία, με τις εντολές «ελάτε ακόμα και με μπουλντόζες για δουλειά». Φορώντας τα γιλέκα του Εργατικού Κέντρου έστειλαν το μήνυμα: «Αλληλεγγύη – οργάνωση – αγώνας. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!».

Αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και του χωριού, που έπαθαν ανυπολόγιστες καταστροφές και η κυβέρνηση τους εμπαίζει με τα ψίχουλα που έχει τάξει.

Μαθητές, που περιμένουν ακόμα το πρώτο κουδούνι, αφού δεν θα ανοίξουν τα σχολεία ούτε την άλλη βδομάδα, αλλά και φοιτητές.

Όλοι μαζί απαίτησαν να παρθούν άμεσα μέτρα πλήρους αποκατάστασης και αποζημιώσεων στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και να υλοποιηθούν έργα προστασίας της ζωής του λαού.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Πέτρος Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Στέλιος Τσικριτσής, υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», o Βασίλης Σταμουλάκης, υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Κιλελέρ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας με το ΚΚΕ.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Λίτσα Γούναρη, από την επιτροπή πληγέντων του Αγίου Θωμά, η Χάιδω Τσαγγάλη, από την επιτροπή πληγέντων εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, ο Βασίλης Κολτσίδας, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας, η Κική Καρυώτη, από την Ένωση Γονέων, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Δεν σταματάμε τον αγώνα μας

Ολοι τους ανέδειξαν τις ευθύνες κυβερνήσεων – δημοτικών και περιφερειακών αρχών, για την έλλειψη αναγκαίων υποδομών και ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας και έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα, αν δεν υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

«Δήμος, Περιφέρεια, κυβέρνηση σημερινή και παλιότερες έχουν τεράστιες εγκληματικές ευθύνες», τόνισε η Λίτσα Γούναρη από την επιτροπή πληγέντων του Αγίου Θωμά, και πρόσθεσε: «Ζούμε πάνω σε μια υγειονομική βόμβα. Φωνάζουμε, διεκδικούμε, απαιτούμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα για την προστασία της ζωής μας».

«Αυτοί μας άφησαν για μέρες μόνους μας, αλλά εμείς πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας, οργανωθήκαμε και είμαστε εδώ για να παλέψουμε για τις ζωές μας», τόνισε μεταξύ άλλων η Χάιδω Τσαγγάλη, από την επιτροπή πληγέντων εργατικών κατοικιών Γιάννουλης.

«Η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα σχολεία γιατί δεν θέλει να εξασφαλίσει το άνοιγμά τους με ασφάλεια», σημείωσε ο Βασίλης Κολτσίδας, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας.

Η Κική Καρυώτη από την Ένωση Γονέων δήμου Λάρισας επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το κουδούνι για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Θεσσαλίας δεν χτύπησε ακόμη. Εκατοντάδες μαθητές έζησαν τον τρόμο της πλημμύρας στο ίδιο τους το σπίτι, είδαν το χωριό τους να χάνεται κάτω απ’ τη λάσπη. Εξελίξεις που επιδρούν δραματικά στην καθημερινότητα όλων των παιδιών και των οικογενειών τους ιδιαίτερα εκείνων που βρέθηκαν χωρίς σπίτι. Αλλά και χωρίς σχολείο λόγω της επιλεκτικής ανικανότητας του κράτους να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή, είτε από την πλημμύρα, είτε από τις πυρκαγιές. Κυβέρνηση και τοπικές αρχές τσιγκουνεύονται όταν πρόκειται για την ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων, ακόμη και των παιδιών, δείτε την κατάσταση των σχολείων, αλλά πολύ πολύ γενναιόδωροι όταν πρόκειται για το κεφάλαιο που το μπουκώνουν με δισεκατομμύρια!

Πρέπει να διεκδικήσουμε καταρχάς όλα τα σχολεία που έχουν υποστεί ζημιές όπως το Γυμνάσιο – Λύκειο Φαλάνης, το Γυμνάσιο – Λύκειο στην περιοχή του ΑΤΑ, το 33ο Δημοτικό στη Ν. Σμύρνη, τα σχολεία στην περιοχή της οδού Βόλου, το 26ο Δημοτικό και 29ο Νηπιαγωγείο στον Άγιο Θωμά, τα σχολεία στην περιοχή της Γιάννουλης αλλά και όλα τα σχολεία της πόλης να ανοίξουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».

Δεν θα δεχθούμε ως κανονικότητα να καιγόμαστε το καλοκαίρι, να πνιγόμαστε το φθινόπωρο

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν θα δεχθούμε ως κανονικότητα να καιγόμαστε το καλοκαίρι, να πνιγόμαστε το Φθινόπωρο, να εγκλωβιζόμαστε με το πρώτο χιόνι, να θεωρούνται οι ζωές αναλώσιμες και κόστος. Όλα αυτά που ζήσαμε και ζούμε, έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές, κατεστραμμένες περιουσίες, σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές, όλες οι καλλιέργειες να είναι κάτω από τα νερά και να σαπίζουν, με χιλιάδες ζώα πνιγμένα κ.λπ. Αυτό που φάνηκε γι’ ακόμα μια φορά είναι ένα επιλεκτικά ανίκανο κράτος (κυβέρνηση – Περιφέρεια – δήμος), χωρίς ευθύνη, υποδομές και σχέδιο για την προστασία του λαού. Ενώ μια χαρά κάνει πλειστηριασμούς και καταστέλλει κινητοποιήσεις με ΜΑΤ κ.λπ. Δεν μπορεί αυτό που ζούμε να είναι η κανονικότητα και να το δεχτούμε. Δεν φταίει ο κακός μας ο καιρός και το ριζικό μας. Δεν φταίει η κλιματική αλλαγή ή η μεγάλη ποσότητα νερού μόνο, όταν χρόνια τώρα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομών. Όπως το φράγμα της Σκοπιάς στα Φάρσαλα, Μουζακίου και Πύλης, ο καθαρισμός ποταμών, ρεμάτων κ.λπ., υποδομών και έργων στην ύπαιθρο. Θα μπορούσαν να περιορίσουν δραστικά τις συνέπειες από τις πλημμύρες, όπως συμβαίνει με το φράγμα Σμοκόβου που περιορίζει την ένταση και καταστροφή στις Σοφάδες και τα γύρω χωριά. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν ανακουφίζουν πληγέντες, αφού η “στήριξη” σε πληγείσες επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα είναι μέχρι 70% των ζημιών. Με τον αγώνα μας και την πείρα μας μπορούμε να διεκδικήσουμε τις πραγματικές ανάγκες που έχουμε και πρέπει σήμερα».

Ακραία η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων

Ο Γιάννης Σκόκας ανέφερε αρχικά ότι «ήταν άλλο ένα προδιαγεγγραμμένο έγκλημα! Δεν είναι γενικά η αδιαφορία, η αστοχία, η ανοργανωσιά, αλλά η επιλεκτική ανικανότητα όλων αυτών! Δεν φταίνε τα “ακραία” καιρικά φαινόμενα, που ο δήμος και η Περιφέρεια δεν είχαν μια σειρά από εργαλεία, μηχανήματα, αλλά και το αναγκαίο προσωπικό, που δεν πάρθηκαν έγκαιρα στοιχειώδη μέτρα όπως ο καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων δεν υπάρχουν και δεν έχουν δοκιμαστεί στην πράξη, που δεν υπήρχαν σχέδια για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, με κατάλληλη εκπαίδευση του πληθυσμού, ύπαρξη προσωπικού έκτακτης ανάγκης, που δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης της Θεσσαλίας.

Δεν φταίει η κλιματική αλλαγή που σε κανέναν χώρο δουλειάς δεν διασφαλίζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης, κάτι που το είδαμε και στον σεισμό στην περιοχή μας το 2021! Γι΄ αυτό δεν ήρθε καν το περίφημο 112 (φύγετε και πάτε όπου βρείτε…), δεν είχαν καμία ενημέρωση, προετοιμασία και εκκένωσαν τους χώρους μόνο όταν άρχισε να μπαίνει το νερό και εκατοντάδες εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν στους τόπους εργασίας ή τουλάχιστον μακριά από τις οικογένειές τους. Κι επιπλέον να εκβιάζονται να προσέλθουν “εθελοντικά” στις δουλειές τους, περνώντας με μπουλντόζες και τρακτέρ μέσα από τα πλημμυρισμένα νερά, διανύοντας επικίνδυνους παράδρομους, κάνοντας μια απόσταση ενός τετάρτου σε τρεις ώρες, διαμένοντας εγκλωβισμένοι μακριά από το σπίτι τους και τις οικογένειές τους.

Τελικά, ακραία δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων και θεωρεί πολυτέλεια την προστασία της ζωής των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων από τα φαινόμενα αυτά».

Τέλος αναφέρθηκε στο αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης λέγοντας «Αίσχος! Να αποσυρθεί τώρα! Προχωράμε σε κλιμάκωση του αγώνα με απεργιακή κινητοποίηση, την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη και την απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία!».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές να κάνουν στάση μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας και το δημαρχείο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν τις ευθύνες και των τοπικών αρχών.

Διεκδικήσεις επιβίωσης
Οι διεκδικήσεις των σωματείων και των μαζικών φορέων περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Να εξασφαλιστεί η ασφαλής διαμονή όλων των κατοίκων των πλημμυρισμένων περιοχών, η τροφή, υγειονομική περίθαλψη, μέχρι να αντληθούν τα νερά από τις κατοικίες τους, όπως και για τους φοιτητές που διαμένουν στη φοιτητική εστία της πόλης, η οποία δεν έχει ούτε νερό, ούτε ρεύμα!

– Άμεσα να παρέμβουν συντονισμένα κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμος για την απάντληση των νερών από τις πλημμυρισμένες κατοικημένες περιοχές. Άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης, σε περιοχές που εντοπίζονται προβλήματα.

– Να παρθούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

– Να ελεγχθεί άμεσα η καταλληλότητα πλημμυρισμένων δημόσιων υποδομών (σχολεία κ.ά.) από υγειονομική και τεχνική άποψη.

– Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.

– Να διευκολυνθούν εδώ και τώρα όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι περιοχές πλήττονται. Να μην χαθεί κανένα μεροκάματο λόγω απουσίας από την εργασία εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή! Να χορηγηθεί ειδική άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα απαιτείται.

– Η αποζημίωση από το καθεστώς της αναστολής να είναι τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου. Καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής και ασφαλούς λειτουργίας τους.

– Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια, επαγγελματίες κ.α. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.

– Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, οχήματα, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, να αντικατασταθούν μηχανήματα, πρώτες ύλες, άλλα αναλώσιμα κ.λπ. να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς προϋποθέσεις.

– Απαλλαγή από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.λπ. Αναστολή χρεών σε εφορία, δημόσιο και τράπεζες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

– Προκήρυξη άμεσα των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη της κυβέρνησης – δήμου – Περιφέρειας για όλες τις περιοχές που επλήγησαν (Εργατικές Γιάννουλης, Αγ. Θωμά, Ν. Σμύρνης, Αγ. Γεώργιου, Οδ. Βόλου, Ιπποκράτη) και συνολικότερα στην πόλη καθώς και περιοχές όπως Φαλάνη, Αμπελώνας κ.ά.

– Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Κείμενο – φωτο: 902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ