ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Ανακοίνωση της ΠΕΚ με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δολοφονία που αποτέλεσε και την κορύφωση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Δέκα χρόνια από την ημέρα εκείνη που έγινε σημείο αναφοράς ιστορικά, κοινωνικά και σε επίπεδο συλλογικής μνήμης. Σημείο αναφοράς στον αγώνα ενάντια στον ναζισμό και τις εγκληματικές πρακτικές του.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν πρέπει να ξεχαστεί και δεν θα ξεχαστεί. Δέκα χρόνια μετά, η κοινωνία περιμένει την ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Και όμως, την ίδια στιγμή η κοινωνία μας βιώνει την επανεμφάνιση σχημάτων με αυτές τις ιδεολογίες, δυστυχώς και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούμε να έχουμε καμιά φωτεινή πρόοδο, κανένα μέλλον ως κοινωνία όσο η φρίκη του φασισμού αποκτά ερείσματα μέσα στο λαό. Ο φασισμός είναι παρών, και αυτό είναι Ύβρις για τον πολιτισμό μας και για την ιστορία μας, για το παρόν και το μέλλον μας. Όσο απισχναίνεται η αξία του Ανθρώπου τόσο ισχυροποιούνται οι ιδέες και οι πρακτικές του ναζισμού και του φασισμού.

Η απάντηση στο φασισμό είναι η παιδεία, η ανθρωπιστική παιδεία, η δημοκρατική παιδεία. Σε ένα σχολείο που θα προάγει τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικότητας, της δικαιοσύνης και της ισότητας, της κατανόησης και της ανεκτικότητας και δεν θα αρκείται σε μια μηχανιστική διαχείριση της γνώσης.

Η μάχη απέναντι στον φασισμό και το ναζισμό δεν μπορεί να είναι αποσπασματική. Πρέπει να εδράζεται στη διαχείριση της καθημερινότητας όλων, στο πεδίο της κοινωνίας, στη σφαίρα των ιδεών και των νοοτροπιών. Οφείλουμε με κάθε τρόπο να σταθούμε απέναντι σε πρακτικές, συμπεριφορές και λόγο που ενισχύουν αυτές τις φωνές, φωνές που υπονομεύουν τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή, την ταυτότητα μας ως άνθρωποι.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ