ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ – ΔΕ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑN ΔΟΥΛΟΙ

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών που καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης στην κεντρική πλατεία της Λάρισας

Η κυβέρνηση με διαδικασίες express έφερε προς ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη, που ικανοποιεί τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και του ΣΕΒ για πλήρη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, θέσπιση 13 ωρών δουλειάς, κατάργηση του πενθημέρου και προστασία της απεργοσπασίας με ποινικοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Μετά από μια σειρά αντεργατικών νόμων όλα τα προηγούμενα χρόνια, το νόμο Χατζηδάκη και τη δουλειά ως τα 74, το νέο μισθολόγιο φτώχειας για το δημόσιο, τώρα στοχεύει να συντρίψει τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα!

Προκλητικά, η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρνει προς ψήφιση το νομοσχέδιο μετά από τις φονικές πυρκαγιές και ολέθριες πλημμύρες, και ενώ χιλιάδες άνθρωποι στη Θεσσαλία βιώνουν τις εγκληματικές συνέπειες της ¨ανάπτυξης¨ τους και τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, δήμων και περιφέρειας που τους άφησαν να βουλιάξουν λόγω κόστους. Την ίδια στιγμή διαφημίζει την επιτυχία της περιβόητης επενδυτικής βαθμίδας, εμμένει στη γραμμή της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τάζει νέο επενδυτικό παράδεισο και κέρδη για το κεφάλαιο ,πράσινες μπίζνες σε μία χώρα που με δική τους ευθύνη έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπος ,ενώ για το λαό φτώχεια, άγρια εκμετάλλευση και νέα χαράτσια.

Στην εκπαίδευση η έναρξη της σχολικής χρονιάς μας βρίσκει αντιμέτωπους με τη νέα επέλαση, για να ολοκληρωθεί η αντιεκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Περικοπές και λιτότητα, ελάχιστοι διορισμοί, κατά πολύ μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτών, χιλιάδες κενά σε βάρος των αναγκών σχολείων και μαθητών. Παράδοση και υποταγή της εκπαίδευσης στην υπηρεσία των αναγκών του κεφαλαίου, λειτουργία του σχολείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με καθεστώς απόλυτου ελέγχου της παιδαγωγικής λειτουργίας και εργασιακή εξόντωση και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών. Αξιολόγηση- κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Παράκαμψη άρθρου 16 για ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Ελεύθερη επιλογή σχολείου. Διαγωνισμός ΑΣΕΠ για νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Εθνικό απολυτήριο. συνυπολογισμό του για την εισαγωγή τριτοβάθμια εκπαίδευση. Νέα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια για Επαγγελματική Εκπαίδευση και κατάρτιση, ειδική αγωγή.

Οι κυριότερες αντεργατικές τομές που φέρνει με το νομοσχέδιο Γεωργιάδη είναι:

– Πολλαπλή απασχόληση πέραν του 8ώρου και του ενός εργοδότη. Το νομοσχέδιο παρέχει στο κεφάλαιο την δυνατότητα για 13 ώρες δουλειά την ημέρα, 78 ώρες εργασίας την εβδομάδα σε πάνω από έναν εργοδότη. Με τον τρόπο αυτό καταργεί de facto το 5ήμερο και το 8ωρο. Παρέχεται ταυτόχρονα η δυνατότητα, ο ίδιος επί της ουσίας εργοδότης, υπό το μανδύα διαφορετικών ΑΦΜ στις οικονομικές δραστηριότητες που ασκεί, να απασχολεί τον υπάλληλό του, απαλλαγμένος από τις οριοθετήσεις που θέτει ακόμα η εργατική νομοθεσία, ως προς το ωράριο και τις αμοιβές (υπερωρίες, υπερεργασία κλπ).

– συμβόλαια «μηδενικών ωρών» και συμβάσεις «κατά παραγγελία» , που δεν προβλέπουν συγκεκριμένο αριθμό ωρών εργασίας ούτε κατώτατο μισθό. Ο εργαζόμενος οφείλει να είναι διαθέσιμος για εργασία όπως και όταν απαιτείται, ενώ ο εργοδότης δεν δεσμεύεται για το μισθό ή το ωράριο.

Η καταβολή του μισθού γίνεται αναλόγως των ωρών της εργασίας μετά την πρόσκληση του εργοδότη .Αυτή η απαράδεκτη πρακτική που εφαρμόζεται στην Ε.Ε. σε αρκετούς τομείς του ιδιωτικού τομέα (σε κάποιες χώρες και στο δημόσιο) και ιδίως στον τουρισμό και εστίαση, υγεία και κοινωνική εργασία, εμπόριο, εκπαίδευση κλπ. δείχνει πως οι εργαζόμενοι δουλεύουν με χαμηλές αμοιβές χωρίς να δικαιούνται οποιαδήποτε μορφή άδειας, 7 μέρες την εβδομάδα, χωρίς να μπορούν να κατοχυρώσουν ούτε την προϋπηρεσία τους.

– εξαμηνίτης «δόκιμος εργαζόμενος», με «περίοδο μαθητείας 6 μηνών μετά τη λήξη της οποίας θα λύεται η σύμβαση «αυτομάτως και αζημίως».

-ακόμα περισσότερες απλήρωτες υπερωρίες και χτύπημα στην 5μερη εργασία, διευθέτηση του χρόνου εργασίας πλέον με εντολή του εργοδότη, μέσα από ατομική σύμβαση

-ποινικοποιεί ακόμα περισσότερο τους εργατικούς αγώνες, την περιφρούρηση των απεργιακών κινητοποιήσεων και τις καταλήψεις!, επιβάλλοντας εξάμηνη φυλάκιση και πρόστιμο 5.000€ για όσους παρεμποδίζουν ή «ασκούν ψυχολογική βία» στους απεργοσπάστες!!!

Στόχος κυβέρνησης και κεφαλαίου είναι η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, η εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών για τις επιχειρήσεις, η επέκταση και η διεύρυνση της ευελιξίας, το χτύπημα των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο παραπέρα στραγγαλισμός της απεργίας και της περιφρούρησης της!

Τα αντεργατικά μέτρα εφαρμόζονται ήδη στην Ε.Ε, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στο δημόσιο , ιδίως στον τουρισμό, στην εστίαση, στην υγεία, την κοινωνική εργασία, το εμπόριο, την εκπαίδευση (π.χ. οι αναπληρωτές είναι με συμβάσεις “κατά παραγγελία” ) με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης θα δουλεύουν χωρίς σταθερό ωράριο και συμβάσεις εργασίας, χωρίς ασφάλεια και δικαιώματα, δεν θα δικαιούνται υπερωρίες, ρεπό και άδειες, ούτε καν αναρρωτικές ή άδειες εγκυμοσύνης. H εργοδοσία θα είναι νόμιμη ενώ θα θεωρείται «ελεύθερη» επιλογή και «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων το πόσες ώρες και μέρες θα δουλεύουν. Σε μία περίοδο ραγδαίας πτώσης των μισθών, μεγάλης ακρίβειας και πληθωρισμού, όταν πολλοί εργαζόμενοι ζουν με τα ψίχουλα των επιδομάτων και pass, βαφτίζουν δικαίωμα και επιλογή (!) του εργαζόμενου να δουλεύει σε 2 και 3 εργοδότες, 13 ώρες ημερησίως, 78 εβδομαδιαία για να τα βγάλει πέρα. Βαφτίζουν δικαίωμα την απεργοσπασία και καταργούν εργασιακά δικαιώματα χρόνων.

Προσπαθούν να μας πείσουν πως τα μέτρα αυτά αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα, κρύβουν πως ήδη το δημόσιο ιδιωτικοποιείται σταδιακά, μέσω ΣΔΙΤ, εργολαβιών, προγραμμάτων κ.α , πως με την εφαρμογή της αξιολόγησης σε όλο το δημόσιο η μονιμότητα θα είναι υπό αίρεση και θα ελαστικοποιηθούν οι εργασιακές σχέσεις, πως προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί 3μηνων συμβάσεων, πως ολόκληροι τομείς π.χ καθαριστές/ριες παραδίδονται σε εργολάβους με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, με προγράμματα κατάρτισης ή “κοινωφελών υπηρεσιών” κλπ. Επιδιώκουν όλα αυτά να γίνουν κανονικότητα και καθολικά!

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι η εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής τους προϋποθέτει μέτρα ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία και στην συνδικαλιστική δράση. Γι’ αυτό οι νέες διατάξεις του νομοσχεδίου συμπληρώνουν, θωρακίζουν και ενισχύουν το αντεργατικό οπλοστάσιο, όπως αυτό είχε θεσπιστεί με το νόμο 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη) και με την προγενέστερη νομοθεσία!

Αγωνιστική απάντηση και απεργιακός αγώνας για να μην περάσει το νομοσχέδιο!

Το επαίσχυντο αυτό νομοσχέδιο, που συνιστά την κήρυξη του ολοκληρωτικού πολέμου από την πλευρά της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, πρέπει να απαντηθεί από την ίδια την εργατική τάξη και το εργατικό κίνημα με απεργιακό αγώνα και κλιμάκωση για μια ζωή αξιοβίωτη και αξιοπρεπή.

Με βάση τις νέες ιστορικές δυνατότητες και τις σύγχρονες ανάγκες του κόσμου της εργασίας, να διεκδικήσουμε-απαιτήσουμε:

• Μείωση του χρόνου εργασίας, 30ωρο-6ωρο-5μερο. Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι νόμοι για τη «διευθέτηση» και την ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας. Όχι δουλειά την Κυριακή

• Μόνιμη, σταθερή και ασφαλισμένη εργασία για όλους/ες και νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων. Να καταργηθούν οι επισφαλείς, προσωρινές, ελαστικές σχέσεις εργασίας.

• Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών ΤΩΡΑ, για την κάλυψη όλων των αναγκών. Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

• Να ζούμε με αξιοπρέπεια από μία δουλειά! Αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας, κανένας μισθός κάτω από 1200 ευρώ, πλήρη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Καμιά σύνδεση της αξιολόγησης με τον μισθό – μπλοκάρουμε την αξιολόγηση.

• Αποκλειστικά δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια ,κοινωνική ασφάλιση.

• Πλήρη Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και όλες, δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική στα 30 χρόνια δουλειάς

• Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Συνδικάτα ελεύθερα από κράτος, κυβερνήσεις, εργοδοσία. Κατάργηση των απεργοκτόνων νόμων.

• Προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Μειώσεις των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα. Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική – λαϊκή οικογένεια

• Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική – λαϊκή οικογένεια

• Μέριμνα για υποστήριξη όλων των πληγέντων κατοίκων. Ταχεία αποκατάσταση των ζημιών των πληγέντων στη Θεσσαλία. Φροντίδα για τη διαμονή, σίτιση, περίθαλψη τους.

• Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα και αντιπλημμυρικός σχεδιασμός.

• Προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος. Έργα υποδομών για την προστασία ανθρώπινων ζωών.

• Ενίσχυση των πληγέντων μαθητών, των οικογενειών τους, των εκπαιδευτικών με κάθε τρόπο.

• Κατάργηση των νόμων για αξιολόγηση/ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου και των εξεταστικών πλεγμάτων (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, PISA).

• Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.

Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ προκηρύχθηκε από ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα και Ομοσπονδίες την Πέμπτη 21/9. Όλοι στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στη Κεντρική Πλατεία Λάρισας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ