Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μιλώντας στο OLYMPIA FORUM IV ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε απάτη και κλεψιά το να δηλώνονται ψευδή στοιχεία

Την επί πλέον μοριοδότηση των πληγέντων από πλημμύρες και πυρκαγιές σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΠΑΑ, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε παρέμβασή του στο 4ο Olympia Forum.

Ο ΥπΑΑΤ θεωρεί απόλυτα αναγκαία την ψηφιοποίηση και την είσοδο νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας ότι αυτό φάνηκε και στην περίπτωση της Θεσσαλίας, όπου ο ΕΛΓΑ μέσω της ψηφιοποίησης μπορεί και ελέγχει στοιχεία για να δοθούν αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα έχουν πνιγεί. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ελεγχθεί και η ειλικρίνεια των δηλώσεων που καταθέτουν, σημείωσε ο υπουργός και ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί ψευδείς δηλώσεις στη ζωική παραγωγή σε χωριά των Τρικάλων, αλλά και σε πολλούς μελισσοκόμους.

Επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες και διευκολύνουμε τους παραγωγούς, τις δηλώσεις των οποίων δεχόμαστε, χωρίς επιβάρυνση εκτιμητικών τελών, ακόμα και χειρόγραφα, αλλά δεν θα δεχθούμε παρατυπίες, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καλώντας τους συγκεκριμένους παραγωγούς να σταματήσουν αυτή τη συμπεριφορά. «Είναι κλεψιά και απάτη. Ζητούν να πάρουν χρήματα στην πλάτη συναδέλφων τους», σημείωσε και υπενθύμισε ότι το ίδιο συνέβη και στις περιπτώσεις αισχροκέρδειας στα οπωροκηπευτικά, τα οποία ανατιμήθηκαν, ενώ στη Θεσσαλία δεν υπάρχει παραγωγή οπωροκηπευτικών που να δικαιολογεί ανατιμήσεις.

Όσον αφορά την αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι θα προχωρήσει κανονικά. Είπε ότι θα υπάρχουν επίπεδα επιλογών και κινδύνων και ότι θα αξιοποιηθεί το σύστημα ψηφιοποίησης ώστε ο εκτιμητής να βγάζει επί τόπου, στο χωράφι, μαζί με την εκτίμηση και το ποσό πληρωμής για τις ζημιές που έχει υποστεί ο παραγωγός.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη λειτουργία Τμημάτων Αγροτών εντός των Επιμελητηρίων της χώρας, επισημαίνοντας ότι με τη συμμετοχή τους στα επιμελητήρια οι επαγγελματίες αγρότες θα αποκτήσουν γνώση που είναι πολυτιμότερη από οποιαδήποτε επιδότηση.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους αγρότες μας και να επιτύχουμε το στόχο για είσοδο στον πρωτογενή τομέα επί πλέον 60.000 νέων. Θέλουμε επαγγελματίες αγρότες από επιλογή και όχι γιατί έτσι τους έταξε η μοίρα, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφερόμενος στις καταστροφές στη Θεσσαλία είπε πως, αν πολιτεία και τοπικές κοινωνίες δουλέψουν από κοινού, μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Και ανακοίνωσε ότι στην περιοχή βρίσκεται μεγάλη Ολλανδική εταιρεία με πολυετή εμπειρία στην αποκατάσταση εδαφών μετά από πλημμύρες και πυρκαγιές, η οποία σε τέσσερις εβδομάδες θα καταθέσει το πρόπλασμα των προτάσεών της, για την ανασυγκρότηση της περιοχής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ