Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Πέτρος Παπαγεωργίου – Πρώην γραμματέας Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΛΑΡΙΣΑΣ 2012-2020

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη σύντομη σχετικά πορεία του στην πολιτική ιστορία του τόπου, έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα και κατόρθωσε να παίξει εξέχοντα ρόλο στον χώρο της Αριστεράς στον τόπο μας. Από την εποχή του Συνασπισμού του σ. Αλέκου Αλαβάνου και των συνιστωσών από τον χώρο της Αριστεράς όπου δημιουργήθηκαν οι πρώτες διεργασίες για την κοινή κάθοδο των δυνάμεων της Αριστεράς, περάσαμε στην εποχή του Συνασπισμού με τον σ. Αλέξη Τσίπρα να διαδέχεται τον σ. Αλέκο Αλαβάνο στην προεδρία του κόμματος.

Από αυτό το σημείο και μετά οι διεργασίες διευρύνθηκαν με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην ιστορική απόφαση της δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίου πολιτικού φορέα. Ήταν η καταλυτική στιγμή της δημιουργίας του με την συμμετοχή άξιων στελεχών και μελών από την πλευρά του Συνασπισμού και από την πλευρά των υπόλοιπων συνιστωσών (στη Λάρισα άξιοι σύντροφοι από την ΚΟΕ).

Ήταν ταυτόχρονα η στιγμή που ο Α. Τσίπρας έθετε κυρίαρχα το ζήτημα της ενότητας στο διασπασμένο χώρο της Αριστεράς και τον στόχο της διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά προς όφελος του λαού και των ασθενέστερων τάξεων. Η συνέχεια είναι γνωστή με τη μεγάλη στιγμή των εκλογών του 2015 όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εντολή διακυβέρνησης της χώρας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι δυσκολίες και οι τρικλοποδιές, τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό, είναι γνωστές, ο ΣΥΡΙΖΑ όμως κατόρθωσε με μεγάλο κόστος να κρατήσει όρθια τη χώρα. Σε όλη αυτή τη διαδρομή είχαμε την πλήρη ανάδειξη του σ. Τσίπρα ως αδιαφιλονίκητου ηγέτη στον ΣΥΡΙΖΑ και στον χώρο της Αριστεράς γενικότερα.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα των δυο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων, του 2019 και του 2023, ήταν αρνητικά, έχοντας ως συνέπεια οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να είναι καταιγιστικές. Ακολούθησε η παραίτηση Τσίπρα, οπότε και άνοιξε η κούρσα διαδοχής του.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο σταυροδρόμι. Για όλους όσους (εμού συμπεριλαμβανομένου, που είχα την τιμή να συμμετέχω σε όλα τα γεγονότα και ως μέλος και ως γραμματέας της Ν.Ε. Λάρισας) η ανησυχία για την τωρινή κατάσταση είναι έκδηλη. Τα φαινόμενα εκφυλισμού των διαδικασιών με την ταυτόχρονη τοξική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά, πολλώ δε μάλλον όταν η χώρα συνεχίζει να κυβερνάται από την επικίνδυνη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο βασικός στόχος της ενότητας θα πρέπει να μείνει κυρίαρχος έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συνεχίσει να είναι η εναλλακτική, αξιόπιστη λύση για τη χώρα και τους προοδευτικούς πολίτες. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ανάγκη από τη συμμετοχή σε μαζικούς χώρους (αυτοδιοίκηση, σωματεία) όπου διαχρονικά υστερούσε.

Μια ρηξικέλευθη πρόταση παραμένει η κατάργηση των τάσεων, αφού εδώ και χρόνια έχουν μετατραπεί σε σκληρούς μηχανισμούς εξουσίας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διατηρηθούν τα αριστερά χαρακτηριστικά στη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρούμενα με την απαιτούμενη διεύρυνση με αρχές και αξίες.

Στην παρούσα φάση και όπως έχουν διαμορφωθεί οι συσχετισμοί, η στήριξη στην σ. Έφη Αχτσιόγλου αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση λόγω της εμπειρίας της μέσα από τους συλλογικούς αγώνες και την επάρκεια των γνώσεων της.

Η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα είναι εύκολη, θα πρέπει όμως να σταθούμε όρθιοι για να δώσουμε μελλοντικά μια νικηφόρα προοπτική για τον τόπο, παράδειγμα μιας σύγχρονης Αριστεράς που θα μπορέσει να ξαναδώσει όραμα και ελπίδα στη μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας και των μη προνομιούχων.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ