ERASMUS+ΚΑ229: ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΕ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΚΟΒΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 -Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών με τίτλο: «Δημιουργία μαθησιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς για μαθητές με ειδικές ανάγκες»(“Creating inclusive learning environment for students with special needs”), που υλοποιεί το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου, από το σχολικό έτος (2020-2021), ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 4η και τελευταία κινητικότητα μαθητών στο σχολείο “Szkola Podstawowa nr 41 im. Jana Kochanowskiego w Krakowie” στην πόλη Κρακοβία της Πολωνίας για το διάστημα 15 έως 18 Μαΐου 2023. Στην κινητικότητα πήραν επίσης μέρος σχολεία από την Ιταλία(Λατέρζα) και τη Βουλγαρία (Aytos).

Στη 4η κινητικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος συμμετείχαν η κ. Μαγαλιού Ελένη (υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος), ο Διευθυντής του σχολείου κ. Πορτέσης Νικόλαος, (μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος) και οι μαθήτριες Παντελίδη Αικατερίνη, Σιρδένη Ευδοκία- Παρασκευή, Τζήμα Ελένη και οι μαθητές Δόκος Νικόλαος-Δαμιανός, Κακαδιάρης Ανδρέας και Σαρρής Παντελής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη κινητικότητα συμμετείχαν και μαθητές από το τμήμα ένταξης του σχολείου μας.

Εκπληρώνοντας τη βασική στοχοθεσία του έργου, που είναι η δημιουργία υποστηρικτικού και δημιουργικού περιβάλλον μάθησης για μαθητές με ειδικές ανάγκες, η βελτίωση της μνήμης τους, της αυτογνωσίας και της αυτοεκτίμησης τους καθώς η δημιουργικότητα τους, οι μαθητές/μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί εργάστηκαν ομαδικά, διδάχτηκαν βιωματικά, περιηγήθηκαν και θαύμασαν μνημεία και αξιοθέατα μέσα σε μια ατμόσφαιρα συνεργασίας, αλληλεγγύης και συναδέλφωσης.

Πρώτη μέρα του ταξιδιού μας ,η Κυριακή, με μικρή βόλτα στο Κέντρο της Κρακοβίας μαζί με την Ιταλική αποστολή.
Η πρώτη μέρα Πολωνικό σχολείο ξεκίνησε με ένα πολύ θερμό καλωσόρισμα από τους μικρούς μαθητές, το Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και τους χώρους του σχολείου.

Ακολούθησε η δραστηριότητα «Δωμάτιο απόδρασης στο Λονδίνο» κατά την οποία οι μαθητές, συνεργαζόμενοι σε ομάδες, έπρεπε να ολοκληρώσουν διαφορετικές προκλήσεις για να βρουν τους μυστικούς κωδικούς για να ανοίξουν τα λουκέτα και να βρουν την ανταμοιβή τους στο κουτί του θησαυρού. Έπρεπε να συνεργαστούν μαζί σε ομάδες και να προσπαθήσουν να λύσουν διαφορετικούς γρίφους με θέματα τα οποία αφορούσαν το Λονδίνο και την Αγγλία γενικότερα και απαιτούσαν λογική σκέψη. Για να ολοκληρώσουν τις εργασίες, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά εργαλεία, όπως φακούς UV ή συσκευές ανάγνωσης QR. Επόμενη δραστηριότητα «Εργαστήρια Speedball», ένα άθλημα ρακέτας όπως το τένις, το πινγκ-πονγκ και το μπάντμιντον, χωρίς δίχτυ, με τον προπονητή της Εθνικής ομάδας της Πολωνίας. Στην αρχή έγινε περιγραφή του αθλήματος και των κανόνων του και στη συνέχεια οι μαθητές προπονήθηκαν για να το γνωρίσουν, να εξασκηθούν σε αυτό και να είναι έτοιμοι για το τουρνουά της επόμενης μέρας. Μετά το γεύμα στο σχολείο, όλες οι ομάδες ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της παλιάς πόλης της Κρακοβίας και στη Εβραϊκή συνοικία Kazimierz με διαπιστευμένο ξεναγό.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε στο σχολείο της Κρακοβίας με τη δραστηριότητα «Απόδραση από το δωμάτιο γραμματικής» όπου οι μαθητές έπρεπε να βρουν διαφανείς φακέλους, οι οποίοι ήταν κρυμμένοι σε διάφορα σημεία της τάξης. Σε κάθε φάκελο υπήρχαν διαφορετικές εργασίες της αγγλικής γλώσσας, τις οποίες οι μαθητές έπρεπε να ολοκληρώσουν συνεργαζόμενοι σε ομάδες. Η ολοκλήρωση όλων των εργασιών ήταν απαραίτητη για να βρουν τους μυστικούς κωδικούς και να ανοίξουν τα λουκέτα στο κουτί του θησαυρού.Ακολούθησε μια ακόμη δραστηριότητα με θέμα «Καλοκαιρινό δωμάτιο απόδρασης», στην οποία οι μαθητές έπρεπε να βρουν διαφανείς φακέλους με διαφορετικές εργασίες γνώσεων, μνήμης και λογικής. Σε κάθε εργασία οι συμμετέχοντες έπρεπε να βρουν έναν μυστικό κωδικό πρόσβασης που να συνδέεται με τις καλοκαιρινές διακοπές. Μετά από αυτό, το καθήκον τους ήταν να βρουν μυστικούς κωδικούς για να ανοίξουν το κουτί με μια ανταμοιβή. Στο τέλος, με την εφαρμογή blooket και τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων, όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις, που σχετίζονται με το συγκεκριμένο έργο. Οι δραστηριότητες αυτές ενθουσίασαν τους μαθητές, βοηθώντας τους να εξασκήσουν τα αγγλικά τους.

Στη συνέχεια στον προαύλιο χώρο του σχολείου πραγματοποιήθηκε το τουρνουά Speedball με τρεις ομάδες Ελλάδας-Ιταλίας-Βουλγαρίας, την ομάδα του Πολωνικού σχολείου στο ρόλο των κριτών και υπεύθυνο της διοργάνωσης τον προπονητή της Εθνικής ομάδας της Πολωνίας, προσκεκλημένος του σχολείου. Μετά το γεύμα στο σχολείο μεταβήκαμε στο κέντρο της πόλης για να παίξουμε συνεργαζόμενοι σε ομάδες παιχνίδι θησαυρού με κύριο στόχο τον εντοπισμό ιστορικών μνημείων της, μαθαίνοντας ταυτόχρονα την ιστορία τους(City location-based game).

Η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη σε ολοήμερη εκδρομή στο Zakopane, μια πόλη-θέρετρο στη νότια Πολωνία, στη βάση των βουνών Tatras για χειμερινά σπορ, καλοκαιρινή ορειβασία και πεζοπορία. Πρώτη στάση το Μουσείο τρένων στην Chabówka. . Φθάνοντας στο Zakopane επισκεφθήκαμε το ILLUSION HOUSE, όπου οι μαθητές απόλαυσαν την εμπειρία και τη μαγεία των οπτικών ψευδαισθήσεων και των τρισδιάστατων ζωγραφιών και έπαιξαν με τη φαντασία τους. Μια πραγματικά συναρπαστική εμπειρία τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Από εκεί με το τελεφερίκ ανεβήκαμε στο Kasprowy Wierch στα 2000μ υψόμετρο για να θαυμάσουμε την υπέροχη θέα των βουνών Tatras και στη συνέχεια στην Białka Tatrzańska, ορεινό χωριό στην Ν. Πολωνία στα σύνορα με την Σλοβακία, γνωστό για τα θερμά λουτρά του. Ακολούθησε επίσκεψη στα ιαματικά λουτρά στην Białka Tatrzańska με Ασκήσεις δημιουργίας ομάδας . Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους μαθητές και καθηγητές που χαλάρωσαν στα ιαματικά νερά ενός καταπληκτικού κέντρου ευεξίας και υδάτινου πάρκου στα βουνά Τάτρα , κοντά στο μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Πολωνίας αλλά και απόλαυσαν παιχνίδι στις θερμές πισίνες και νεροτσουλίθρες. Μετά το δείπνο σε παραδοσιακό εστιατόριο της περιοχής επιστρέψαμε το βράδυ στην Κρακοβία.

Η 4η μέρα ξεκίνησε με εκδρομή με τρένο στην πόλη της Βιελίτσκα,15 χλμ. νοτιοανατολικά της Κρακοβίας με το περίφημο Αλατωρυχείο , που αποτελεί πολιτιστικό μνημείο και έχει περιληφθεί από το 1978 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η περιήγηση στους φαντασμαγορικούς χώρους του αλατωρυχείου διήρκησε διάρκεια περίπου δύο ώρες, με συνοδεία πάντοτε ξεναγού, σε μία διαδρομή περίπου 2 χλμ. με τα πόδια και σε βάθος τα 327 μέτρα μέσα στις πολυδαίδαλες στοές του. Επί σειράν ετών, οι αλατωρύχοι έφτιαχναν από αλάτι εντυπωσιακά έργα τέχνης, που κοσμούν μέχρι και σήμερα τις αίθουσες του αλατωρυχείου.

Η ξενάγηση εντυπωσίασε καθηγητές και μαθητές. Το μεσημέρι, κατά την επιστροφή μας στην Κρακοβία, επισκεφθήκαμε ένα από τα φημισμένα εστιατόρια της πόλης «Manufaktura Pieroga», γνωστό για τα Pierogi, τα παραδοσιακά χειροποίητα γεμιστά ζυμαρικά της Πολωνικής κουζίνας, όπου οι μαθητές πραγματοποίησαν Εργαστήριο παρασκευής των ζυμαρικών τα οποία κατασκεύασαν και οι ίδιοι.

Το απόγευμα μας παρατέθηκε ένα υπέροχο «Δείπνο φιλίας» στο σχολείο της Κρακοβίας με χάπενινγκ, χορούς και πολύ κέφι, που έφερε πολύ κοντά μαθητές και καθηγητές όλων των συμμετεχόντων χωρών, δημιουργώντας φιλίες που πιστεύουμε ότι θα παραμείνουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου!

Η βραδιά έκλεισε με την απονομή των πιστοποιητικών του προγράμματος. Οι χώρες εταίροι αποχαιρετίστηκαν νιώθοντας ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί ο σκοπός και οι στόχοι του Προγράμματος, επιτεύχθηκαν στο έπακρο. Η κινητικότητα πέραν της υλοποίησης των στόχων, απέδειξε τη σημασία και την αξία των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για τη Σχολική Εκπαίδευση και όλους τους εμπλεκόμενους. Τέτοια προγράμματα για μαθητές με ειδικές ανάγκες προσφέρουν τη δυνατότητα συνεργαζόμενοι σε ομάδες να αποκτούν νέες εμπειρίες και γνώσεις, να βελτιώνουν την αυτοεκτίμησή τους και τη δημιουργικότητά τους, γνωρίζοντας από κοντά ανθρώπους με διαφορετική γλώσσα και πολιτισμό.
Τα προγράμματα χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ