ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ. ΈΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αλκιβιάδης Ταμπόσης, φοιτητής Ψυχολογίας

Κυρίες και κύριοι,
ονομάζομαι Αλκιβιάδης Ταμπόσης είμαι φοιτητής Ψυχολογίας του Metropolitan College / University of East London. Γεννήθηκα και κατοικώ στον Τύρναβο. Εργάζομαι στην πόλη και καθημερινά έρχομαι σε επαφή με νέους αλλά και με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με τους οποίους και συζητώ.

Με αφορμή μια συζήτηση πριν λίγο καιρό, άρχισα να σκέφτομαι πως οι νέοι της πόλης αν και έχουν ιδέες για την πόλη δεν μπορούν εύκολα να τις προτείνουν αλλά και να τις υλοποιήσουν. Προσωπικά, όπως και αρκετοί φίλοι μου, έχουμε συμμετάσχει ενεργά σε δράσεις εθελοντικού, πολιτιστικού – πολιτισμικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, παρατηρώ πως τέτοιες δράσεις υλοποιούνται αποκλειστικά από τους συλλόγους της πόλης μας και όχι από τον ίδιο το Δήμο. Ταυτόχρονα, η έλλειψη δράσεων και προγραμμάτων ωθούν τους νέους της πόλης να λαμβάνουν μέρος σε δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκτός πόλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η νεολαία, που αποτελεί το ζωτικό κομμάτι μιας κοινωνίας, να εκφράζει την δυσαρέσκειας για την πόλη στην οποία ζει.

Παρατηρείται λοιπόν, ότι όλο και περισσότεροι νέοι αποθαρρύνονται μέρα με τη μέρα και δεν συμμετέχουν στα πολιτικά ζητήματα της πόλης, διότι θεωρούν πως δεν θα αλλάξει κάτι και ότι δεν θα υπάρχει πίεση. Αν και, ζούμε σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, η ελεύθερη έκφραση των νέων και η δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των γενεών αποτελούν απαίτηση της δημοκρατίας.

Για να αλλάξει η παραπάνω άποψη των νέων κρίνεται αναγκαία να ενημερωθούν και να απομυθοποιήσουν την έννοια του ενεργού πολίτη. Πιθανόν, το «κλειδί» της ενεργής εμπλοκής των νέων στα πολιτικά δρώμενα να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διότι, σε αυτήν είναι υπαρκτή η σύνδεση απόφασης και αποτελέσματος. Κάθε τι, το οποίο θα υλοποιηθεί πρωτίστως σε τοπικό επίπεδο αποτελεί άμεσο αντίκτυπο στην ζωή των νέων της πόλης.

Για την ενδυνάμωση της νεολαίας, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας Δημοτικών Συμβουλίων Νέων, όπως έχουν δημιουργηθεί κατά τόπους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έτσι, οι πόλεις αναγνωρίζουν από την μια τη σημασία της ενεργής εμπλοκής και από την άλλη την συμμετοχή των νέων σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Το παρόν κείμενο λοιπόν, αποτελεί μια προσωπική πρόταση δημιουργίας ενός Δημοτικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Τυρνάβου. Τα συμβούλια που έχουν ήδη δημιουργηθεί (βλ. Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λαρισαίων, Δήμου Αθηναίων) αποτελούνται από νέους που εκπροσωπούν διαφορετικά υπόβαθρα, ενδιαφέρονται, ποικίλες απόψεις και στοχεύουν στην ανάπτυξη μιας ενεργής και δυναμικής κοινότητας. Η παρούσα πρόταση αποτελεί προσωπική πρωτοβουλία, με στόχο την ενίσχυση της φωνής των νέων της πόλης μας αλλά και των Δημοτικών Κοινοτήτων και στην επιρροή των νέων στη λήψη αποφάσεων.

Ένας δήμος που οραματίζεται και στοχεύει σε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά του, οφείλει να συμβάλλει στη δημιουργία ενός Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, ενός συμβουλίου, το οποίο θα απαρτίζεται από νέους ανθρώπους και θα αποτελεί ένα φυτώριο ενεργών πολιτών. Τα συγκεκριμένα συμβούλια, αποτελούν μια φωνή για τους νέους, καθώς δίνουν τη δυνατότητα να λαμβάνονται υπόψιν οι απόψεις τους, σε προγράμματα, δράσεις κλπ.

Έτσι, οι νέοι υπερασπίζονται τις ανάγκες τους, τα δικαιώματά τους, εκφράζουν προβληματισμούς για την πόλη στην οποία ζουν και δραστηριοποιούνται και συμβάλλουν σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου μας, θα αποτελέσει ένα όργανο-θεσμό, ο οποίος δίχως κομματικές επιρροές θα υλοποιεί δράσεις, θα εκφράζει προβληματισμούς αλλά θα προτείνει και τις βέλτιστες πρακτικές για μια βιώσιμη πόλη. Επιπρόσθετα, θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο ενδυναμώνοντας τις φωνές των νέων, δίνοντας τους ενεργή συμμετοχή στα κοινά, ελεύθερη έκφραση και ανάπτυξη δεξιοτήτων. Συνεπώς, οι νέοι συμμετέχοντας ενεργά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων θα εξασφαλίσουν ότι λαμβάνονται υπόψη οι προβληματισμοί τους, οι προοπτικές τους και συμβάλλουν και αυτοί από την πλευρά τους στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης, βιώσιμης και δημοκρατικής κοινωνίας, στην οποία η φωνή των νέων θα μετράει. Τέλος, για να επέλθει η αλλαγή, που οι νέοι οραματιζόμαστε οφείλουμε να ξεδιπλώσουμε πρώτα τις προκαταλήψεις που έχουν υιοθετηθεί έως τώρα.

Με την παραπάνω πρόταση δημοσιοποιώ την ανάγκη συγκρότησης Δημοτικού Συμβουλίου Νέων στον Δήμο μας, ανεξάρτητα από την Δημοτική Αρχή που θα προκύψει στις 8 Οκτωβρίου.

Για την πρόταση μου πιο αναλυτικά και με λεπτομέρειες, φυσικά μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με e-mail: alkistamposis@gmail.com.

Με εκτίμηση,
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΤΑΜΠΟΣΗΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ