ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ Η Ε.Ο.Α.Σ. ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δείτε την ανακοίνωση μετά τη χθεσινή σύσκεψη στον Πλατύκαμπο

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου με την συμμετοχή του Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ και της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Αγροτών για να συζητήσουμε την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή με τις πλημμύρες, την ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών και τον συντονισμό της δράσης σε Πανθεσσαλικό επίπεδο.

Εκτιμήσαμε ότι 2 σχεδόν μήνες μετά τις πλημμύρες υπάρχει στασιμότητα και μεγάλη καθυστέρηση να δοθεί οικονομική ενίσχυση και λύσεις από την Κυβέρνηση για την στήριξη των πλημμυροπαθών χωριών, αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων.

Δεν υπάρχει ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα ώστε να υπάρχει απορροή των λιμναζόντων νερών στην περιοχή της λίμνης Κάρλας και να αποστραγγιστούν τα χωράφια που είναι πλημμυρισμένα. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα υπήρχε χρονοδιάγραμμα από τους Ολλανδούς εμπειρογνώμονες σε 4 εβδομάδες, το χρονικό διάστημα παρήλθε χωρίς καμιά εξέλιξη.

Μετά την ανακοίνωση των ποσών προκαταβολών που έγινε 11 Οκτωβρίου από τον κ. Αυγενάκη στην Λάρισα, θέσαμε ερωτήματα και ζητήσαμε διευκρινίσεις για μια σειρά ζητήματα. Επίσης ζητήσαμε να υπάρχει ανακοίνωση του ποσού με το οποίο θα αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% της ζημιάς σε παραγωγή και εξοπλισμό. Καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από το Υπουργείο ως τώρα και αυτό εντείνει τις ανησυχίες μας αφού είναι ξεκάθαρο ότι ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στο 100% την ζημιά αλλά πολύ λιγότερο.

Η πλειοψηφία των αγροτών δεν έχει λάβει τα 2000€ μέσω του ταμείου αρωγής, ελάχιστοι τα έχουν εισπράξει ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι το σύστημα δεν δέχεται καν αιτήσεις από αγρότες που έχουν ως αποκλειστικό εισόδημα γεωργικές δραστηριότητες. Υπάρχουν επίσης πληγέντες σε χωριά που δεν έχουν λάβει τα 6.600€ δυο μήνες μετά.

Συζητήσαμε και αποφασίσαμε ότι πρέπει να υπάρχει πανθεσσαλικός συντονισμός ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας μας. Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ομοσπονδιών και Επιτροπών Αγώνα της Θεσσαλίας τις επόμενες ημέρες ώστε να καταλήξουμε σε συντονισμένες δράσεις και κινητοποιήσεις.

Την ερχόμενη Τρίτη 31 Οκτωβρίου θα γίνει εκ νέου σύσκεψη στον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου στις 7.30μμ ώστε να επικαιροποιήσουμε το πλαίσιο αιτημάτων και να το καταθέσουμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς, Κυβέρνηση, Κόμματα, Περιφέρεια, Δήμους. Επίσης θα συζητηθεί ένα άμεσο πρόγραμμα ανάληψης πρωτοβουλιών ώστε να πιέσουμε για να υπάρχουν εξελίξεις και λύσεις προς όφελος μας.

Καλούμε τους αγρότες σε αγωνιστική εγρήγορση. Η απόφαση της σύσκεψης ήταν να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα εφόσον τα αιτήματα μας δεν ικανοποιηθούν. Πρέπει να το πιστέψουμε και να το κάνουμε πράξη ότι με τους αγώνες μας θα αναγκάσουμε την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας. Ξέρουμε ότι τα χρήματα υπάρχουν, η Κυβέρνηση να τα δώσει για την επιβίωση μας και όχι στους επιχειρηματίες! Δίνουμε κυριολεκτικά αγώνα επιβίωσης από τον οποίο δεν μπορεί να λείπει κανείς και δεν περισσεύει κανείς!

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν στην συναυλία ενίσχυσης των πλημμυροπαθών που διοργανώνεται από το Ε.Κ. Λάρισας και τον Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου και ώρα 6μμ στο ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ στην Λάρισα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ