ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Σαν να μην έφτανε η ζημιά που προκάλεσε σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις η πλημμύρα, γεωργοί και κτηνοτρόφοι που είδαν το βιος τους να εξαφανίζεται κάτω από τα λασπόνερα έχουν να αντιμετωπίσουν και το επιτελικό μπάχαλο ενός κράτους που αν και πέρασαν σχεδόν δύο μήνες και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, δεν μπορεί να συντονιστεί, δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα που υπάρχουν από την πρώτη στιγμή που τραβήχτηκαν τα νερά από χωράφια και ποιμνιοστάσια και το χειρότερο δεν έχει επισκεφθεί τους πληγέντες για μία πρώτη καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών ώστε να δρομολογηθούν και οι διαδικασίες καταβολής των αποζημιώσεων.

Το θέμα της αδυναμίας καταγραφής το έχουμε αναδείξει και άλλη φορά με σχετικό ρεπορτάζ, αλλά πλέον περνάμε στα όρια του γελοίου μέχρι έκρηξης οργής για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το κράτος του πλημμυροπαθείς αγρότες και έχει να κάνει με τη διαχείριση του κατεστραμμένου φυτικού κεφαλαίου (δένδρα – φυτά), των αγροτικών υποδομών (γεωτρήσεις, λάστιχα ποτίσματος, μηχανήματα κ.λπ.), των κατεστραμμένων ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των υποδομών των ποιμνοστασίων κ.λπ.

Πιο συγκεκριμένα κανείς δεν μπορεί να πει ξεκάθαρα στους πλημμυροπαθείς που θα εναποθέσουν τα δένδρα που καταστράφηκαν και πρέπει να απομακρυνθούν από τα χωράφια για να ξεκινήσουν δειλά – δειλά οι γεωργοί το όργωμα και την επαναφύτευση των χωραφιών, κανείς δεν λέει  στους κτηνοτρόφους που θα εναποθέσουν τους τόνους των κατεστραμμένων ζωοτροφών που απομάκρυναν από τις αποθήκες τους με αποτέλεσμα αυτές να στοιβάζονται γύρω από τα ποιμνιοστάσια με τις όποιες συνέπειες για την υγεία των ίδιων των κτηνοτρόφων και του ζωικού τους κεφαλαίου, άσε που στα χωράφια που εναποτίθενται σταματά η καλλιεργητική διαδικασία σωρεύοντας και νέα ζημιά στην υπάρχουσα ζημιά.

Ανάλογο είναι το πρόβλημα και με τα μηχανήματα γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που επίσης στοιβάζονται δίπλα σε χωράφια και ποιμνιοστάσια και ο εμπαιγμός και η αδιαφορία καλά κρατούν…

«Ρωτάμε και μας στέλνουν ο ένας στον άλλο, κανείς δεν μπορεί να μας πει τί πρέπει να κάνουμε και τί θα κάνει η πολιτεία. Οποιον ρωτάμε σηκώνει τους ώμους του και μας παραπέμπει στον επόμενο. Κανένα σχέδιο καμία υπευθυνότητα. Να φανταστείτε ότι όταν ρώτησα τί θα κάνω με τα δένδρα μου αφού με έστειλαν από τον ΕΛΓΑ στο δήμο και στην Περιφέρεια, τελικά κάποιος ου είπε να πάω στην Πυροσβεστική. Πάλι καλά που δεν με έστειλαν στο ΕΚΑΒ ή στην Αστυνομία», σημειώνει ξεκάθαρα οργισμένος γεωργός, αναδεικνύοντας το επιτελικό μπάχαλο σε όλο του το μεγαλείο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ