ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣ

Η αστική καθημερινότητα θυμίζει συχνά έναν ορμητικό χείμαρρο, με πολλαπλές προκλήσεις και πιέσεις να διαταράσσουν την ηρεμία μας και να απειλούν την ψυχική μας ευημερία. Δύο από τα συχνότερα συναισθήματα δυσφορίας που προκύπτουν από αυτή την κατάσταση, είναι το άγχος και το στρες. Αν και συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε και τις 2 λέξεις ανταλλάξιμα, στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές έννοιες, που από ψυχολογικής προσέγγισης φέρουν διαφορετική συμπτωματολογία, και συνεπώς χρήζουν διαφορετικών τρόπων αντιμετώπισης. 

Στόχος είναι να προσφέρουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το σχετικό γνωστικό υπόβαθρο, για την εκάστοτε σωστή χρήση των όρων, αλλά και την αναγνώριση στον εαυτό μας και των γύρω μας του πιθανού συναισθήματος, για να αναζητηθούν τα κατάλληλα μέσα αντιμετώπισης.

Στρες: Φυσική Αντίδραση του Οργανισμού

Το στρες είναι ένα προσωρινό χαρακτηριστικό, που εμφανίζεται όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με άβολες καταστάσεις και στιγμιαίες προκλήσεις, όπως μια κρίσιμη εξέταση, μια παρουσίαση ή άλλη ομιλία μπροστά σε κοινό, ένα πρώτο ραντεβού κλπ. Όταν ο “κίνδυνος” παρέλθει, το αίσθημα το στρες υποχωρεί και εξαφανίζεται. Δεν αποκλείεται ωστόσο, η πολύ συχνή εμφάνισή του στην καθημερινότητά μας, να επιβαρύνει τη σωματική μας υγεία, με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων ή προβλημάτων στον ύπνο. Σε περιπτώσεις που δεν τεθεί σε προτεραιότητα η αντιμετώπισή του, μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, και άλλες ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, με το ανάλογο αντίκτυπο στην κοινωνική, επαγγελματική, και προσωπική μας ζωής.

Χωρίς την επαγγελματική βοήθεια, καταλήγουμε να αναπτύσσουμε ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μέσα προσωρινού καθησυχασμού. Ένας από τους πιο συνηθισμένους, που ταυτόχρονα έχει έντονα αρνητικό αντίκτυπο, είναι η σχέση μας με το φαγητό.  Έτσι, η δημιουργία ενός προσωποποιημένου πλάνου για online διατροφή από το Myflex Diet Center, συμβάλλει στην αποφυγή της ανάπτυξης διατροφικής διαταραχής, και συνίσταται όταν διανύουμε έντονα στρεσογόνες περιόδους. 

Άγχος: Συσσωρευμένη Πίεση

Όταν ένα ερέθισμα μας προκαλεί φόβο και αίσθημα αδυναμίας, τότε βιώνουμε άγχος. Το σώμα μας μπαίνει σε κατάσταση επιφυλακής και το μυαλό μας ανησυχεί πλάθοντας καταστροφικές μελλοντικές καταστάσεις, που ακόμη και αν έχουν ως σημείο εκκίνησης κάποια υπαρκτή συνθήκη, έχουν ελάχιστες πιθανότητες πραγματοποίησης. Ταχύρυθμη αναπνοή, πόνοι στο στομάχι ή το κεφάλι, ευερεθιστότητα ή υπερβολική ευαισθησία, και έντονη ανησυχία για το μέλλον είναι τα επικρατέστερα συμπτώματα. Η συνεχής δυσφορία, μπορεί να οδηγήσει το άτομο στην αποφυγή καταστάσεων, με απώτερο αποτέλεσμα την απομάκρυνση από αγαπημένες δραστηριότητες ή και την κοινωνική απομόνωση. Ο κατευνασμός των συμπτωμάτων, μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας τα εργαλεία αντιμετώπισης του στρες (όπως οι βαθιές αναπνοές και ο διαλογισμός), όμως η ριζική επίλυση θα έρθει με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας. Το ενδεχόμενο μάλιστα για online ψυχολογική υποστήριξη στο aftognosia.gr, και τα κέντρα που προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα, είναι ένας ενθαρρυντικός παράγοντας, αν λάβουμε υπόψιν τις εξωτερικές συνθήκες που μπορεί να πυροδοτήσουν ένα επεισόδιο έντονου άγχος, όπως η πολυκοσμία, ή το ξένο περιβάλλον συνάντησης.

Ο ψυχοθεραπευτής που θα επιλέξετε, το πιθανότερο θα σας καθοδηγήσει για την ένταξη στη ρουτίνα σας δραστηριοτήτων που ενισχύουν την καταπολέμηση του άγχους, όπως η γυμναστική ή άλλη μέθοδος σωματικής δραστηριότητας. Μπορείτε μάλιστα να εκμεταλλευτείτε τη διαδικασία προσεγγίζοντας ένα ελκυστικότερο οπτικά σώμα, λαμβάνοντας τα κατάλληλα συμπληρώματα όπως θα προταθούν από τους ειδικούς στα πιστοποιημένα καταστήματα, όπως η πρωτεΐνη στα καταστήματα flexstores.

Η διαπίστωση ότι οι σκέψεις και η συμπεριφορά μας έχει ξεφύγει από τον έλεγχό μας, δεν είναι εύκολη, και ίσως ασυνείδητα να αποφεύγουμε να φτάσουμε σε αυτήν, όμως είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας. 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ