ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΑΡΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας που υπογράφει ο πρόεδρος Κ. Γιαννακόπουλος

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, επανειλημμένα έχει δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του για τον σχεδιασμό ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, με κύρια χαρακτηριστικά την επαρκή χρηματοδότηση και την στελέχωση του. Το ΕΣΥ, όπως αυτό σχεδιάστηκε και λειτούργησε εδώ και 40 χρόνια έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του ρόλο, χωρίς να μπορεί όμως σήμερα να ανταποκριθεί στις πολλαπλές απαιτήσεις της ιατρικής επιστήμης αλλά και της κοινωνίας.

Όλο αυτό το εγχείρημα για την αναμόρφωση του ΕΣΥ περνάει μέσα από:

1. Την εκπόνηση νέου υγειονομικού χάρτη που να αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας ανά περιοχή, με παράλληλη σύνταξη νέων οργανισμών στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.

2. Την επαρκή και γενναία χρηματοδότηση όλου του συστήματος.

3. Την στελέχωση όλων των υγειονομικών δομών του ΕΣΥ (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), με γρήγορες και αξιοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης και επιστημονικής ανέλιξης.

4. Άμεση αναθεώρηση του μισθολογίου των ιατρών ΕΣΥ και επαναφορά στα προ 2012 επίπεδα με τελικό στόχο τον διπλασιασμό του.

5. Το άμεσο άνοιγμα των χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία και στην επαναφορά τους τουλάχιστον στα προ covid-19 επίπεδα, ώστε να αποσυμφορηθούν οι χειρουργικές λίστες, με δικαιότερη αναλογική κατανομή του χειρουργικού χρόνου μεταξύ του ιατρικού προσωπικού κάθε κλινικής.

6. Την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με γνώμονα την εξελισσόμενη νέα τεχνολογία.

7. Την κτηριακή και ενεργειακή αναβάθμιση εκεί όπου χρειάζεται.

8. Εκπόνηση ενιαίων και σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους ειδικευόμενους, με κοινωνικά χαρακτηριστικά.

9. Την άμβλυνση των ανισοτήτων περίθαλψης μεταξύ των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ με την ισότιμη κοστολόγηση των ΚΕΝ, όπου και αν αυτοί νοσηλεύονται (νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική), ώστε ο οργανισμός να εξοικονομεί οικονομικούς πόρους.

10. Την οργάνωση μιας ΠΦΥ που θα αποτελεί πραγματικό ανάχωμα προς την ροή των ασθενών στα νοσοκομεία για αναζήτηση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με ελεύθερη επιλογή γιατρού και αξιοποίηση ολόκληρου του ιατρικού δυναμικού της χώρας.

11. Τέλος, όσον αφορά την ανάπτυξη τω Μονάδων Αγγειακών Εγκεφαλικών επεισοδίων, που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα, ανοίγεται μεγάλος και δύσκολος δρόμος μπροστά μας καθόσον απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει η χώρα μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ