Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΉ ΧΡΟΝΙΑ

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με τραγικό τρόπο στη περιοχή μας. Εξαιτίας της επιλεκτικής ανικανότητας του κράτους που μας έπνιξε στις πλημμύρες με συνέπεια να ξεκινήσει η σχολική χρονιά πολύ καθυστερημένα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Είχαμε ταυτόχρονα και μια σειρά σχολικές υποδομές στην πόλη μας που αντιμετώπισαν προβλήματα εξαιτίας των πλημμυρών και ακόμα δεν έχουν επανέλθει με συνέπεια ολόκληρα σχολεία να μετακινούνται, να λειτουργούν σε βάρδια, να στεγάζονται σε άλλα κτίρια κλπ.

Δεν συμβιβαζόμαστε με την «κανονικότητα» των δεδομένων εκπαίδευσης της δεκαετίας του 1970. Είναι απαράδεκτο έστω και ένα σχολείο το 2023 να μετακινείται ή να λειτουργεί σε βάρδια όπως το Λύκειο και Γυμνάσιο Φαλάνης. Βεβαίως δεν ξεχνάμε την «κανονικότητα» των σχολείων που λειτουργούν σε κοντέινερ όπως το δημοτικό Φαλάνης και άλλα που είχαν κοντέινερ στις αυλές τους πριν το σεισμό.

Μας απασχολεί το ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών υποδομών καθώς είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό παλιές και καταπονημένες από το σεισμό του 2021, για ότι αυτό σημαίνει για τη στατική τους επάρκεια. Ανησυχούμε για την ασφάλεια των παιδιών μας γιατί τα περισσότερα σχολικά κτίρια δεν έχουν εγκεκριμένη πυροπροστασία. Πρόκειται για σοβαρότατο θέμα που πρέπει να απασχολήσει τους συλλόγους γονέων και μαζί με την Ένωση να διεκδικήσουμε λύσεις.

Θέμα επίσης που αντανακλά στην ασφάλεια των παιδιών μέσα στα σχολικά κτίρια είναι το ζήτημα των συντηρήσεων με πολλές ελλείψεις σχεδόν στο σύνολο των σχολείων. Αντί τα απαιτούμενα έργα των συντηρήσεων να καλύπτονται από τα πενιχρά κονδύλια του υπουργείου προς τον Δήμο, που έχει στην ευθύνη του τα σχολικά κτίρια, τουναντίον αυτά πληρώνονται πολλές φορές από τις τσέπες των γονιών, από τα χρήματα των σχολικών επιτροπών, ακόμα και από χορηγούς που μπαίνουν στα σχολεία, αποσκοπώντας σε φοροαπαλλαγές στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Είναι ενδεικτική η κατάσταση της ακαταλληλότητας των αθλητικών υποδομών στον πυρήνα Α του ΕΑΚΛ, όπου βασικές υποδομές της πόλης, όπως το γήπεδο Αλκαζάρ, το κλειστό μπάσκετ και το κολυμβητήριο βγήκαν εκτός λειτουργίας. Θέμα που αντανακλά στο δικαίωμα των παιδιών μας για άθληση.

Ο λαός της Λάρισας έχει ανάγκη για αθλητικές εγκαταστάσεις ασφαλείς για τους αθλητές και τα παιδιά μας γιατί η δωρεάν άθληση είναι δικαίωμα. Να μην αφήσουμε να μπαίνουν μόνιμα οι ανάγκες μας στην ζυγαριά της πολιτικής του «κόστους – οφέλους».

Παίρνουμε δύναμη όταν η συλλογική διεκδίκηση των συλλόγων γονέων και της Ένωσης γονέων κερδίζουν μικρότερες ή μεγαλύτερες μάχες. Η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των παιδιών μας περνάει μέσα από τους αγώνες μας, όπως έγινε με την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων από το σεισμό του 2021.

Όπως έγινε στο Νηπιαγωγείο Φαλάνης, που μετά από πολύμηνο και ανυποχώρητο αγώνα ξεκίνησαν τα έργα που θα κάνουν ασφαλές το κτίριο. Με τον ίδιο τρόπο κερδήθηκε την προηγούμενη χρονιά η ανακατασκευή της στέγης στο Δημοτικό Φαλάνης και τόσα άλλα παραδείγματα που δείχνουν τις δυνατότητες να κερδίσουμε μάχες σήμερα, παρά τη γενική υποχρηματοδότηση της παιδείας που είναι στρατηγική αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων διαχρονικά.

Επιβάλλεται αυτή την περίοδο να υπάρχει αγωνιστική ετοιμότητα σε συλλόγους γονέων, οι οποίοι μαζί με την Ένωση Γονέων να διεκδικήσουν από την Κυβέρνηση τα απαιτούμενα κονδύλια για ασφαλείς και σύγχρονες σχολικές υποδομές μπροστά στην ψήφιση του προϋπολογισμού του κράτους.

Τώρα, που μαζί χέρι-χέρι η απερχόμενη με τη νέα δημοτική αρχή συντάσσουν τον προϋπολογισμό του δήμου και το πρόγραμμα τεχνικών έργων του νέου έτους, είναι η κατάλληλη στιγμή να διεκδικήσουμε σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές για τα παιδιά μας, βάζοντας όλα τα θέματα «στο τραπέζι» της διεκδίκησης.

Από την άλλη δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι με τις δραματικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Μας ανησυχεί η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο κατά του λαού της Παλαιστίνης που τον πληρώνει και ο λαός του Ισραήλ. Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Η σιωπή είναι συνενοχή όταν χιλιάδες παιδιά δολοφονούνται καθημερινά.

Δε μείναμε σιωπηλοί όταν βάρκες – καρυδότσουφλα άφηναν πίσω τους νεκρούς, παιδιά και γονείς στη θάλασσα του Αιγαίου, ανθρώπους που έτρεχαν να ξεφύγουν από τις βόμβες του πολέμου.

Δε μένουμε σιωπηλοί όταν η βαρβαρότητα σε βάρος ενός λαού συνεχίζεται για χρόνια.

Όταν εδώ και δεκαετίες ο λαός της Παλαιστίνης διώκεται από τον τόπο του, εκτοπίζεται, φυλακίζεται, δολοφονούνται τα παιδιά του.

Όταν τον αναγκάζουν να ζει σε μια ανθρώπινη φυλακή στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς νερό, φαγητό, φάρμακα, ρεύμα.

Όταν άοπλα και μικρά παιδιά ζουν καθημερινά εδώ και 75 χρόνια τον αποκλεισμό, την τρομοκρατία, την κακοποίηση και τη δολοφονία από τον ισραηλινό στρατό κατοχής με τις πλάτες των ΗΠΑ.

Όποιος θέλει να λέγεται άνθρωπος
«δεν θα πάψει ούτε στιγμή να αγωνίζεται για την ειρήνη και το δίκιο”

Και είναι δίκαιο να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι τη δική τους πατρίδα, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς αποκλεισμούς στα βασικά αγαθά για την επιβίωση τους.

Για να μπορούν και τα παιδιά της Παλαιστίνης στην τρυφερή παιδική ηλικία να απολαμβάνουν, την ασφάλεια, την μόρφωση, το παιχνίδι, όπως πρέπει σε όλα τα παιδιά του κόσμου.
Δεν κλείνουμε τα αυτιά μας στις φωνές των νεκρών παιδιών!

Υπόθεση όλων μας η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και σε κάθε λαό που παλεύει για λευτεριά και δικαιοσύνη.
Καλούμε τις οργανώσεις γονέων να συμμετέχουν σε κάθε δράση αλληλεγγύης που ανακοινώνεται από τους φορείς όπως το ΕΚΛ και η Συντονιστική Μαθητών Λάρισας.

Μαζί με τα παιδιά μας μέσα και έξω από τα σχολεία να παλέψουμε:
Για να σταματήσει το χέρι που δολοφονεί!
Για να σταματήσει κάθε συμμετοχή της χώρας μας στο σφαγείο!

Δε θα γίνουμε συνένοχοι στο νέο έγκλημα!
Με τον παλαιστινιακό λαό, για ελεύθερη Παλαιστίνη!

Σταθερή διεκδίκηση για:
 Σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των παιδιών μας στο σχολείο!
 Γενναίο πρόγραμμα κατασκευής νέων σχολικών μονάδων στην πόλη!
 Καμιά μετακίνηση και λειτουργία σε βάρδια των μαθητών των πλημμυρόπληκτων σχολείων!
 Εύρεση κατάλληλης κτιριακής υποδομής με ευθύνη του δήμου!
 Ασφαλής επιστροφή όλων των μαθητών στα πλημμυρόπληκτα σχολεία με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή και κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό!
 Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών,
 Καμιά σκέψη για κατάργηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και των επιτροπών Α’βάθμιας και Β’βάθμιας στο πλαίσιο του νέου νόμου που στοχεύει στην περαιτέρω υποχρηματοδότηση και την οικονομική τους «αυτονομία» των σχολείων που επιχειρεί η κυβέρνηση!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ