ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΕ ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τρεις σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο αναφορικά με τις καλές πρακτικές στα σχέδια δράσης του πέτυχε το Πειραματικό Γυμνάσιο Λάρισας. Στις δύο δράσεις συντονιστής ήταν ο εκπαιδευτικός του σχολείου Α. Ζιώγας με ομάδα (Ε. Μιχαήλ, Γ. Σαγρή, Ζ. Τσίγκα, Α. Χαρμάνη) και στην άλλη ο εκπαιδευτικός Κ. Μπαράκος με ομάδα ( Α. Ντανίκα, Ι. Κοντογιάννη, Ε. Λάνταβου, Δ. Τσαούση).

Πιο συγκεκριμένα, σχετική ανάρτηση του σχολείου αναφέρει:

«Τρεις καλές πρακτικές, όπως φαίνονται στα σχέδια δράσης της εσωτερικής αξιολόγησης του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Λάρισας αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΙΕΠ. Οι ενδεικτικές αυτές Καλές Πρακτικές Σχεδίων Δράσης που υλοποιήθηκαν τα σχολικά έτη 2021-2022 και 2022-2023 αναδείχθηκαν από τα ίδια τα σχολεία στις Εκθέσεις Εσωτερικής Αξιολόγησης του έργου τους.

Στον άξονα 1 (Α. Ζιώγας συντονιστής, και μαζί του η ομάδα αποτελούμενη από τις Ε. Μιχαήλ, Γ. Σαγρή, Ζ. Τσίγκα, Α. Χαρμάνη) στόχος ήταν η αναβάθμιση των μεθόδων διδασκαλίας, η εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών πρακτικών στους Ομίλους, η ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων των εκπαιδευτικών, η κατά το δυνατό καλύτερη πιλοτική εφαρμογή και ο πειραματισμός στα νέα προγράμματα σπουδών, καθώς και η ενίσχυση ήπιων και ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών.

Στον άξονα 4 (Κ. Μπαράκος συντονιστής και ομάδα αποτελούμενη από τις Α. Ντανίκα, Ι. Κοντογιάννη, Ε. Λάνταβου, Δ. Τσαούση) το Σχέδιο Δράσης:

Μαθητές και εκπαιδευτικοί εν δράσει: Ένα σχολείο-μια οικογένεια στόχος ήταν η διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ των εκπαιδευτικών του σχολείου και των μαθητών/τριών, εξετάζοντας τις μορφές επικοινωνίας και συνεργασίας, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και τη διαχείριση προβλημάτων στο πλαίσιο των ρυθμιστικών αρχών που διέπουν τη σχολική ζωή, καθώς και ο εντοπισμός προβλημάτων και αδυναμιών (σχολική βία και έλλειμμα επικοινωνίας).

Στον άξονα 9 ( Συντονιστής Α. Ζιώγας και ομάδα η ίδια με του άξονα 1) το Σχέδιο Δράσης: Εξωστρέφεια σχολείου μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεργασιών είχε ως στόχο τη συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για εμπλουτισμό της μαθησιακής διαδικασίας, καθώς και την εξωστρέφεια του σχολείου με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών με άλλους φορείς εκπαίδευσης.

Ήταν μια επίπονη διαδικασία που έγινε όμως με κέφι και χαιρόμαστε που το ΙΕΠ επέλεξε τα τρία από τα 6 σχέδια δράσης μας στις καλές πρακτικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έγινε λιγότερη ή λιγότερο αξιόλογη δουλειά από τις υπόλοιπες ομάδες, ενώ στις περιγραφόμενες στα σχέδια δραστηριότητες συνεργάστηκε το σύνολο των καθηγητών/τριών του σχολείου μας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ