ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων 

Με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες Κατα της Παιδικής Κακοποίησης (19/11) & των Δικαιωμάτων του Παιδιού (20/11), η Επιτροπή Δημοκρατίας & Δικαιωμάτων του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«19 Νοεμβρίου | Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Κακοποίησης

Η παιδική κακοποίηση αποτελεί συχνό και σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο στην εποχή μας και έναν από τους βασικότερους παράγοντες παιδικής θνησιμότητας. Τα παιδιά συνήθως κακοποιούνται μέσα στην ίδια τους την οικογένεια ή από άτομα που γνωρίζουν στο ευρύτερο περιβάλλον τους και σπανιότερα από αγνώστους. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον 275 εκατομμύρια παιδιά σ’ όλο τον κόσμο, βιώνουν τη βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Ενώ, η οικογένεια πρέπει να είναι το φυσικό περιβάλλον για την προστασία των παιδιών, ωστόσο τα παιδιά δοκιμάζουν τη βία υπό μορφή πειθαρχίας. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 4000 παιδιά κακοποιούνται σοβαρά κάθε χρόνο. Πάνω από 100 πεθαίνουν και πάνω από 100 μένουν σοβαρά ανάπηρα, ενώ το σύνολο των νέων περιπτώσεων πιθανολογείται ότι ξεπερνά τις 20.000. Παρά την έκταση της παιδικής κακοποίησης, ελάχιστες περιπτώσεις καταγγέλλονται και ακολουθούν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Το μέλλον είναι τα παιδιά.

Είναι σημαντικό να τους εξασφαλίσουμε την ψυχική και σωματική τους υγεία, χωρίς φόβο, χωρίς πόνο. Μην γίνεστε συνένοχοι μένοντας σιωπηλοί στο πρόβλημα. Μην φοβάστε να μιλήσετε. Καλέστε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 (24 ώρες) ή στην Ελληνική Αστυνομία στο 100.

20 Νοεμβρίου | Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών είναι ύψιστης σημασίας για τον καθένα από εμάς καθώς, ένα παιδί που γνωρίζει τα δικαιώματα του, σέβεται και τα δικαιώματα των άλλων, προστατεύεται από τη βία, την παραμέληση και κάθε μορφής διάκριση ή κακοποίηση. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη Unicef εξακολουθούμε να έχουμε πολύ σοβαρές και παγκόσμιες παραβιάσεις, ενώ συσσωρεύονται οι ανισότητες σε βάρος των πιο φτωχών και ευάλωτων παιδιών.

Η Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού θα πρέπει να γιορτάζεται κάθε μέρα στην πράξη, ακούγοντας ο γονέας το παιδί και προσπαθώντας να κατανοήσει τις ανάγκες του.

Τα δικαιώματα των παιδιών ορίζονται σε τέσσερις βασικούς άξονες, συγκεκριμένα:

▫️Το δικαίωμα στο επαρκές επίπεδο διαβίωσης (πχ στέγαση, διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη)

▫️Το δικαίωμα στην προστασία από κάθε είδους εκμετάλλευση (εργασία, διαμάχες κτλ.)

▫️Το δικαίωμα στην προσωπική ανάπτυξη (εκπαίδευση, παιχνίδι, δραστηριότητες)

▫️Το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης»

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Λαρισαίων έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη Unicef και μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων γίνονται προσπάθειες ώστε η Λάρισα να καταστεί μια πόλη φιλική για τα παιδιά και τους νέους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ