ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Περικλής Καζαντζίδης, μέλος της του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας

Η προκλητική προπαγάνδα της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο φοροεξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων, με την οποία επιχειρεί να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα, προσθέτει ακόμα περισσότερους λόγους για να «βουλιάξουν» η Αθήνα και οι άλλες πόλεις στα μεγάλα συλλαλητήρια που οργανώνονται στις 22 Νοέμβρη από Ομοσπονδίες και σωματεία ΕΒΕ, από φορείς αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

Παίρνοντας υπόψη τις αντιδράσεις και τον αγωνιστικό αναβρασμό, τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, με την προσφιλή τακτική της διασποράς fake news, πετάνε πυροτεχνήματα ότι το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη διαβούλευση είναι «βελτιωμένο» σε σχέση με όσα παρουσιάστηκαν αρχικά. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ακόμα χειρότερο!

Ετσι, και ο «κεφαλικός φόρος» θεσμοθετείται με τη μορφή του «τεκμαρτού εισοδήματος», και το τέλος επιτηδεύματος παραμένει με μικρά «κουρέματα» που δεν αντισταθμίζουν τη νέα φοροεπιδρομή, και ο ψηφιακός κλοιός προσθέτει περισσότερα χαράτσια σε κάθε μικρή επιχείρηση, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην ψηφιοποίηση των συναλλαγών.

Κι ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να κατασυκοφαντεί τους αυτοαπασχολούμενους ως «μπαταχτσήδες», το νομοσχέδιο κατοχυρώνει νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Στα 49 άρθρα που «ρουφάνε» το λαϊκό εισόδημα, δύο απ’ αυτά μειώνουν τον φόρο «συγκέντρωσης κεφαλαίου» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τον φορολογικό συντελεστή για τις πωλήσεις μετοχών! Χόρτασαν …«φορολογική δικαιοσύνη» για άλλη μια φορά οι βιοπαλαιστές ΕΒΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες.

Η κυβέρνηση διακινεί επίσης το ψέμα ολκής ότι «όσοι δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα δεν θα έχουν επιβάρυνση, αλλά ελάφρυνση (!) λόγω της μείωσης του επιτηδεύματος». Οπως προκύπτει όμως από το νομοσχέδιο, ένας αυτοαπασχολούμενος χωρίς προσωπικό, με επαγγελματική δραστηριότητα από 12 έτη και πάνω, με δηλωθέν εισόδημα π.χ. 11.000 ευρώ – που αποτελεί ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα των επαγγελματιών – θα επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 500 ευρώ επιπλέον φόρο τον χρόνο! Κι αν έχει και έναν εργαζόμενο, η επιβάρυνση ξεπερνάει τα 860 ευρώ!

Το ίδιο το υπουργείο, άλλωστε, στο προπαγανδιστικό σημείωμα που διακινεί από χτες, αναφέρει ότι από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι 473.000 (πάνω από 6 στους 10) θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά αμφιβολία ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι το «στράγγισμα» των πιο μικρών επαγγελματιών, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τα σχετικά προαπαιτούμενα που προβλέπει το σφαγείο του Ταμείου Ανάκαμψης, για να ρέει «ζεστό» χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο. Οσο για την καραμέλα περί «πάταξης της φοροδιαφυγής», αυτή επανέρχεται κάθε φορά που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση, όπως έγινε και με τα μνημόνια, όταν για να «διευρυνθεί» και τότε η φορολογική βάση, εφαρμόστηκαν το «τέλος επιτηδεύματος» και άλλα χαράτσια – θηλιά για τους μικρούς ΕΒΕ.

Τα κυβερνητικά επιτελεία φτάνουν επίσης να παρουσιάζουν ως …γαλαντομία (!) το γεγονός ότι θα είναι «μηδενικό» το τεκμήριο για «νέους επαγγελματίες» για τα τρία πρώτα χρόνια, ενώ ξέρουν ότι αυτοί θα είναι μια ισχνή μειοψηφία μπροστά στην τεράστια μάζα που θα στενάξει. Αλλη «πρόνοια» που πλασάρει η κυβέρνηση, είναι ότι στο «τεκμαρτό εισόδημα» δεν θα προστίθενται, αλλά θα συνυπολογίζονται ως «έσοδα» και όσα προέρχονται από άλλες πηγές, π.χ. από συντάξεις, κάτι που είναι αυτονόητο, αφού έτσι κι αλλιώς οι συντάξεις φορολογούνται «στην πηγή» τους και μετατρέπονται σε χαρτζιλίκι για τους συνταξιούχους.

Οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν πλούσια πείρα από τη διαχρονική επίθεση στο εισόδημά τους και τον αγώνα για την επιβίωσή τους σε ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον που διαμορφώνουν η αντιλαϊκή πολιτική και ο ανταγωνισμός με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Τώρα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, έρχεται άλλη μια επιδρομή, για να κάνει ακόμα πιο ασφυκτική την καθημερινότητά τους.

Γι’ αυτό, λοιπόν, το νομοσχέδιο – έκτρωμα απορρίπτεται ασυζητητί! Να το αποσύρει τώρα η κυβέρνηση! Η μαζική κινητοποίηση στις 22 Νοέμβρη, οι κατά τόπους αγωνιστικές δράσεις που σχεδιάζεται να κλιμακωθούν, με τα δίκαια αιτήματα για αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, των τραπεζικών χαρατσιών κ.λπ., είναι η μόνη διέξοδος για τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

Είναι ο δρόμος που μπορεί να τους δώσει πραγματική ανάσα απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση από το κράτος, την κυβέρνηση και τους ομίλους. Ολοι στους δρόμους, λοιπόν, ξεσηκωμός για να μην περάσει η φοροεπιδρομή!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ