ΟΕΝΓΕ: ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για τη 48ωρη απεργία των υγειονομικών

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας χαιρετίζει τους συναδέλφους που συμμετείχαν μαζικά στην 48ωρη κλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ στις 29-30/11 και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Η απεργία μας είχε επιτυχία, με αυξημένα ποσοστά συμμετοχής κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Υπήρξαν τμήματα και κλινικές που η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν σχεδόν καθολική και λειτούργησαν μόνο με προσωπικό ασφαλείας. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η συμμετοχή των νέων συναδέλφων μας ειδικευόμενων και αγροτικών γιατρών.

Βεβαίως η εικόνα της συμμετοχής στην απεργία δεν ήταν παντού η ίδια. Δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά δε θα υποκύψουμε σε αυτές. Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά ώστε νέες δυνάμεις να μπουν στον αγώνα.
Η 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ ήταν ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός ώστε να αποσπάσουμε κατακτήσεις και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών.

Στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας η Ε.Γ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας κ. Χρυσοχοϊδη, στον οποία θέσαμε για μία ακόμη φορά το σύνολο των αιτημάτων του κλάδου μας.

Από το σύνολο των αιτημάτων, αποσπάσαμε τη δέσμευση για αποφασιστική ενίσχυση της ωριαίας αποζημίωσης των εφημεριών από 1/1/2024, χωρίς ωστόσο ο Υπουργός Υγείας να προσδιορίσει το ποσοστό της αύξησης.

Σε ότι αφορά τις προσλήψεις μόνιμων γιατρών ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι άμεσα θα προκηρυχθούν 1.500 θέσεις γιατρών, εκ των οποίων οι 250 θα αφορούν θέσεις επίκουρων καθηγητών στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Για τα υπόλοιπα αιτήματα (ιατρικό μισθολόγιο, χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, μονιμοποίηση συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων, παρατασιακοί ειδικευόμενοι κλπ), ο Υπουργός Υγείας δε δεσμεύτηκε.

Η δέσμευση του υπουργού για αύξηση της αμοιβής των εφημεριών είναι αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων παρεμβάσεων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου μας.

Καταγγέλλουμε τη στάση του Υπουργού Υγείας ο οποίος ενώ στις 30/11/23 (δεύτερη μέρα της απεργίας) στην συνάντηση με την Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ επανέλαβε την ίδια δέσμευση που είχε αναφέρει και στις 7/11 (πως θα δινόταν παράταση θητείας ως 31/12/24 σε όλους τους επικουρικούς ειδικευμένους γιατρούς χωρίς διακρίσεις), η σχετική διάταξη που αναρτήθηκε στην διαβούλευση opengov την επομένη 1/12 αναφέρει παράταση μόνο ως 30/6/24 και μάλιστα στην “διακριτική ευχέρεια” κάθε διοικητή ανά περίπτωση γιατρού. Στην ίδια διάταξη είναι επίσης εξευτελιστική η μεταχείριση άλλων κλάδων συμβασιούχων υγειονομικών (δίμηνες και τρίμηνες παρατάσεις).

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την άρνηση νέας παράτασης για τους παρατασιακούς ειδικευόμενους, με την άρνηση δέσμευσης για αυξήσεις στις τακτικές αποδοχές, με την άρνηση δέσμευσης για προκήρυξη όλων των κενών θέσεων σύμφωνα με τις ανάγκες κλπ, δείχνουν πως η κλιμάκωση του αγώνα είναι μονόδρομος.

Για την αποτροπή της λειτουργικής κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας και για την αναγκαία ενίσχυσή της.

Για την επιστημονική αξιοπρέπεια νεότερων και παλιότερων γιατρών, όλων συνολικά των υγειονομικών.
Η ΟΕΝΓΕ καλεί τις Ενώσεις μέλη της να καλέσουν άμεσα γενικές συνελεύσεις ανά νοσοκομείο ή/και ανά Ένωση για να συζητήσουν την κλιμάκωση του αγώνα.

Τίποτα δε χαρίζεται! Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματα μας!

Με εφαλτήριο την επιτυχημένη 48ωρη απεργία συνεχίζουμε πιο δυναμικά μέχρι να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας.
Ενημερώνουμε ότι η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε θα συναντηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα το ιατρικό μισθολόγιο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ