Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΚ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δείτε το κείμενο της παράταξης

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗ Γ.Σ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023
Ψηφίζουμε ΣΥΝΕΚ για μία ΕΛΜΕ διεκδικητική, ενωτική, αγωνιστική!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

H νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε μέσα σ’ ένα εύθραυστο και δυσοίωνο τοπίο για τους/τις εκπαιδευτικούς και την ελληνική κοινωνία. Η «αναβαπτισμένη» Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την επανεκλογή της στην εξουσία, ότι η αλαζονεία, η αναλγησία, η επικοινωνιακή διαχείριση όλων των ζητημάτων με την έμπρακτη στήριξη των ΜΜΕ, η αθόρυβη στήριξη μιας ακροδεξιάς ρητορικής και πρόθεσης εκφασισμού της κοινωνίας αποτελούν βασικά της χαρακτηριστικά.

Στη χώρα μας η ακρίβεια στα βασικά αγαθά, στη στέγη, στα καύσιμα και στην ενέργεια συνεχίζει να προκαλεί την αφαίμαξη των εισοδημάτων, γεγονός που οδηγεί στην περαιτέρω φτωχοποίηση των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.

Είναι, δε, προκλητικό να μιλάνε για αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, τη στιγμή που αυτές αφορούν μεσοσταθμικά γύρω στο 1,4 ευρώ την ημέρα αν συνυπολογίσουμε ότι την περίοδο 2010-14, οι περικοπές των μισθών έχουν ξεπεράσει το 40% και για 13 ολόκληρα χρόνια οι μισθοί μας έχουν παραμείνει καθηλωμένοι. Οι ΣΥΝΕΚ εδώ και χρόνια καταθέτουμε πρόταση για κλαδική συλλογική σύμβαση εκπαιδευτικών που θα περιλαμβάνει την οικονομική αναβάθμιση και τα εργασιακά δικαιώματα μας. Η θέση μας αυτή υπερψηφίστηκε επιτέλους στο 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ και με βάση την απόφαση αυτή θα διεκδικήσουμε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τα αρμόδια υπουργεία.

Παράλληλα με την μισθολογική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών, έχουμε και τη συνεχή χειροτέρευση των εργασιακών τους συνθηκών και την αύξηση της επαγγελματικής εξουθένωσής τους. Η απόλυτη αδιαφάνεια στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών την διετία 2021-2022 που δεν υπήρχαν αιρετοί του κλάδου, η συμπλήρωση ωραρίου σε πολλά σχολεία, η συνεχής αύξηση της γραφειοκρατίας (αξιολόγηση, μέντορες, συντονιστές κλπ), οι πελατειακού τύπου σχέσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται όλο το πλαίσιο της ατομικής αξιολόγησης, η κατηγοριοποίηση των σχολείων που επιφυλάσσει η εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, η κατάργηση της δημοκρατικής λειτουργίας του Συλλόγου διδασκόντων/ουσών με τις υπερεξουσίες των διευθυντών/ντριών, καθώς και η αύξηση των φαινομένων βίας μέσα στα σχολεία έχουν καταστήσει το λειτούργημα του εκπαιδευτικού μία εργασιακή γαλέρα άνευ προηγουμένου.

Για το σύνολο των ζητημάτων αυτών υπάρχουν πλέον σημαντικές αποφάσεις του 20ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ, που υπερψηφίστηκαν μετά από τεκμηριωμένες προτάσεις των ΣΥΝΕΚ και αποτελούν οδηγό για την αποτελεσματική διεκδίκηση όλων των αιτημάτων του κλάδου. Αποφάσεις και αιτήματα που δυστυχώς δεν ψηφίστηκαν από Παρεμβάσεις και ΠΑΜΕ που επέλεξαν την πόλωση και την συκοφάντηση προς άγραν ψήφων…

Ταυτόχρονα, χάρη στην υπεύθυνη στάση των ΣΥΝΕΚ, υπάρχουν πλέον αιρετοί του κλάδου, που παλεύουν για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στις υπηρεσιακές μεταβολές και φροντίζουν για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τις διαδικασίες και τις αποφάσεις των ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ.
Από την άλλη τα σοβαρά κενά σε εκπαιδευτικούς που εξακολουθούν να υπάρχουν, οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και στην ασφάλεια εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών, η υποχρηματοδότηση των σχολείων μέσα και από την πρόσφατη κατάργηση των σχολικών επιτροπών, η παντελής απουσία σχεδιασμού αντιμετώπισης των προβλημάτων των σχολικών κτιρίων, η τράπεζα θεμάτων, η ελάχιστη βάση εισαγωγής, και η εφαρμογή ενός προγράμματος σπουδών που απουσιάζουν οι κοινωνικές επιστήμες και η καλλιτεχνική παιδεία λειτουργούν σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης με τεράστιες συνέπειες στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών μας.
Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας αρνείται -και ενώ μπαίνουμε στην τέταρτη χρονιά- να μονιμοποιήσει τους χιλιάδες συναδέλφους/ισσες μας που διορίστηκαν τον Αύγουστο του 2020 με αποτέλεσμα να παρατείνεται μία κατάσταση ομηρίας και ανασφάλειας που καθιστά τους/τις συναδέλφους/ισσες πιο ευάλωτους/ες σε πιέσεις, προκειμένου να δέχονται αδιαμαρτύρητα την αντιεκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου, αυτήν που ο κλάδος μας στην συντριπτική του πλειοψηφία αντιμάχεται σθεναρά. Η κάλυψη όλων των πάγιων κενών με μόνιμους/ες εκπαιδευτικούς είναι η απάντηση τόσο στο ζήτημα της αδιοριστίας όσο και της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων. Μετά την καθολική αντίδραση στις εξαγγελίες για προσλήψεις εκπαιδευτικών με την καθιέρωση γραπτού διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ υπήρξε μια «αναδίπλωση» από την κυβέρνηση για την εξεύρεση καταλληλότερου «επικοινωνιακά» χρόνου… Θα μας βρουν μπροστά τους!
Παράλληλα προχωρά η «αξιολόγηση» της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών με τους νόμους 4692/20 και 4823/21, οικοδομώντας ένα σχολείο από το οποίο εξοβελίζονται πλήρως η δημοκρατία και η αξιοκρατία, η συλλογικότητα, η συμμετοχή και η συνεργασία, το παιδαγωγικό πλαίσιο και αρχές, και υποκαθίστανται από συγκεκαλυμμένες πελατειακές σχέσεις, αναξιοκρατία, γραφειοκρατία και συγκεντρωτισμό μέσα από έναν εσμό μονοπρόσωπων οργάνων τα οποία αλληλοεπιλέγονται, αλληλοαξιολογούνται και αλληλομοριοδοτούνται, με υποκειμενικά ή και ανύπαρκτα ακόμα κριτήρια. Συγκροτείται βήμα προς βήμα ένα σχολείο διαφορετικών ταχυτήτων, ένα εκπαιδευτικό σύστημα που οξύνει τις μορφωτικές ανισότητες σε βάρος των πιο αδύναμων μαθητών και μαθητριών.
Αντιπρότασή μας στην ατομική αξιολόγηση αποτελεί το πάγιο αίτημα του κλάδου μας για καθολική, εισαγωγική, περιοδική και ετήσια επιμόρφωση (20ο Συνέδριο 2022), εντός ωραρίου ή με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, κρίνοντας ότι αποτελεί βασική παράμετρο ουσιαστικής βελτίωσης των εκπαιδευτικών και του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.
Για την εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας οι ΣΥΝΕΚ προτείναμε, αμέσως μετά την απόφαση του Εφετείου που έκρινε παράνομη την απεργία αποχή, την κατάρτιση ενιαίων κειμένων που θα αποτελέσουν κοινή απάντηση όλων των σχολείων στην πλατφόρμα του ΙΕΠ, για να μπλοκαριστεί η κατηγοριοποίηση των σχολείων. Επί δύο χρόνια η πρότασή μας δεν υπερψηφίστηκε απο καμία παράταξη στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, παρότι η ΔΑΚΕ, οι Παρεμβάσεις και εσχάτως το ΠΑΜΕ την υπερψήφιζαν στο ΔΣ της ΔΟΕ καθώς αποτελούσε την μοναδική αποτελεσματική και ασφαλή διέξοδο μετά την ποινικοποίηση της απεργίας από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Με ευθύνη των παρατάξεων αυτών οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έμειναν ακάλυπτοι/ες και μόνοι/ες στον αγώνα κατά της κατηγοριοποίησης των σχολείων για δύο ολόκληρα χρόνια. Η συνέπεια και η επιμονή των ΣΥΝΕΚ ανάγκασε το ΔΣ της ΟΛΜΕ, έστω και τώρα, να πάρει επιτέλους απόφαση για ενιαία κείμενα!
Καλούμε όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση και στην κατάθεση ενιαίων κειμένων στην αξιολόγηση των σχολείων για να ανατρέψουμε τα αντιδραστικά και αντιπαιδαγωγικά σχέδια της κυβέρνησης!
Το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ανακόψει τις αντιδράσεις του κλάδου προχωρά σε αντισυνδικαλιστικούς νόμους αλλά και διώξεις όσων συνεχίζουν να αγωνίζονται. Ταυτόχρονα μέσω «καλοθελητών» διευθυντών παραβιάζει συστηματικά τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών με παραβιάσεις ωραρίου, υποχρεωτικές υπερωρίες και κλίμα τρομοκράτησης. Το ΥΠΑΙΘΑ αφού πρώτα άλωσε όλο τον διοικητικό μηχανισμό με αδιαφανείς διαδικασίες χρησιμοποιεί τα διοικητικά στελέχη για να προωθήσει τα αντιδραστικά σχέδιά του. Η θέση των ΣΥΝΕΚ για διευθυντικά στελέχη που θα εκλέγονται από τον κλάδο δικαιώνεται πλήρως.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Στη νέα αυτή πραγματικότητα που διαμορφώνεται είναι προφανές ότι τα συνδικάτα είναι το μοναδικό ανάχωμα στις αντιλαϊκές και αυταρχικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα οφείλει να ξεπεράσει, με τη δράση του, την κρίση συμμετοχής και τις χρόνιες παθογένειές του ώστε να συσπειρώσει δυναμικά τους/τις συναδέλφους/ισσες, να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του κλάδου μέσα από καλά στοχευμένους και προετοιμασμένους αγώνες και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για διεκδικήσεις βασικών ζητημάτων στα εργασιακά, οικονομικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα του κλάδου. Οφείλει να προστατεύσει την αυτονομία του και να δρα με μόνο γνώμονα το συμφέρον του κλάδου, μακριά από μικροπαραταξιακά και μικροκομματικά παιχνίδια.

Οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΝ.Ε.Κ.) μέσα από το ΔΣ της ΕΛΜΕ έδωσαν το δυναμικό παρών και πρωτοστάτησαν με αποφασιστικό τρόπο στις πολλαπλές παρεμβάσεις του Σωματείου. Σταθεροί/ες στην αντίληψή μας ότι μόνο με ενωτικούς μαζικούς αγώνες μπορούμε να βάλουμε φραγμούς σε αντιδραστικά σχέδια για το δημόσιο σχολείο, αλλά και να διεκδικήσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα, συνεχίζουμε να παλεύουμε μέσα στο Σωματείο για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εκπαιδευτικών, των μαθητών/τριών και του δημόσιου σχολείου. Η αγωνιστική και αποτελεσματική δράση του σωματείου μας στηρίζεται στη ενεργό συμμετοχή όλων μας. Η συσπείρωση στα σωματεία δημιουργεί ρωγμές στις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές. Παλεύοντας συλλογικά για την οριστική ανατροπή αυτών των πολιτικών, δημιουργούνται προϋποθέσεις για την υλοποίηση του οράματος μιας δημοκρατικής και δικαιότερης κοινωνίας.

Μονόδρομος για την αποτελεσματική δράση των σωματείων μας είναι η ουσιαστική συνεργασία των παρατάξεων, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, προς όφελος του κλάδου.

Όσες παρατάξεις συστηματικά αρνούνται τη σύνθεση, εμμένουν σε άγονες μικροπαραταξιακές ιδεοληπτικές αντιπαραθέσεις και συκοφαντούν την ΟΛΜΕ για ψηφοθηρικούς λόγους, στρώνουν το δρόμο στην κυβέρνηση της ΝΔ και διώχνουν τους/τις συναδέλφους/ισσες από τα σωματεία. Η αποσυσπείρωση που προκαλούν με τη στάση τους βοηθά τον ξεκάθαρο στόχο της ΝΔ να διαλύσει οριστικά τον συνδικαλισμό.

Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό να συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες της ΕΛΜΕ και να στηρίξει στις επερχόμενες εκλογές τις Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΝΕΚ), ως τη μοναδική αγωνιστική παράταξη που όλα αυτά τα χρόνια με τις τεκμηριωμένες θέσεις της και την αναμφισβήτητη διάθεση για ειλικρινή συνεργασία κρατά τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ σε μία αποτελεσματική, ασφαλή και αγωνιστική κατεύθυνση, πάντα με γνώμονα το συμφέρον των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου!

Η αναδιαμόρφωση των συσχετισμών της ΕΛΜΕ με αύξηση των δυνάμεων των ΣΥΝΕΚ μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικές δράσεις και κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων του κλάδου, όπως αυτά αποφασίστηκαν στο 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, με έμφαση:

 Στις ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα της διετίας 2016-17 και καθιέρωση άμεσα μόνιμου μηχανισμού αναπλήρωσης απωλειών λόγω πληθωρισμού. Επιδότηση ενοικίου για εκπαιδευτικούς που υπηρετούν εκτός νομού κατοικίας τους. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας. Αύξηση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ.
 Στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων (εργασιακό και διδακτικό ωράριο, μετακινήσεις σε πολλά σχολεία, «προφορικές εντολές» παραβίασης και αυθαιρεσίας κλπ)
 Στην κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 4692/20, 4823/21, 4763/20, 4713/20 (αξιολόγηση, λειτουργία συλλόγου διδασκόντων/ουσών, τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ, Επαγγελματική Εκπαίδευση κλπ).
 Σε μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών με βάση και τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος (μείωση αριθμού μαθητών/τριών, όρια συνταξιοδότησης, επαναφορά διδακτικού ωραρίου στο προ του 2013 επίπεδο κλπ) και πλήρη κάλυψη όλων των έκτακτων αναγκών με προσλήψεις αναπληρωτών/τριών σε μία φάση την 1η Σεπτεμβρίου.
 Σε δουλειά με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων αναπληρωτών/τριών.
 Κατάργηση των ωρολόγιων προγραμμάτων που αφάνισαν ολόκληρα επιστημονικά πεδία.
 Σε ένα δημόσιο, δωρεάν, ποιοτικό, συμπεριληπτικό, δημοκρατικό σχολείο για όλα τα παιδιά!

Στις εκλογές για την ΕΛΜΕ
Ψηφίζουμε – στηρίζουμε

Το ψηφοδέλτιο της Εκπαιδευτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ (ΣΥΝ.Ε.Κ.)

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ /ΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ

  • ΓΑΝΟΣ-ΡΑΠΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1ο ΕΠΑΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 11ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • ΖΕΡΒΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ 12ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • ΚΑΡΥΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1ο ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • ΚΟΚΚΑΡΑ ΑΝΝΑ 7ο ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • ΛΥΠΗΜΕΝΟΥ ΕΛΕΝΗ 6ο ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • ΜΠΙΖΕΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΥΑΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ /ΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ

  • ΓΑΝΟΣ-ΡΑΠΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1ο ΕΠΑΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 11ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • ΖΕΡΒΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ 12ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • ΚΑΡΥΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1ο ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • ΚΟΚΚΑΡΑ ΑΝΝΑ 7ο ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • ΛΥΠΗΜΕΝΟΥ ΕΛΕΝΗ 6ο ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • ΜΠΙΖΕΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΥΑΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ