Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΔΙΑΡΚΗΣ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ , ΕΝΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Σε ερώτηση- καταγγελία προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, κ. Β. Κικίλια, προχώρησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος στο ν. Λάρισας.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή της η βουλευτής:

«Τα τελευταία χρόνια τόσο η Θεσσαλία, όσο και ο ν. Λάρισας ειδικότερα, δοκιμάστηκαν σκληρά από τα απανωτά «χτυπήματα» της κλιματικής κρίσης, αλλά και άλλων φυσικών καταστροφών ή δυστυχημάτων. «Ιανός», «Μήδεια», ο σεισμός της Ελασσόνας (Δαμάσι), το δυστύχημα των Τεμπών τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και η κορύφωση φέτος το φθινόπωρο, με τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias» που έπληξαν διαδοχικά την περιοχή, αφήνοντας θύματα, αστέγους και τεράστιες καταστροφές σε οικίες, καλλιέργειες, επιχειρήσεις και υποδομές.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλο προβληματισμό προκαλούν οι πρόσφατες καταγγελίες του προεδρείου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας που επισημαίνουν πως οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) στην περιοχή αντιμετωπίζουν «πολύ μεγάλες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό».

Παράλληλα, καταγγέλλουν πως παρότι τα τελευταία χρόνια οι ανάγκες διαρκώς εντείνονται, οι συνταξιοδοτήσεις, όπως και η μείωση των οργανικών θέσεων οδηγούν το προσωπικό του Π.Σ. σε εξαντλητικά ωράρια, τα οποία επιτείνουν την απόγνωση των στελεχών που επιβαρύνονται και από τις συχνές ανακλήσεις αδειών και επιφυλακών, εξαιτίας υπηρεσιακών λόγων και αναγκών.

Επιπλέον, τα ανωτέρω στελέχη του Π.Σ. Λάρισας, θέτουν ευθέως ερωτήματα, γιατί ενώ «ο νομός είναι ένας από τους λίγους πανελλαδικά που ενώ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ενάρξεις αγροτοδασικών πυρκαγιών, παρόλα αυτά δεν διαθέτει συμβασιούχους πυροσβέστες». Ενώ εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το ποια κριτήρια επικράτησαν και επιλέχθηκε η δημιουργία Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) στη γειτονική Μαγνησία και όχι στη Λάρισα, δεδομένης της ήδη λειτουργούσας 8ης ΕΜΑΚ στην περιοχή, αλλά και της σημαντικής υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του νομού.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος του ν. Λάρισας βρέθηκαν σε όλα τα πεδία της «μάχης» εναντίον των κρίσεων , προσφέροντας στο έπακρο τις υπηρεσίες τους, με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των ζωών και των περιουσιών των πολιτών», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό για το ποιες είναι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ οι προθέσεις της κυβέρνησης για αύξηση των οργανικών θέσεων των υπηρετούντων πυροσβεστών στον νομό Λάρισας, όπως και το άνοιγμα θέσεων για εποχικούς πυροσβέστες έστω και με την ίδρυση εποχούμενων κλιμακίων, καθώς και αν ισχύουν τα όσα καταγγέλλει το προεδρείο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας ότι ο ν. Λάρισας δεν διαθέτει συμβασιούχους πυροσβέστες και ποιοι υπηρεσιακοί λόγοι το αιτιολογούν».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ