Η ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΒΟΥΛΙΑΧΤΑΡΙΑ»

Την αγάπη τους για τις καταδύσεις, τη γνωριμία με τη γοητεία των βυθών και γενικότερα τις μοναδικές απολαύσεις που αναδεικνύει η επαφή με το θαλάσσιο περιβάλλον, την έκαναν συλλογική πράξη.

Δύτες από τους νομούς Πιερίας, Λάρισας και Μαγνησίας δημιούργησαν την ομάδα καταδύσεων με την ονομασία «Βουλιαχτάρια» και ήδη προχωρούν και στη νομική διάσταση της πρωτοβουλίας τους.

Θεωρούνται ως οι ρομαντικοί των βυθών, οι εραστές του θαλάσσιου οικοσυστήματος, οι ερωμένοι του θαλάσσιου ιδανικού κατά τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη. Έδρα και ορμητήριο του η παραλάσσια περιοχή της Λεπτοκαρυάς Πιερίας. Η ονομασία «Βουλιαχτάρια» αποτελεί επιλογή, καθότι στην περιοχή του Δέλτα Αξιού διαβιεί το πτηνό βουλιαχτάρι το οποίο υπό μορφή κατάδυσης στη θάλασσα αναζητά την ιχθυοτροφή του.

Σημαντική παράμετρος στην φιλοσοφία των «Βουλιαχταριών» είναι και την κάνουν πράξη, η απομάκρυνση αντικειμένων που μολύνουν τόσο τον υποθαλάσσιο ορίζοντα, όσο και όσων επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Γνωστοποιούν παράλληλα στις αρμόδιες υπηρεσίες τυχόν προβλήματα και ιδιαιτερότητες που συναντούν στους καταδυτικούς τους περίπλους, έτσι ώστε η κοινωνία να απολαμβάνει καθαρές ακτές και θάλασσες.

Με την ολοκλήρωση της νομικής υπόστασης της πρωτοβουλίας, προγραμματίζουν σειρά επισκέψεων σε φορείς, σχολεία και γενικά κοινωνικούς χώρους, όπου θα ενημερώνουν για το περιβάλλον στους βυθούς, αλλά και θα μας ευαισθητοποιούν όλων μας στην υπόθεση προστασία του θαλάσσιου πλούτου.

Συνήθης τόπος των καταδύσεων είναι ο Θερμαϊκός κόλπος, αλλά και άλλες θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας, όπου υλοποιούν συλλογικά τις δράσεις τους. Διαθέτουν βέβαια με προσωπική τους δαπάνη όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, όργανα και βοηθήματα αναγκαία για την προστασία τους.

Το Σαββατόβραδο 20 Ιανουαρίου 2024 μέλη και φίλοι των «Βουλιαχταριών» από τους τρεις νομούς συναντήθηκαν στη Λάρισα, αντάλλαξαν ευχές, σύσφιξαν περισσότερο τις μεταξύ τους σχέσεις και προέβησαν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας.

Από πλευράς την συντονιστικής επιτροπής, οι Χάρης Βλησίδης, Φώτης Καραλιόλιος, Γιάννης Κλωναρίδης, Γιώργος Τσιούτσιος και Τάσος Μαβίδης, χαιρέτησαν όλους τους παρευρισκόμενους και προχώρησαν στην κοπή της βασιλόπιτας, με τυχερό της χρονιάς το μέλος της ομάδας της Μαγνησίας, Μάρκο Τορπίλα. Το δώρο του είχε μια χαριτολογική διάσταση. Ήταν μια κούκλα (τύπου barbie) …ως καταδύτρια.

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ