Ο ΝΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

Με «αρχική ταχύτητα» και δικαιωματικά ο Δήμος Λαρισαίων στην προτεραιότητα του ΤΕΕ

Το σημαντικό έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των Πολεοδομιών όλης της χώρας (αφορά όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν έως το 2018) προβλέφθηκε με νόμο το 2021, με ορίζοντα υλοποίησης έως το 2025.

Το έργο αυτό ανατέθηκε στο ΤΕΕ το 2021 το οποίο στις 14/02/2022 προκήρυξε Διαγωνισμό ύψους 150 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα «επέκτασης» ακόμα 75 εκατ. ευρώ.

Μετά από διάφορες Δικαστικές προσφυγές και περιπέτειες φτάσαμε επιτέλους σήμερα το 2023 να μιλάμε για χρονικό ορίζοντα υλοποίησης υπό τις ασφυκτικές ημερομηνίες ολοκλήρωσης που θέτουν οι πηγές χρηματοδότησης του, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Η ψηφιοποίηση θα αφορά όλο τον φάκελο μιας οικοδομικής άδειας, συμπεριλαμβανομένων συνοδευτικών εγγράφων και μελετών.

Ο Δήμος Λαρισαίων είναι ήδη μπροστά από όλες τις Πολεοδομίες της χώρας αφού μέχρι το 2022 (ανακήρυξη Διαγωνισμού ΤΕΕ) σε σύνολο 38.365 οικοδομικών αδειών έχει ήδη με ίδιους πόρους ψηφιοποιήσει :

• 25.000 στελέχη οικοδομικών αδειών (ποσοστό 65%)

• 6.000 περίπου φακέλους πλήρως με τα σχέδια (ποσοστό 16%)

Επίσης, έχει προχωρήσει και στην ψηφιοποίηση του αρχείου των νομιμοποιήσεων του Ν.3843/2010 από το Τμήμα αυθαιρέτων.

Η μεγάλη σημασία αυτής της πρώιμης προσπάθειάς μας αναδείχτηκε ευεργετική μέσα από τα δυσμενή πλημμυρικά καταστροφικά αποτελέσματα του τελευταίου ακραίου φαινομένου σε ένα τμήμα του αρχείου των φακέλων των οικοδομικών αδειών στο αρχείο του πλημμυρισμένου Αμαξοστασίου.

Την προτεραιότητα του ο Δήμος Λαρισαίων στην υλοποίηση του έργου αυτού την κατακτά λοιπόν μέσα από τις προσπάθειες που η υπηρεσία Πολεοδομίας κατέβαλλε στην προηγούμενη περίοδο και εύλογα τη δικαιούται. Για την προσπάθεια μας αυτή άλλωστε, με συνεχείς επαφές που είχαμε ήταν σε γνώση του κεντρικού ΤΕΕ και ειδικά του Γενικού Διευθυντή αγαπητού συν Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Ευχόμαστε για την γρήγορη υλοποίηση της πλήρους ψηφιοποίησης του αρχείου των οικοδομικών αδειών αλλά, πάμε και ένα βήμα σημαντικό πιο πέρα : στην εγκατάσταση και λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας ανοιχτής αυτόματης αναζήτησης λήψης αρχείων με χρήση κωδικών Taxisnet από χρήστες που δικαιούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (Μηχανικοί, Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι) όπως είχαμε ήδη διερευνήσει και προετοιμάσει.
Και στο ζήτημα αυτό η «αρχική ταχύτητα» που αφήσαμε ως παρακαταθήκη στη νέα Δημοτική περίοδο είναι δεδομένη και χρήσιμη.

Στόχος η ολοκλήρωση του έργου :
 Πλήρης ψηφιοποίηση αρχείου
 Εγκατάσταση ψηφιακής πλατφόρμας αυτόματης αναζήτησης και λήψης αρχείων (με taxisnet)

ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος
Δημοτικός Σύμβουλος / Αντιπρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής
Πρ. Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΔΘεσσαλίας
Πρ. Αντιδήμαρχος

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ