ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΔΡΟΜΩΝ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Τα βήματα κλιμάκωσης και συντονισμού του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων που βρίσκονται στα μπλόκα της Θεσσαλίας τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα υπόλοιπα μπλόκα της Ελλάδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων της Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στον Παλαμά Καρδίτσας.

Κατά τη διάρκεια της μαζικής σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η συμφωνία στα αιτήματα διεκδίκησης, ενώ αποφασίστηκε η συμμετοχή στη μεγάλη κινητοποίηση το Σάββατο 3 Γενάρη στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι στη βόρεια είσοδο της ΔΕΘ.

Ακόμα, αποφασίστηκε τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιούνται από κοινού και ταυτόχρονα οι αποκλεισμοί εθνικών οδών και δρόμων όπου έχουν στηθεί τα μπλόκα. Την Τετάρτη 31/1 σε κάθε μπλόκο θα γίνουν οι αποκλεισμοί στις 4 μ.μ.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου της E65 στη Καρδίτσα. Τα υπόλοιπα μπλόκα της Θεσσαλίας, έχοντας εκλέξει τις συντονιστικές τους επιτροπές, συμμετείχαν στη σύσκεψη με μαχητική διάθεση. Εκπρόσωποι από τα μπλόκα Πλατυκάμπου Λάρισας, Αλμυρού και Στεφανοβίκειου Μαγνησίας, Ζάρκου και Καλαμπάκας Τρικάλων όπως ακόμη και της Θεσσαλιώτιδας Φθιώτιδας βρέθηκαν στον Παλαμά, όπου μετέφεραν εικόνα από την κατάσταση που επικρατεί στα μπλόκα, συζήτησαν τα αιτήματά τους και τις μορφές κλιμάκωσης που θα ακολουθήσουν.

Στον Παλαμά, μεταφέρθηκε από κάθε αγροτικό μπλόκο κλίμα ενότητας και αποφασιστικότητας για την κλιμάκωση του αγώνα. Εκφράστηκε η αισιοδοξία για το ότι και τις επόμενες ημέρες νέα τρακτέρ θα συνεχίζουν να καταφθάνουν και να δυναμώνουν τα μπλόκα του αγώνα αλλά και παράλληλα η αγωνία του αγροτικού κόσμου για το πως συνεχίσει να καλλιεργεί την γη του, να εκτρέφει τα κοπάδια του για να μπορέσει να παραμείνει και να ζήσει στον τόπο του. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των καταστροφών αλλά ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.

Ακόμα, καταγγέλθηκε ο κυβερνητικός αυταρχισμός, όπως εκφράστηκε με την αναίτια, απρόκλητη και βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας. Ξεκαθαρίστηκε πως η κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων βιοπαλαιστών αγροτών δεν θα περάσει και πως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την δικαίωσή του.

Ενδεικτικό του κλίματος στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη ήταν η στιγμή που όσο διαβάζονταν τα αιτήματα που αφορούν το υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και σχετικά με τις αποζημιώσεις και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. «Ήρθε η στιγμή να καταφέρουμε να κερδίσουμε το αίτημά μας για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και φθηνό αγροτικό ρεύμα!», ανέφερε μεταξύ άλλων εισηγητικά ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και οι συμμετέχοντες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ο ίδιος, τόνισε επίσης μέσα από τον αγώνα που δίνουν αυτές τις ημέρες οι αγρότες έχουν την ευκαιρία να δικαιωθούν τα αιτήματά τους για τα οποία παλεύουν εδώ και χρόνια. «Η μεγάλη συμμετοχή στη σημερινή πρωτοβουλία είναι θετική, αποτελεί ένα βήμα παραπέρα την κλιμάκωση του αγώνα. Η ενότητά μας είναι το πρώτο βήμα κλιμάκωσης», είπε. Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση μας λοιδώρησε, μας κατηγόρησε, αλλά αναγκάστηκε από τα μπλόκα μας να αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα στους αγρότες και αυτό είναι η πρώτη μας νίκη. (…) Το μέγεθος των προβλημάτων συμβαδίζει με τον αριθμό των τρακτέρ που βγαίνουν στον δρόμο, πάντα μετράνε το πρόβλημα με βάση το πόσα τρακτέρ θα είναι στο δρόμο. Και όσες φορές έχουμε μαζικούς αγώνες, έχουμε κερδίσει. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να κερδίσουμε και τα υπόλοιπα αιτήματά μας. Έχουμε δίκαιο, έχουμε και τη δύναμη».

Στην παρέμβασή του, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας σημείωσε πως αποτελεί κατάκτηση του αγώνα η αναγνώριση του προβλήματος από την κυβέρνηση, κατάκτηση των μπλόκων και της μαζικής συμμετοχής. «Το επόμενο βήμα, είναι ο πανελλαδικός συντονισμός της δράσης μας. Αν πάρουμε κάτι, θα το πάρουμε όλοι μαζί. Αν κερδίσουμε, θα κερδίσουμε συντονισμένοι και ενωμένοι με όλη την Ελλάδα». Ακόμα, τόνισε την ανάγκη τα μπλόκα της Θεσσαλίας να πάρουν τη πρωτοβουλία να καλέσουν σε πανελλαδική σύσκεψη όπου θα συζητηθούν κοινές μορφές δράσεις και κλιμάκωσης. «Είμαστε στο στάδιο της συγκέντρωσης δυνάμεων», είπε, «Συγκροτούνται νέα μπλόκα, ενισχύονται τα υπάρχοντα. Να ξέρετε, δεν θα κερδίσει μόνο η Θεσσαλία. Θα κερδίσουμε όλοι μαζί. Δημιουργείται πίεση στη κυβέρνηση, μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Δίκαια αιτήματα για την επιβίωσή τους
Οι συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων καλούν όλους τους συναδέλφους που δεν συμμετείχαν ως τώρα στις κινητοποιήσεις να βγουν στον δρόμο ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Καλούν, επίσης, τους μαζικούς φορείς, το λαό της περιοχής να εκφράσουν, με κάθε τρόπο, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους.

Το πλαίσιο αιτημάτων που καταλήφθηκε στη σύσκεψη περιλαμβάνει τα εξής:

– Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μην χαρατσώνει.

– Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα.

– Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες και οι περικοπές στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ.

Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους ως ότου αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, και αντίστοιχα στους αγρότες ως ότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Διεκδικούν επίσης:

• Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος (τα 6600 ευρώ) σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση. Άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακα τους, χωρίς την προϋπόθεση αν πήραν το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

• Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

• Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δύνεται άδεια.

• Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

• Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί. Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ και να μην έχουμε υψηλά τιμολόγια.

• Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

• Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ