ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Θοδωρής Σακελλαρίου Κτηνίατρος

Η υιοθεσία και η είσοδος του κατοικίδιου στη νέα του οικογένεια είναι ένα ευχάριστο και συναρπαστικό ταξίδι σ έναν κόσμο γεμάτο αγάπη, τρυφερότητα , αφοσίωση και πολλές αγκαλιές . Όμως , ας μην ξεχνάμε πως τα τετράποδα μέλη της οικογένειας , έχουν έμφυτη περιέργεια, τάση για εξερεύνηση και προσπαθούν να γνωρίσουν το νέο τους σπίτι με όσα μέσα διαθέτουν, δηλαδή με το στόμα και τα άκρα τους.

Επαφίεται λοιπόν στους νέους κηδεμόνες να φροντίσουν για την πρόληψη των ατυχημάτων που θα μπορούσαν να συμβούν κατά τη διάρκεια αυτής της ενδιαφέρουσας εξερεύνησης. Στο νέο μας άρθρο θα διαβάσετε για τους πιθανούς κινδύνους μέσα στο σπίτι και πώς να τους αντιμετωπίσετε . Ας αναφέρουμε επιγραμματικά κάποιες βασικές οδηγίες ασφαλούς συμβίωσης μέσα στο σπίτι:

• Μην αφήσετε το κατοικίδιο σας να έχει πρόσβαση σε υψηλά επικίνδυνα μέρη όπως ταράτσες, βεράντες , μπαλκόνια και ανοιχτά παράθυρα χωρίς την επίβλεψη σας.

• Θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με πηγές θερμότητας όπως σόμπες , τζάκια , θερμοπομποί , ψησταριές , το μάτι της κουζίνας και τα ηλεκτρικά σίδερα. Στις γάτες αρέσει να κοιμούνται πάνω στην ζεστή μηχανή του αυτοκινήτου , οπότε θυμηθείτε να κορνάρετε κάθε φορά πριν βάλετε μπροστά την μηχανή.

• Απομακρύνετε τις ηλεκτρικές συσκευές από την πρίζα ή καλύψτε τα καλώδια με ειδικό υλικό.

• Ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου ( δράκαινα, ντιφενμπάχεια, αζαλέα , λίλιουμ, καλαγχόη , αραχνοειδή φυτά, κισσός κ.α. ) είναι τοξικά σε περίπτωση κατάποσης και θα πρέπει να αποφεύγονται.

• Στα κουτάβια και στα γατάκια , ειδικά όταν βγάζουν δόντια αρέσει να δαγκώνουν και να καταπίνουν διάφορα μικρά αντικείμενα (αιχμηρά παιχνίδια , κουζινικά σκεύη , σπάγκοι , μάλλινο νήμα , ταινίες από καουτσούκ, διάφορα διακοσμητικά στολίδια κ.α.)που μπορούν να τους προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, οπότε,φροντίστε να μην τα αφήνετε σκόρπια μέσα στο σπίτι.

• Ορισμένες τροφές μπορεί να αποβούν θανατηφόρες εξαιτίας της τοξικότητας τους ή εξαιτίας γαστρεντερικών διαταραχών και τραυματισμών που ενδέχεται να προκαλέσουν. Οπότε θυμηθείτε ότι τροφές όπως τα κόκκαλα, το ωμό κρέας, το κακάο, η σοκολάτα, τα σταφύλια , οι σταφίδες , τα κρεμμύδια , τα σκόρδα , τα μανιτάρια , καθώς και τα μαγειρεμένα φαγητά με διάφορα μπαχάρια (π.χ. μπιφτέκια , λουκάνικα) απαγορεύονται.

• Επικίνδυνα οικιακά χημικά (π.χ. χλωρίνη , αμμωνία), φάρμακα, σαμπουάν , αντηλιακά, λοιπά είδη προσωπικής υγιεινής, αντιψυκτικά υγρά , κουτιά με μπογιά, βενζίνη και διάφορες επιβλαβείς ουσίες ( π.χ. εντομοκτόνα) πρέπει να αποθηκεύονται μακριά από το κατοικίδιο σας.

• Οι γάτες αγαπούν να κρύβονται σς ζεστά σκοτεινά μέρη όπως είναι το πλυντήριο ρούχων, μπαούλα , ντουλάπες και συρτάρια , μέρη δηλαδή που κινδυνεύουν αν εγκλωβιστούν να πάθουν ασφυξία.

• Τέλος για σκυλάκια που ζούνε στην αυλή , ένας υψηλός φράχτης θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο ο σκύλος σας να τρέξει έξω κάθε φορά που θα ακούσει ένα αυτοκίνητο να περνάει και ενδεχομένως να τραυματιστεί ή να περιπλανηθεί μακριά από το σπίτι.

Η ομάδα μας είναι πάντα στη διάθεση σας για να συζητήσουμε και να λύσουμε τις απορίες σας.

Θα χαρούμε ν ακούσουμε την άποψη σας στο thedowntownvets@gmail.com

Ακολουθήστε μας στο instagram στο @downtownvets και μοιραστείτε μαζί μας τις χαρούμενες στιγμές με τους μικρούς σας συντρόφους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ