Η ΕΛ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΕΕΓΥΛ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν οι μαθητές/τριες του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου Λάρισας. Στο σχολείο ήταν προσκαλεσμένη η κ. Ελένη Αναστασοπούλου, Συγγραφέας, τέως Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, τ. Σχολική Σύμβουλος στο πλαίσιο δράσεων για την 9 Φεβρουαρίου που έχει επίσημα καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.

«…Ο Τσάρλυ, το σκυλάκι, θέλει να πάει με τους φίλους του, τα χελιδόνια, στην Αφρική. Το ταξίδι είναι μακρινό, αλλά ο Τσάρλυ δεν έχει φτερά, όπως τα χελιδόνια. Ζητάει βοήθεια από τον αετό και ξεκινούν για το μεγάλο ταξίδι. Στο δρόμο συναντούν τους πελαργούς με τα χελιδόνια αλλά ο αετός θέλει να φτάσει πρώτος και τους προσπερνάει. Θα φτάσουν, άραγε, ο Τσάρλυ και ο αετός, στην Αφρική…»

Με αφορμή το βιβλίο της, «Το αποδημητικό σκυλί», εκδόσεις Κομνηνός, ταξίδεψε τις/ους μαθήτριες/ές σε ένα μακρινό, διαδραστικό ταξίδι αλληλεπιδρώντας εποικοδομητικά μαζί τους. Αρχικά, και με την παρουσία και αρωγή των εκ/κών του σχολείου, καθοδήγησε τους μαθητές, δίνοντάς τους τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές ώστε να μπορέσουν κι οι ίδιοι να πλάσουν ένα δικό τους παραμύθι. Βοήθησε τους μαθητές να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους και βήμα βήμα να φτάσουν στο σημείο να δημιουργήσουν τα δικά τους παραμύθια. Το αποτέλεσμα ενθουσίασε τα παιδιά και ήταν μεγάλη έκπληξη για όλους !

Κατόπιν, αφηγήθηκε, σε όλους/ες τους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, «ζωντανεύοντας» τους ήρωες/κούκλες, ένα από τα παραμύθια της. Η αφήγηση/παράσταση γέμισε ενθουσιασμό και καθήλωσε σύσσωμο το σχολείο!

Η Διευθύντρια, κ. Δήμητρα Κόνιαρη, το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι μαθητές ευχαριστούν θερμά την κ. Ελένη Αναστασοπούλου για την παιδαγωγική εμπειρία που προσέφερε στους μαθητές/τριες. Ήταν ένα πολύτιμο και ξεχωριστό «ταξίδι» στο οποίο είχαν την τιμή να είναι «συνοδοιπόροι» της μέσα από τον μοναδικό, νεωτερικό και πρωτότυπο τρόπο της.

Επίσης, στα πλαίσια της ίδιας δράσης για την 9 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του σχολείου με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, την κ. Νικολέττα Φράγγου, τους κ. Χρήστο Γκόβαρη και Δημήτριο Παπαδή όπου έγινε αναφορά στην αξία της ελληνικής γλώσσας όπως αυτή ομιλείται αδιαλείπτως στην Ανατολική Μεσόγειο από την εποχή των μυκηναϊκών πινακίδων της Γραμμικής Γραφής Β’ και των Ομηρικών Επών έως σήμερα.

Είναι η γλώσσα που με τους αποικισμούς των κλασικών χρόνων και τις κτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου απλώθηκε σχεδόν σε όλη την οικουμένη. Η οικουμενικότητα της ελληνικής αντανακλάται και στο γεγονός ότι έγινε η γλώσσα της Καινής Διαθήκης και σε αυτή αποτυπώθηκε ο Θείος Λόγος.

Αναδείχθηκε, επίσης, ο θεμελιώδης ρόλος που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες και η συμβολή της στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ