ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2024

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν χθες από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τυρνάβου το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός για το 2024 με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν.

Τον προϋπολογισμό παρουσίασε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Δ. Μπάσμπα η οποία στην εισήγησή της ανέφερε:

«Οι προϋπολογισμοί των Δήμων καταρτίζονται χωρίς την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, με βάση οδηγίες που προβλέπονται από Κοινή Υπουργική απόφαση. Συγκεκριμένα με την 63726/28.07.2023 ΚΥΑ των Αν. Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, για τον προϋπολογισμό του 2024 προβλέπεται όπως και τα προηγούμενα χρόνια ότι πρέπει να είναι πλεονασματικός ή ισοσκελισμένος και δίνονται αυστηρές οδηγίες κατάρτισης του.
Από τα στοιχεία του προκύπτει ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) θα κινηθούν στο ίδιο ύψος με τα προηγούμενα χρόνια ενώ δεν θα αποδοθούν ποσά προηγούμενων ετών που παρακρατήθηκαν από τους θεσμοθετημένους πόρους προς την τοπική διοίκηση. (Η 3η μηνιαία τακτική κατανομή των ΚΑΠ για τους Δήμους ήταν σύνολο 125.000.000*12=1.500.000.000 (1,5 δις€) για 332 Δήμους από 1.499.150.000 € το 2023. )
Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο από την κεντρική εξουσία έρχεται να προστεθεί και η πολιτική που επέλεξε να εφαρμόσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αλλά και οι προηγούμενες από αυτή καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον προϋπολογισμό για το 2024.
Μακάρι να είχαμε βρει στα ταμεία του Δήμου 3.000.000 ευρώ όπως ισχυρίζονται ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις καθαρίστριες με πλήρες ωράριο για όλες , την κοινωνική πολιτική όπως το πρόγραμμα « Βοήθεια στο Σπίτι» και το σύνολο των υποδομών του Δήμου που είναι σε πλήρη αποσύνθεση.
Αντ’ αυτού βρήκαμε και έχουμε να διαχειριστούμε τιμολογημένες απλήρωτες δαπάνες προηγούμενων ετών ύψους 1.359.461,65 ευρώ».

Συνεχίζοντας επεσήμανε και τα εξής ενδεικτικά για τον τρόπο σύνταξης των προϋπολογισμών:

«Η μέθοδός κατάρτισης των προϋπολογισμών των Δήμων όπως αποτυπώνεται και στην φετινή ΚΥΑ, παραμένοντας στις ράγες της δημοσιονομικής συμμόρφωσης, καθορίζει:
α. Στο σκέλος των εσόδων τις παγωμένες εδώ και δεκαετίες στα ίδια ποσά κρατικές επιχορηγήσεις. Δίνει μόνο τη δυνατότητα αύξησης των ιδίων εσόδων(ενισχύοντας περισσότερο την ανταποδοτικότητα σε όλες σχεδόν τις παρεχόμενες υπηρεσίες) όσο βελτιώνεται η εισπραξιμότητά, επιβραβεύοντας το κυνήγι είσπραξης φόρων και τελών από τους δημότες

β. Στο σκέλος των εξόδων, κατά προτεραιότητα εγγράφονται οι υποχρεωτικές δαπάνες (άρθρο 158 του κώδικα Δήμων), τα χρηματοδοτούμενα έργα και από εκεί και πέρα εάν περισσέψουν ποσά μπορούν να εγγραφούν πιστώσεις για άλλες δαπάνες. Η εμπειρία δείχνει ότι όχι μόνο δεν περισσεύουν αλλά δεν επαρκούν τα έσοδα για την κάλυψη των υποχρεωτικών δαπανών.
Προβλέπεται επίσης ότι αν αναληφθούν υποχρεώσεις ή πραγματοποιηθούν δαπάνες καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων καταλογίζονται σε βάρος των οργάνων που ενέκριναν ή συνέπραξαν στην εκτέλεση της δαπάνης. Οποιαδήποτε απόκλιση αποτελεί αιτία αναπομπής του προϋπολογισμού του δήμου και σταματά τη ροή της ήδη μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης».

Κλείνοντας την εισήγησή της υποστήριξε και τα εξής:

«Εμείς σαν Δημοτική Αρχή Τυρνάβου καταγγέλλουμε την πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας και φοροεπιβολής των συνδημοτών μας που προσδιορίζονται από τις οδηγίες κατάρτισης των προϋπολογισμών οι οποίες είναι στην κατεύθυνση της παραπέρα μείωσης ακόμη και αυτών των θεσμοθετημένων πόρων των δήμων και προβλέπουν αυξήσεις στα ίδια έσοδα από φόρους και τέλη και μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα υπηρεσιών. Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του συνόλου αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών όπως επίσης για την κατ’ έτος προβλεπόμενη χρηματοδότηση του Δήμου και επιστροφή των παρακρατηθέντων που έχουν πληρωθεί από το λαό του Δήμου μας για τη λειτουργία του Δήμου και η κάθε κυβέρνηση παρακρατά. Για κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και του τέλους ταφής απορριμμάτων χωρίς άλλη επιβάρυνση των συνδημοτών μας. Για προσλήψεις προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναγνωρίζοντας για άλλη μια φορά την τεράστια προσπάθεια των εργαζομένων στις Υπηρεσίες του Δήμου μας.

Μέσα σε αυτό λοιπόν το δυστοπικό πλαίσιο, επιλέξαμε σαν νέα Δημοτική Αρχή να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας με 33 (τριανταριά) νέα άτομα για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες του δήμου μας, κυρίαρχο χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού του 2024 που κατατίθεται προς ψήφισή και ενδεικτικό της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε».

Δικαστικές αποφάσεις – σφαγεία

Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Γ. Κόκουρας επέμενε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή άφησε στα ταμεία του δήμου 4εκ. € ως αποθεματικό, κάτι που δεν αποδέχεται η σημερινή δημοτική αρχή, ενώ ο κ. Αμάρι ζήτησε επιπλέον στοιχεία για ατιμολόγητες υποχρεώσεις του δήμου, για τα ποσά των δικαστικών αποφάσεων για απλήρωτες υποχρεώσεις του δήμου και για τις υποχρεώσεις των σφαγείων με την κ. Μπάσμπα να επισημαίνει ότι καθημερινά έρχονται στο δήμο δικαστικές αποφάσεις και θα συνεχίσουν να έρχονται για υποχρεώσεις που άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή ενώ για το θέμα των σφαγείων τόνισε ότι ήδη απορρίφθηκε μία ανακοπή που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή και ο δήμος θα πρέπει να πληρώσει 80.000 € ενώ αναμένεται και μία ακόμη απόφαση για χρέος περίπου 300.000 €.

Ο προϋπολογισμός

Δείτε στους παρακάτω πίνακες στοιχεία του προϋπολογισμού του 2024:

Για να δείτε αναλυτικά το σχέδιο του προύπολογισμού πατήστε ΕΔΩ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Νωρίτερα στην πρώτη συνεδρίαση του δ.σ. παρουσιάστηκαν τα στοιχεία του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου για το 2024 το οποίο περιλαμβάνει έργα 8,32 εκ. € και υπηρεσίες 894.000 €.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ν. Αρβανίτη στο τεχνικό πρόγραμμα θα διατεθούν 292.000 € από ίδιους πόρους για έργα και υπηρεσίες.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά το τεχνικό πρόγραμμα:

 

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ